Άδωνις Γεωργιάδης για Υγεία: Από τα «παλαμάκια» στα «χαστούκια»

του Παρασκευά Αρσενίου

Ο υπουργός υγείας  Α. Γεωργιάδης από το βήμα της βουλής στις 08.07.2024  θέλοντας να πειθαναγκάσει τους ιδιώτες ιατρούς να συμμετέχουν στις εφημερίες των υποστελεχωμένων νοσοκομείων του ΕΣΥ εξαπέλυσε  απειλές εναντίον τους.

Ο κ. Γεωργιάδης με αίσθημα υπεροχής, που του παρέχει η εξουσία, χρησιμοποιεί τρόπους και μεθόδους που δεν αρμόζουν σε άνθρωπο που θέλει να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί με ισοτιμία και σεβασμό με τον πολίτη και εν προκειμένω με τους ιατρούς.

Η απαξιωτική στάση του προς τους ιατρούς δημιουργεί αισθήματα αντιπαλότητας μεταξύ ιατρών και πολιτών πράγμα που δεν βοηθάει στην εμπιστοσύνη και ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους.

Ανάμεσα σε αυτούς που θέλει κάποιος δικαιολογημένα να εμπιστεύεται είναι κυρίως ο γιατρός του. Η φροντίδα της υγείας των πολιτών νοείται να είναι μέγιστο μέλημα της πολιτείας. Το όλο σύστημα δημόσιας υγείας θα έπρεπε να λειτουργεί αποτελεσματικά και η ικανοποίηση να είναι αμοιβαία μεταξύ ιατρού και ασθενούς.

Βλέπουμε όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο και πώς θα μπορούσε να συμβαίνει μέσα σε έναν θεσμό μεθοδευμένα απαξιωμένο και υποβαθμισμένο;

Παρότι η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά με άλλες χώρες περισσότερους γιατρούς, εν τούτοις αυτοί δεν νιώθουν δικαιωμένοι όσον αφορά το έργο τους μέσα στο σύστημα δημόσιας υγείας και προτιμούν να εργάζονται είτε ιδιωτεύοντας είτε να αναζητούν θέσεις στα συστήματα δημόσιας υγείας ξένων χωρών.

Ο υπουργός υγείας αποφεύγοντας να αντικρίσει τα αληθινά αίτια της μη προσέλευσης στις προκηρύξεις θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή τις απαράδεκτα χαμηλές αποδοχές των ιατρών και νοσηλευτών, την δικαιολογημένα επακόλουθη υποστελέχωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εξαντλητική εργασία των ήδη υπηρετούντων στα νοσοκομεία καθώς και σωρεία άλλων προβλημάτων, απειλεί τους μη νοσοκομειακούς γιατρούς με αποκλεισμό από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Δεν αντιλαμβάνεται ότι ταυτόχρονα απειλεί και μεγάλο μέρος των ασθενούντων πολιτών, οι οποίοι θα προτιμήσουν να επιβαρυνθούν οικονομικά προτιμώντας την ιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη;

Τα τελευταία χρόνια έγινε μεθοδευμένη δουλειά προκειμένου να πεισθούν ιατροί και ασθενείς ότι το πρόβλημα της υγείας αφορά μόνο το σώμα χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ο άνθρωπος στο σύνολο του. Κάνοντας πολυδάπανες εξετάσεις και αλόγιστη και συχνά άσκοπη χρόνια χρήση φαρμάκων θεωρούν ότι λύνουν τα προβλήματα υγείας. Η πράξη αποδεικνύει ότι έτσι δημιουργούνται και συντηρούνται χρόνιοι ασθενείς που παίρνουν χρόνια φάρμακα. Έτσι ούτε λόγος να γίνεται για πραγματική θεραπεία και πόσο μάλλον για ίαση.

Αλήθεια τι θα προτιμούσε ο κ. υπουργός και ο κάθε προκάτοχός του και όλοι οι ασκούντες εξουσία, να τους καταλογιστεί άκρα ανικανότητα και έλλειψη νοημοσύνης ή εσκεμμένη, δόλια, συμπεριφορά προς τον πολίτη, ο οποίος ηθελημένα ή άθελα τους εμπιστεύεται;

Ο κ. Γεωργιάδης φαίνεται να έχασε την ψυχραιμία του. Μόνο ένας φοβισμένος και αδύναμος προσπαθεί παντοιοτρόπως να ταπεινώνει και να απαξιώνει όλους εκείνους των οποίων επηρεάζει και ελέγχει τον βίο, εκμεταλλευόμενος την έμφυτη μεγαλοπρέπεια και την επακόλουθη ανοχή τους.

Η υγεία είναι πολύτιμο αγαθό και οφειλή της πολιτείας είναι να την εξασφαλίζει προς όλους, να την συντηρεί, να την προάγει και να την επαναφέρει όταν απαιτείται, μη φειδόμενη δίκαιων κόπων και πόρων.

Το ελάχιστο που αναμένουμε όλοι είναι να νιώθουμε εμπιστοσύνη στα δημόσια νοσηλευτήρια της πατρίδας μας. Αυτά αναμένεται να είναι οικοδομημένα με αισθητική η οποία υπηρετεί την υγεία και όχι την ευκολία της ιατρικής πρακτικής, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Να είναι επαρκώς εξοπλισμένα και στελεχωμένα με προσωπικό που να είναι υπερήφανο και βαθιά ικανοποιημένο που υπηρετεί σε αυτά.

Η πατρίδα μας έχει πλούτο επαρκέστατο για τα πάντα. Αντιθέτως υστερεί σε πολιτική βούληση και αυτό είναι ανάγκη να το δούμε με καθαρή ματιά και αποφασιστικότητα ώστε να το διορθώσουμε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *