Του Ιακώβου Λεωνίδη
Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου η Προεδρία της Δημοκρατίας και η Βουλή των Ελλήνων στο Ζάππειο Μέγαρο διοργάνωσε την επετειακή εκδήλωση «Ενδυναμώνοντας τη Δημοκρατία – 50 χρόνια από την ελληνική επανεπικύρωση της ΕΣΔΑ και 75 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην ομιλία της τόνισε ότι «Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας αποκτά υπαρξιακή σημασία σε μια εποχή ανατροπών και διακινδυνεύσεων» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «η φιλελεύθερη δημοκρατία εμπεδώθηκε στη χώρα μας. Όχι μόνο στην πολιτική μας συνείδηση και συμπεριφορά, αλλά και ως τρόπος ζωής. Ως ένας θεσμικός και διανοητικός ορίζοντας όλων των αγωνιών, των προσδοκιών και των οραμάτων μας. Παρά τους κλυδωνισμούς, εν μέσω των αλλεπάλληλων κρίσεων του 21ου αιώνα και την ενίοτε μετωπική αμφισβήτηση των θεσμών, το πολίτευμα στην Ελλάδα επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή και απέδειξε το ιστορικό και κοινωνικό του βάθος».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας, Λουκάς Παπαδήμος και Γ.Παπανδρέου. Παρών ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και από τον ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη.
Η κ. Σακελλαροπούλου προσδιόρισε την Δημοκρατία σαν φιλελεύθερη Δημοκρατία όπως παλαιότερα και ο κ. Παπανδρέου μιλούσε για συμμετοχική Δημοκρατία παρακάμπτοντας το γεγονός ότι η Δημοκρατία είναι μία λέξη με τεράστια σημασία που ΔΕΝ επιδέχεται προσδιοριστικά επίθετα γιατί χάνει το νόημά της.
Η Δημοκρατία είναι Δημόσια διοίκηση και όχι πολίτευμα, όπου, ως το κρατείν του Δήμου, οι αποφάσεις παίρνονται από τους πολίτες οι οποίοι είναι αυτονόητο ότι παίρνουν μέρος στα κοινά και συμμετέχουν ενεργά στην λήψη αποφάσεων και κατ’ επέκταση στην διοίκηση της πολιτείας. Στην Δημοκρατία η εξουσία πηγάζει από τον πολίτη, ασκείται από τον πολίτη και εξυπηρετεί τα Δίκαια και τα συμφέροντα όλων των πολιτών. Έτσι μέσω της Δημοκρατικής διακυβέρνησης παράγεται Δίκαιο για όλη την κοινωνία.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει Ενεργούς Πολίτες που με ελεύθερη βούληση θα κάνουν χρήση του δικαιώματος αλλά και της ευθύνης να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων και στην διακυβέρνηση της χώρας.
Το σημερινό πολίτευμα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας όπου κάθε τέσσερα χρόνια οι πολίτες εκλέγουν αντιπροσώπους αντί για εκπροσώπους και με τα ίδια άτομα ως επαγγελματίες πολιτικοί, τις ίδιες οικογένειες για πολλά χρόνια να λυμαίνονται τα βουλευτικά έδρανα, η Δημοκρατία έχασε το νόημά της και ουσιαστικά μετατράπηκε σε κοινοβουλευτική ολιγαρχία.
Το βλέπουμε άλλωστε ξεκάθαρα στον τρόπο που συμπεριφέρονται, στην έπαρση με την οποία μιλάνε και στο άδικο που παράγουν αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα των πολιτικών αποφάσεών τους για το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας.
Βασιλικότεροι του βασιλέως βαφτίζουν το άδικο δίκαιο και με τον πιο επαίσχυντο τρόπο προσπαθούν να πείσουν τον εξαθλιωμένο πολίτη για το σωστό των αποφάσεών τους. Φτωχοποίησαν την Κοινωνία με παράνομα μνημόνια, έδιωξαν τους ιθαγενείς Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό και έφεραν εισαγόμενους επήλυδες, ξεπούλησαν τον Δημόσιο πλούτο αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό μας και όλα αυτά με κοινοβουλευτικές ‘Δημοκρατικές’ διαδικασίες και τον πολίτη ανήμπορο να λάβει μέρος στις αποφάσεις για το μέλλον του.
Με την δημιουργία των κομμάτων, η κοινωνία διχάστηκε και με την προπαγάνδα και τις μεθόδους αποπροσανατολισμού που γνωρίζει πολύ καλά να χειρίζεται με αφανείς διαδικασίες το καθεστώς, οι πολίτες για πολύ καιρό έχασαν την ουσία που είναι η ενεργή συμμετοχή στην διακυβέρνηση του Έθνους.
Σιγά σιγά όμως οι πολίτες αφυπνίζονται και αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που τους έφερε το υπάρχων πολιτικό κατεστημένο. Η ανατροπή που αναφέρεται από την πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η επαναφορά της πραγματικής και ουσιαστικής Δημοκρατίας την οποία θα έπρεπε να πρεσβεύει.
Αυτά, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας η κ. Σακελλαροπούλου θα έπρεπε να τα έχει υπ’ όψιν της και να γνωρίζει για την κατάλυση της Δημοκρατίας και όχι να βαυκαλίζει τους πολίτες εκθειάζοντας στην ομιλία της ένα πολιτικό σύστημα που ουδεμία σχέση έχει με την Δημοκρατία.
Η Ελλήνων Συνέλευσις ως ο μοναδικός πολιτικός φορέας του Έθνους, θα επαναφέρει την Δημοκρατία στην σωστή της εννοιολογική υπόσταση με τους Ενεργούς Πολίτες να παίρνουν μέρος στην διοίκηση και στις αποφάσεις της χώρας. Γιατί τότε, και μόνο τότε θα μπορέσουν να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα που διαδραματίστηκαν στο Έθνος μας όλα αυτά τα χρόνια της δήθεν Δημοκρατίας. Και τότε η κοινωνία θα απολαμβάνει τα Δίκαιά της, την ασφάλεια, την Αφθονία και την Ευδαιμονία που της πρέπει.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ