Τουρισμός: Μόνο 32 εκατομμύρια επισκέπτες για το 2023 

Του Κύρου Σπυρίδων

Τα 32,7 εκατομμύρια επισκέπτες άγγιξε το 2023 ο ελληνικός τουρισμός με μία αύξηση που ανήλθε στα 20 δισεκατομμύρια εισπράξεις. Το ποσό αυτό διαμορφώθηκε στα  10,9 δισεκατομμύρια από εισπράξεις πολιτών των χωρών της ευρωπαϊκής ζώνης και 8,41 δισεκατομμύρια από χώρες εκτός της ζώνης ΕΕ-27.

Τουρισμός: Μόνο 32 εκατομμύρια επισκέπτες για το 2023

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, αύξηση 17,6% καταγράφηκε για το έτος 2023 στις τουριστικές ροές. Συνολικά 32.735.200  ταξιδιώτες επισκέφθηκαν την χώρα μας, έναντι 27.830.054 το 2022. Με αποτέλεσμα τα έσοδα από τον τουρισμό να ανέλθουν στα 20 δισ Ευρώ, έναντι 18 δις το 2022.

Βεβαίως η αύξηση των τουριστικών ροών σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων είναι θετική.

Όμως απέχει πάρα πολύ από τα οφέλη που μπορεί να έχει η χώρα μας ανάλογα με αυτά που μπορεί να προσφέρει σε έναν επισκέπτη. Π.χ. στο πεδίο του πολιτισμού η χώρα μας έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μία μοναδική πολιτιστική κληρονομιά η οποία είναι αναγνωρισμένη και αξιοθαύμαστη από όλη την ανθρωπότητα, είτε αυτή είναι στο επίπεδο των Αρχαιολογικών χώρων, είτε στο πνευματικό επίπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα είναι οξύμωρο το πώς το Μουσείο του Λούβρου έχει 10 εκατομμύρια επισκέπτες το 2018, ενώ το μουσείο της Ακρόπολης μόλις 1,7 εκατομμύρια το 2023. Βεβαίως θα συμφωνήσω ότι η επισκεψιμότητα του Λούβρου οφείλεται στο γεγονός ότι φιλοξενεί τα δύο απείρου κάλλους γλυπτά των προγόνων μας την Νίκη της Σαμοθράκης και την Αφροδίτη της Μήλου…………τα οποία ανεβάζουν την επισκεψιμότητα, αλλά και τα έσοδα του Μουσείου, τα οποία ανέρχονται σε 720 τρις ευρώ τα τελευταία 98 χρόνια, μόνο από τα Ελληνικά γλυπτά.

Δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η επισκεψιμότητα των 32,7 εκατομμυρίων και τα έσοδα των 20 δις είναι ελάχιστα και δυσανάλογα, όταν μάλιστα μιλάμε για ένα Μουσείο του Λούβρου, και μια ολόκληρη χώρα με δεκάδες Αρχαιολογικούς χώρους όπως, της Ολυμπίας με τον Ερμή του Πραξιτέλη, της Ακρόπολης με τον Παρθενώνα, των Δελφών με τον Ηνίοχο, της Δωδώνης, των Μυκηνών, της Κνωσού, της Δήλου, κ.λ.π.

Ερμής του Πραξιτέλη

Ηνίοχος των Δελφών

Τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθεί και ούτε έχουν προβληθεί στον βαθμό που τους αναλογεί, έτσι ώστε η επισκεψιμότητα και τα έσοδα να έχουν μία συνεχόμενη ανοδική πορεία.

Όλοι γνωρίζουμε την διαχρονική απαξίωση των Αρχαιολογικών χώρων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τα Υπ. Πολιτισμού.

Αρχαιολογικός χώρος Δίον

Αρχαιολογικός χώρος Δίον

Ναός Αφροδίτης πλατεία  Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Τμήματα του Ναού στο Μουσείο Θεσσαλονίκης

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι το Υπ. Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού και την κυβέρνηση όχι μόνο δεν προστατεύουν και δεν αναδεικνύουν τους Αρχαιολογικούς χώρους έτσι ώστε να υπάρχει αύξηση του Αρχαιολογικού τουρισμού και των εσόδων της χώρας μας, αλλά απεναντίας καταστρέφουν οτιδήποτε θα μπορούσε να αναδείξει το Ελληνικό μεγαλείο.

Επίσης το Υπ. Τουρισμού και οι εκάστοτε διοικούντες την χώρα μας δεν έχουν χαράξει ποτέ μία ενιαία Εθνική Πολιτική για να προσελκύσουν τουρίστες όλο τον χρόνο, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης ακόμη και στον χειμερινό, ορεινό και ιστορικό τουρισμό.

Ειδικά όμως την καλοκαιρινή περίοδο, αφού διαθέτουμε μία ακτογραμμή 13.676 χιλιομέτρων την μεγαλύτερη στην λεκάνη της Μεσογείου, με 6.000  νησιά και βραχονησίδες από τα οποία τα 227 κατοικούνται, προσφέροντας στους επισκέπτες μοναδικές δαντελωτές ακρογιαλιές με γαλαζοπράσινα νερά και τρεις μεγάλους Πολιτισμούς. Τον Κυκλαδικό, τον Μινωικό, και τον Μυκηναϊκό.

Για την ανάδειξη και αξιοποίηση όμως των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας στον τουρισμό, προϋπόθεση είναι να υπάρχουν τεράστιες υποδομές, με μεγάλους αυτοκινητόδρομους, με αμαξοστοιχίες υψηλών ταχυτήτων και μεγίστης ασφάλειας, καθώς και άμεση σύνδεση των ανωτέρω με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Για να συμβούν όμως όλα αυτά και να γίνει η χώρα μας ο πιο ελκυστικός προορισμός, χρειάζεται η πολιτική βούληση κάτι που δεν υπάρχει σήμερα με βάση τα έργα όλων όσων διοικούν την χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό είναι φανερό από όλα τα παραπάνω.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *