Το ΤΧΣ ρημάζει συνεχώς την περιουσία του δημοσίου!

Του Πέτρου Ιακώβου

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ιδρύθηκε με τον νόμο 3864/2010 (ΦΕΚ Α αριθ. 119/21 Ιουλίου 2010) ως ΝΠΙΔ αμιγώς ιδιωτικού χαρακτήρα, παρόλο που η κάλυψη του συνόλου του κεφαλαίου του (50 δισεκατομμύρια ευρώ) έγινε από το Ελληνικό Δημόσιο και απολαμβάνει όλες τις διοικητικές, οικονομικές και δικαστικές ατέλειες του Δημοσίου, απαλλασσόμενο από την καταβολή άμεσων ή έμμεσων φόρων, εισφορών υπέρ τρίτων και τελών οποιασδήποτε φύσης εξαιρουμένου του Ευρωπαϊκού φόρου που είναι ο ΦΠΑ.

Το ΤΧΣ εκπροσωπεί το Ελληνικό δημόσιο και σκοπός του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των θυγατρικών αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών γίνεται μέσω της συμμετοχής του ΤΧΣ, με χρήματα του δημοσίου, σε αύξηση του μετοχικού Κεφαλαίου της κάθε συστημικής τράπεζας, που πραγματοποιείται κυρίως με την έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Αποδείχθηκε ότι οι μετοχές αυτές αντί για προνομιούχες, δηλαδή υπαγόμενες σε ειδικό ευνοϊκό καθεστώς, ήταν τελικά επί της ουσίας εντελώς υποβαθμισμένες, αφού η αξία τους συνεχώς μειώνεται, έως ότου φτάσει στο σημείο να τείνει να εκμηδενιστεί!

Η διάρκεια του ΤΧΣ με τον νόμο 3864/2010 είχε οριστεί μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2017. Με τη λήξη της διάρκειας του Ταμείου, θα έπρεπε να γίνει εκκαθάρισή του και να αποδοθεί το κεφάλαιο και η περιουσία του αυτοδικαίως στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Ο ρόλος όμως του ΤΧΣ αποδείχθηκε ιδιαίτερα βλαπτικός για την περιουσία του Ελληνικού δημοσίου, την οποία διαχειρίστηκε όλα αυτά τα χρόνια εντελώς δόλια και καταστροφικά.

Έχουμε φτάσει στο σημείο να αναρωτιόμαστε μήπως εξαιτίας αυτής της εξαιρετικά αποτελεσματικής ικανότητας του ΤΧΣ στη μείωση, σχεδόν μέχρι μηδενισμού, της αξίας των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας, αποφασίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, το ανθελληνικό κομματικό καθεστώς, και όλα τα σκοτεινά παρακλάδια του, ότι θα έπρεπε να συνεχίσει τον δόλιο και καταστροφικό ρόλο του κατά των χρημάτων του Ελληνικού δημοσίου, ακόμα και μετά την 30ή Ιουνίου 2017, ώστε να μπορέσει να το βλάψει ακόμη περισσότερο. 

Πράγματι, το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται από τις δόλιες πράξεις που εκτελεί διαχρονικά από την αρχή της δημιουργίας του έως και σήμερα.

Παρακολουθώντας την αμαρτωλή διαδρομή του από την απαρχή της δράσης θυμόμαστε ότι το ίδιο το ΤΧΣ, σε έκθεσή του για το 2013, δημοσιοποίησε ζημιές περίπου 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, διέθεσε την πλειοψηφία μετοχών της τράπεζας Eurobank σε αλλοδαπούς ιδιώτες με λιγότερα από τα μισά χρήματα που είχε διαθέσει το Ελληνικό δημόσιο για τη διασώσει, με αποτέλεσμα να προκληθεί άμεση ζημία 19 δισεκατομμυρίων ευρώ! 

Ανάλογα έπραξε και με τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, διευρύνοντας την οικονομική ζημιά του Ελληνικού δημοσίου. 

Στα μέσα Μαΐου του 2014, εμφανιστηκε ο κ. Αρτέμης Σώρρας ως επενδυτής, ο οποίος στις 15– 5–2014, απέστειλε στο ΤΧΣ εξώδικη δήλωση-πρόσκληση, με την οποία γνωστοποίησε την υπεύθυνη βούλησή του για την άμεση αγορά των πωλούμενων μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε αριθμό που συνέθεταν το 34% τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου εκάστης.

Για κάθε μία εκ των πωλούμενων μετοχών προσέφερε ως τίμημα χρηματικό ποσό που συνίσταται από τη διπλάσια τιμή/αξία του μέσου όρου της χρηματιστηριακής τιμής κάθε μετοχής κατά τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, επισυνάπτοντας και αποδεικτικά παραστατικά στοιχεία (Διεθνή Συναλλαγματική και Απόδειξη Κατάθεσης) από τα οποία φαινόταν ότι διέθετε για την αγορά των μετοχών 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν τα διπλάσια από όσα χρειαζόταν, στην περίπτωση που του πουλούσαν το 100% όλων των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑΣ, της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε. ΚΑΙ της ΤΡΑΠΕΖΑΣ EUROBANK Α.Ε., των οποίων όλη η αξία ήταν 50 δισεκατομμύρια ευρώ! 

Επειδή το ΤΧΣ δεν του απάντησε, o κ. Σώρρας επανήλθε με νέα Εξώδικη Δήλωση-Πρόταση-Πρόσκληση προς το ΤΧΣ, στις 16-5-2014.

Στη συνέχεια, επειδή το ΤΧΣ και πάλι δεν απάντησε, απέστειλε στις 1-7-2014 νέα Εξώδικη Δήλωση-Πρόταση-Πρόσκληση προς την ΤΡΌΙΚΑ εκπροσώπων των δανειστών, με την ίδια πρόταση, όπως στις προηγούμενες Εξώδικες δηλώσεις. Και τέλος, επειδή και πάλι δεν απάντησε ούτε το ΤΧΣ, το οποίο ήδη πωλούσε σε εξευτελιστικές τιμές μετοχές των συστημικών τραπεζών σε άγνωστους αλλοδαπούς βλάπτοντας κατάφορα τους Έλληνες πολίτες και δρώντας ως καταχραστές του δημοσίου, ούτε η ΤΡΟΙΚΑ, κατέθεσε στις 6-8- 2014, Μηνυτήρια Αναφορά εναντίον τους, ονομαστικά σε κάθε μέλος του ΤΧΣ και της ΤΡΟΙΚΑΣ, την οποία κοινοποίησε στον Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, καθώς και στον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων!

Και φθάνοντας στις μέρες μας, το ΤΧΣ ξεπουλάει τα πακέτα των μετοχών του Ελληνικού δημοσίου αποχωρώντας από τις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Attica Bank), στις οποίες το δημόσιο έχει επενδύσει, χρηματοδοτώντας τες με τέσσερις συνεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις στο ποσό των 46 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Από τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά το ξεπούλημα, σύμφωνα με πρόσφατη  ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s εκτιμάει ότι τα αναμενόμενα έσοδα του ΤΧΣ από την κρατική αποεπένδυση των ελληνικών τραπεζών θα είναι μόνο 3 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δηλαδή, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμάει ότι θα χαθούν 42 έως 43 δισεκατομμύρια ευρώ από την περιουσία του Ελληνικού δημοσίου!

Ανάλογη είναι η εκτίμηση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην τέταρτη Ανάλυση Επικαιρότητας για το 2023 με τίτλο «Η «αθέατη» πλευρά του φεγγαριού: Οι αρνητικές επιπτώσεις της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», που δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2023.

Είναι δε τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να προλάβει να ξεπουλήσει τα ποσοστά των μετοχών του δημοσίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες λίγο πριν μπει το 2024, για να κάνει ένα επιπλέον δώρο της τάξης των 550 εκατομμυρίων ευρώ στους «επενδυτές», οι οποίοι θα απολαύσουν τα μερίσματα που θα μοιράσουν οι τράπεζες αυτές μετά από αρκετά χρόνια, αντί να τα απολαύσει το ίδιο το Ελληνικό δημόσιο! 

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Δημόσιου που διά του ΤΧΣ προχωρά σε πώληση των πακέτων που έχει σε Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα, στις οποίες έχει επενδύσει με τις ανακεφαλαιοποιήσεις αντίστοιχα 3,96 δισεκατομμύρια και περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την πώληση των μετοχών της Alpha Bank στην ιταλική τράπεζα UniCredit, το Ελληνικό Δημόσιο θα αποκομίσει μόλις 293 εκατ. ευρώ, ενώ από την πώληση του 22% των μετοχών του στην Εθνική Τράπεζα, σε άγνωστους ξένους επενδυτές, θα αποκομίσει περίπου 1,967 δισεκατομμύρια. Επομένως, οι απώλειες του δημοσίου από αυτές τις δύο συστημικές τράπεζες έχουν ήδη φτάσει στα 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ και έπεται συνέχεια!

Εκτιμάται ότι η αποχώρηση του Δημοσίου από τις Ελληνικές συστημικές τράπεζες θα επιδεινώσει την Ελληνική αγορά, το κόστος του χρήματος και την χρηματοδότηση των Ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς θα ευνοηθεί η ασυδοσία των ιδιωτών «επενδυτών» που θα διοικούν τις συστημικές τράπεζες, απαλλαγμένοι εντελώς από τα δικαιώματα του κράτους και από τον υποτυπώδη, έστω, κρατικό έλεγχο.

Αναρωτιόμαστε, για ποιον λόγο συμβαίνουν όλα αυτά στη χώρα μας και γιατί δεν επεμβαίνουν οι υπεύθυνοι θεσμοί να προασπίσουν τα συμφέροντα και την περιουσία των Ελλήνων Πολιτών;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *