«Απαγορευτικές» τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Της Μαρίας Ντάσιου

Υπέρογκες αυξήσεις παρατηρούνται στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, με τους Έλληνες, που θέλουν να κάνουν τις θερινές τους διακοπές σε κάποιο νησί, να χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις έχουν ανέβει έως και 60%, προκαλώντας οργή και αγανάκτηση στους πολίτες. Το θέμα έχει τεθεί και στην Βουλή με δεκάδες ερωτήσεις από την αρχή του καλοκαιριού, όμως η κυβέρνηση δείχνει απρόθυμη να παρέμβει με οποιονδήποτε τρόπο.  

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης δεν συζητάει καν την επιβολή πλαφόν είτε στα κέρδη των ακτοπλοϊκών εταιρειών, είτε στις τιμές των εισιτηρίων, χρησιμοποιώντας την δικαιολογία ότι κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τους όρους της ελεύθερης αγοράς.

Την Ελλάδα, ως φαίνεται, μπορούν να την χαίρονται όλοι εκτός από τον Έλληνα. Και φέτος έχει εκτιναχθεί ο τουρισμός στα ύψη με τα νησιά να βουλιάζουν από επισκέπτες από όλο τον κόσμο. 

Φυσικά τον θέλουμε τον εξωτερικό τουρισμό αλλά είναι άδικο εμείς να μην μπορούμε να απολαύσουμε τον δικό μας τόπο, επειδή κάποιοι κερδοσκοπούν με τις ευλογίες των κυβερνήσεων. 

Άλλωστε το πλοίο είναι ένα μέσον που εξυπηρετεί επί το πλείστον τον εγχώριο τουρισμό. Οι υψηλές τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβαρύνουν κυρίως το πορτοφόλι του Έλληνα, που έτσι κι αλλιώς υπολείπεται αυτό του Ευρωπαίου ή άλλων πολιτών από χώρες με ανεπτυγμένη οικονομία και υψηλούς μισθούς.   

Τελικά οι περισσότεροι Έλληνες έχουμε μείνει εδώ και χρόνια μόνο να σιγοψιθυρίζουμε τα τόσα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τις θάλασσες και τα νησιά μας. Δεν μπορούμε να τα δούμε ούτε με το κυάλι, που λέει ο λαός μας. 

Οι απαραίτητες διακοπές για την ξεκούραση μας, σωματική και πνευματική, έχουν μπει στην κατηγορία «περιττά έξοδα» εδώ και καιρό και η κατάσταση δεν δείχνει να αλλάζει. Και δεν θα αλλάξει, όσο η διοίκηση της χώρας συνεχίζει να αγνοεί τους ίδιους τους πολίτες της. 

Διότι είναι ξεκάθαρα ευθύνη της πολιτείας η ευημερία των ανθρώπων της σε όλα τα επίπεδα. Πόσο μάλλον το να φροντίζει και να διαμορφώνει έτσι τις συνθήκες ώστε να μπορούν να χαίρονται τις ομορφιές της πατρίδας τους. Ο εγχώριος τουρισμός είναι απαραίτητος τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για την ποιότητα διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών.  

Όμως η σχέση πολίτη – πολιτείας είναι θεμελιώδης και αμφίδρομη.  

Αυτό σημαίνει ότι είναι και απόλυτη υποχρέωση του πολίτη να επιλέγει ορθά την διοίκησή του. Μήπως είναι η ώρα να ξαναδούμε τις επιλογές μας και να αναλάβουμε κι εμείς τις ευθύνες που μας αναλογούν;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *