Του Πέτρου Ιακώβου
Στη τετραμηνιαία έκδοση του τεύχους με αριθμό 54 του περιοδικού «Οικονομικές Εξελίξεις», του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2024 και αφορούσε τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο, Ιούνιο υπάρχει η επιστημονική έρευνα του μεταδιδακτορικού ερευνητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), κ. Βλάση Μισσού, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Σχετική θέση του μέσου ωρομισθίου και εργαζόμενοι φτωχοί στην Ελλάδα».
Η έρευνα αποτυπώνει ότι στην περίοδο που ακολούθησε από την έναρξη των μνημονίων και μετά έως σήμερα, οι μέσοι μισθοί ανά ώρα εργασίας των εργαζομένων της χώρα μας, έχουν μια συνεχή κατηφορική πορεία και έφτασαν στο σημείο να έχουν πλέον «πιάσει πάτο», συγκριτικά με τα μέσα ωρομίσθια των εργαζομένων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Συγκεκριμένα στην έρευνα του ερευνητή του περιοδικού, παρουσιάζονται τρία διαγράμματα, από τα οποία αντλούνται ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας μας και τους μισθούς συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Η αποτύπωση των τριών αυτών διαγραμμάτων και τα συμπεράσματα που αντλούνται από αυτά παρουσιάζεται στην συνέχεια του άρθρου.
Το πρώτο διάγραμμα, (φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία ως διάγραμμα 3.2.1), έχει προκύψει από την επεξεργασία δεδομένων της Eurostat.
Στον ημιάξονα των τεταγμένων αυτού του διαγράμματος αποτυπώνονται τα ποσοστά επί τοις εκατό των μισθών ανά ώρα εργασίας των 27 χωρών της ΕΕ, (στο διάγραμμα φαίνονται οι καμπύλες 25 χωρών), εκφραζόμενα σε οικονομικούς δείκτες Ισοτιμίας Αγοραστικής Δύναμης (Purchasing Power Parity, PPP) για λόγους δυνατότητας σύγκρισης μεταξύ των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, σε συνάρτηση της κάθε χρονιάς για την περίοδο των 28 ετών, από το 1995 έως το 2023, η οποία αποτυπώνεται στον ημιάξονα των τετμημένων.
Από την μελέτη του πρώτου διαγράμματος, στο οποίο σημειώνονται για διευκόλυνση οι χαρακτηριστικές συντεταγμένες, διαπιστώνουμε ότι το μέσο ωρομίσθιο στην Ελλάδα, (παριστάνεται από την χρωματισμένη με κόκκινο χρώμα καμπύλη), έχει πλέον τη μεγαλύτερη απόκλιση αρνητικής εκτροπής από την μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ, πέφτοντας κατά 25 μονάδες ποσοστού, από την τιμή 68% στην αρχή του 2009 στη τιμή 43% στο τέλος του 2022, ενώ αντίστοιχα η Βουλγαρία η οποία ήταν τελευταία στη σειρά ανέβηκε αντίστοιχα από το 32% το 2009 στο 68% στο τέλος του 2022, κάνοντας ένα άλμα 36 ποσοστιαίων μονάδων ξεπερνώντας, αυτή πλέον, την χώρα μας κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες!
Θυμόμαστε ότι πολλές Ελληνικές Βιοτεχνίες και επιχειρήσεις έχουν φύγει από την Ελλάδα και έχουν εγκατασταθεί στην γειτονική Βουλγαρία, λόγω ευνοϊκότερου φορολογικού περιβάλλοντος. Αλήθεια ποιος ακριβώς ήταν ο λόγος ύπαρξης αυτού του δυσβάστακτου φορολογικού καθεστώτος στην χώρα μας, το οποίο ανάγκασε τους Έλληνες επαγγελματίες να μετακομίσουν τις επιχειρήσεις τους στη γειτονική χώρα;
Το δεύτερο διάγραμμα, (φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία ως διάγραμμα 3.2.2), επίσης έχει προκύψει από την επεξεργασία δεδομένων της Eurostat.
Στον ημιάξονα των τεταγμένων αυτού του διαγράμματος αποτυπώνεται η ποσοστιαία μεταβολή των πραγματικών ωρομισθίων στην Ελλάδα την περίοδο 2009 – 2023, σε συνάρτηση με 23 χώρες της ΕΕ, οι οποίες αποτυπώνονται στον ημιάξονα των τετμημένων.
Από την μελέτη του δεύτερου διαγράμματος διαπιστώνουμε στη διάρκεια της περιόδου των 15 ετών, (από το 2009 έως το τέλος του 2023), ότι η χώρα μας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στο ύψος των πραγματικών ωρομισθίων, από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, εμφανίζοντας μία πτώση που φτάνει περίπου στο 24%, (χρωματισμένη με κόκκινο χρώμα), σε αντιπαράθεση με την Πολωνία, η οποία την ίδια περίοδο παρουσιάζει μία αύξηση στο ύψος των πραγματικών ωρομισθίων, (χρωματισμένη με μπλε χρώμα), φθάνοντας στο 42%!
Το τρίτο διάγραμμα, (φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία ως διάγραμμα 3.2.3), έχει προκύψει από την επεξεργασία δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ.
Στον ημιάξονα των τεταγμένων αυτού του διαγράμματος αποτυπώνεται το ποσοστό (%) των εργαζόμενων φτωχών,( εργαζόμενοι που παρότι εργάζονται, το ατομικό διαθέσιμο εισόδημά τους βρίσκεται κάτω από το κατώφλι φτώχειας), στην Ελλάδα την περίοδο 2009 – 2022, σε συνάρτηση με τις 14 χρονιές, οι οποίες αποτυπώνονται στον ημιάξονα των τετμημένων.
Στο διάγραμμα παρουσιάζονται δύο διαφορετικές προσεγγίσεις μέτρησης της φτώχειας των εργαζομένων.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην καμπύλη του διαγράμματος που παριστάνεται με ροζ τελείες και αφορά τους φτωχούς εργαζόμενους με βάση το κατώφλι φτώχιας του 2009, από το οποίο προκύπτει ότι το 2009 το ποσοστό των φτωχών με βάση το κατώφλι φτώχειας ήταν περίπου 14%, ενώ το 2022 έφτασε περίπου στο 23%. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι παρόλο που η χώρα μας έχει διέλθει μια μακρά περίοδο περικοπών και στασιμότητας των αμοιβών εργασίας, ακόμη απέχει αρκετά από το να επανέλθει στα προ μνημονίων επίπεδα, όπως επίσης και ότι περίπου 1 στους 4 εργαζόμενους ζει με εισόδημα χαμηλότερο του κατωφλίου φτώχειας του 2009, παρόλο που εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες, χωρίς αντίστοιχη αμοιβή.
Το κόστος ζωής στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ύψη, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το χάσμα, κάνοντας τον Έλληνα πολίτη ακόμη πιο φτωχό.
Αυτή η εδώ και πολλά χρόνια πτωτική πορεία των μισθών που έχει ως επακόλουθο και την πτώση της ποιότητας ζωής, οδηγεί στην ολοκληρωτική φτωχοποίηση των πολιτών, στο ξεπούλημα της δημόσιας γης και όχι μόνο, αλλά και στον διωγμό των Ελλήνων.
Την τεράστια ευθύνη για το εχθρικό εργασιακό περιβάλλον που έχει μορφοποιηθεί στη χώρα μας, με όλα τα δυσμενή επακόλουθα που συνεπάγεται αυτό το γεγονός, το έχουν οι κομματικές κυβερνήσεις.
Οι κυβερνήσεις αυτές κρατούν, επί πάρα πολλά χρόνια, σταθερά το τιμόνι της χώρας σε μια καταστροφική πορεία, η οποία κάθε μέρα χειροτερεύει την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών σε όλα τα επίπεδα.
Οι εργαζόμενοι της χώρα μας αδυνατούν να ανακάμψουν οικονομικά, καθώς βρίσκονται να δουλεύουν σε μία σκοτεινή σήραγγα, στην οποία δεν έχει ακόμη εμφανιστεί κάποιο φως στο βάθος της, παρόλο που έχουν περάσει δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια από τότε που εισήλθαν σε αυτή.
Ο μονόδρομος για μία υγιή διακυβέρνηση της χώρας, είναι η απομάκρυνση των αρρωστημένων κομμάτων από την διαχείριση της χώρας και η ανάθεση αυτής στον πολιτικό φορέα του Έθνους, την Ελλήνων Συνέλευσις.
Το ασφαλές αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Ελλήνων Συνέλευσις, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί ότι θα εφαρμοστούν με τον πιο επίσημο τρόπο.
Σε ότι αφορά την εργασία επιβεβαιώνεται ότι θα παρέχεται ασφαλής εργασία σε όλους τους πολίτες της χώρας, με τις συνθήκες εργασίας να είναι με απόλυτο σεβασμό προς τους εργαζόμενους, αμείβοντάς τους πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια παραγωγικότητας και ποιότητας εργασίας.
Ο κατώτερος μισθός με την διακυβέρνηση της Ελλήνων Συνέλευσις θα είναι διαμορφωμένος κατά τέτοιο τρόπο ώστε το 50 % του, να καλύπτει όλες τις βιοτικές ανάγκες του εργαζόμενου και το υπόλοιπο 50% θα περισσεύει για να το διαχειριστεί όπως αυτός θέλει.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ