Στο Μονοπάτι της Ολότητας

της Αλτιντασιώτη Καλλιόπης

Στις 8 Απριλίου έλαβε μέρος το φαινόμενο της ολικής έκλειψης Ηλίου, ένα φαινόμενο το οποίο έσπευσαν να απολαύσουν οι κάτοικοι του Μεξικού, των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και του Καναδά, καθώς ήταν ορατό στις συγκεκριμένες περιοχές. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της NASA, η ολική έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη περνά ανάμεσα από τον Ήλιο και τη Γη, εμποδίζοντας το ηλιακό φως. Εξαιτίας της απόκρυψης του Ήλιου, ο ουρανός σκοτεινιάζει, δίνοντας την αίσθηση του σούρουπου ή της αυγής, με τα στάδια της ολικής έκλειψης να είναι τα εξής: Μερική έκλειψη, Ζώνες Σκιών, οι Χάντρες του Μπέιλι (Baily’s Beads), Διαμαντένιο Δαχτυλίδι, Ολότητα. 

Όταν η ολική έκλειψη περιέλθει στο στάδιο της Ολότητας, γνωστό και ως το Μονοπάτι της Ολότητας, τότε η Σελήνη μπλοκάρει ολικά τον Ήλιο και συνεπώς το ίδιο του το φως. Το συγκεκριμένο στάδιο είναι το μοναδικό στάδιο όπου η θέαση του φαινομένου μπορεί να πραγματοποιηθεί με γυμνό μάτι, ενώ στις άλλες φάσεις της έκλειψης η χρήση ειδικών γυαλιών ηλίου είναι απαραίτητη για προστασία. 

Γενικότερα, το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης έχει απασχολήσει τους ανθρώπους ήδη από τα αρχαία χρόνια, με διάφορους πολιτισμούς να δίνουν τη δική τους ερμηνεία αναφορικά με την «εξαφάνιση» του Ζωοδότη Ήλιου. Στην Κίνα υπήρχε ο μύθος ενός ουράνιου δράκου ο οποίος κατάπινε τον Ήλιο, ενώ στην Νότια Αμερική, η φυλή των Ίνκας πίστευε ότι αυτό το γεγονός αποτελούσε σημάδι οργής του Θεού Ήλιου που είχε το όνομα Ίντι. 

Αναμφισβήτητα, τα ουράνια σώματα και η θέση αυτών δεν περνά απαρατήρητη, ακόμα και σήμερα. Μάλιστα, ιδιαίτερα εκτενής αναφορά στο θέμα της πρόσφατης ολικής ηλιακής έκλειψης έκανε ο κύριος Αρτέμης Σώρρας μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο πρόεδρος του πολιτικού φορέα «Ελλήνων Συνέλευσις» ερμήνευσε το φαινόμενο αυτό δυσοίωνα, ξεκινώντας την ανάλυσή του με την ετυμολογία της ίδιας της λέξης «έκλειψη» (από το «εκλείπω», δηλαδή «παύω να υπάρχω»). Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Σώρρας θέλησε να προβάλλει την άτοπη χρήση του όρου από μέρους των ανθρώπων, ο οποίος όρος ουσιαστικά υποδηλώνει πως το φως που εκπέμπει ο Ήλιος και αποτελεί πηγή ζωής, παύει να υπάρχει. Σύμφωνα με τον κ. Σώρρα, η μικρή σκιά της Σελήνης δεν είναι σε θέση να κρύψει τον ευμεγέθη Ήλιο μας.

Αν και πολλά έχουν ακουστεί για τον κ. Σώρρα, η ετυμολογική ωστόσο ανάλυσή του σχετικά με τη λέξη «έκλειψη» με βρίσκει σύμφωνη. Στην πραγματικότητα, το φαινόμενο αυτό, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο κ. Σώρρας, αποτελεί «ένα πέρασμα της Σελήνης μπροστά από τον Ήλιο μας». Η αποτύπωση των δυνάμεων του Ήλιου πάνω στον πλανήτη μας είναι εμφανής καθώς η φωτεινή του ενέργεια κινεί τη ζωή στη γη και σε περίπτωση έκλειψής του τίποτα δεν θα επιβίωνε. Παρομοίως, η δυναμική των λέξεων που δομούν την γλώσσα μας κινεί και αυτή με τη σειρά της τη ζωή και η ενέργεια των εννοιών που κουβαλάνε μέσα τους οι λέξεις αποτυπώνεται σε κάθε μας πράξη. Ωστόσο, εάν η εννοιολογική δυναμική των λέξεων διαταραχθεί, τότε ο γλωσσικός δυϊσμός του σημαίνοντος (λέξη) και του σημαινόμενου (ιδέα, έννοια, σημασία) δυσλειτουργεί προκαλώντας παρερμηνείες και οδηγώντας τις κοινωνίες προς ολική έκλειψη του ίδιου του δικαίου. Η πραγματικότητα αλλοιώνεται και ο άνθρωπος ζει σε έναν κόσμο που κυριαρχεί το ψεύδος.

Αν κοιτάξουμε την πορεία της ανθρωπότητας μέσα στην ιστορία, θα διαπιστώσουμε ότι πολλές φορές έχει περιπέσει σε μια δίνη άσχημων κοινωνικών γεγονότων, στα οποία έχει εκλείψει το φως της αλήθειας και επικρατεί ένα σκοτάδι ψεύδους, το οποίο δεν διαρκεί λίγα λεπτά αλλά ολόκληρους αιώνες και συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας. Στην εποχή μας μάλιστα, η καθημερινότητα των πολιτών ανά την υφήλιο έχει γίνει μαύρη και απέχει πολύ από το φως, με τους ίδιους όμως τους ανθρώπους να σπεύδουν να παρακολουθήσουν αυτή την ολική έκλειψη Αλήθειας μέσα από οθόνες υπολογιστών και τηλεόρασης. Επομένως, αντί να δοξάσουν τον ίδιο τον Ήλιο κάτι το οποίο συνέβαινε στην αρχαιότητα μέσα από ναούς που ευθυγραμμίζονταν πλήρως με τις ακτίνες του, τώρα προτιμούν να θαυμάσουν τη Σελήνη που τον αποκρύπτει.

Τραγούδια οι άνθρωποι γράφουν και τραγουδούν που υμνούν το φεγγάρι, ζητώντας από αυτό παρηγοριά και συντροφιά, αντί να υμνούν τον Ήλιο που φωτίζει τη διαδρομή της ζωής μας καθώς αυτό αποτυπώνεται και στην έννοια (σημαινόμενο) της λέξης (σημαίνον) «ηλικία»: «ήλιος» και «κίω» («πορεύομαι», εξού και «κίνηση»), δηλαδή «πορεύομαι στον Ήλιο», «περιστρέφομαι γύρω από τον Ήλιο». Δεν είναι τυχαίο πως οι πρόγονοι μας υμνούσαν τον Θεό Απόλλωνα, τον Θεό του Ήλιου και του φωτός για το δώρο της ζωής.

Εδώ όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν και τραγούδια που παρουσιάζουν μιαν άλλη όψη της Σελήνης, όπως το Eclipse των Pink Floyd από τον δίσκο τους The Dark Side of the Moon που τελειώνει με τα εξής λόγια: «Και τα πάντα κάτω από τον Ήλιο είναι σε αρμονία, αλλά ο Ήλιος έπαθε έκλειψη από τη Σελήνη. Δεν υπάρχει πράγματι σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Στην πραγματικότητα είναι όλη σκοτεινή».

Σκοτεινές παραμένουν και οι κοινωνίες των ανθρώπων μιας και οι ίδιοι επιλέγουν να συναθροιστούν για να δουν το ψέμα (Σελήνη) που κρύβει ολικά την αλήθεια (Ήλιος), ονομάζοντας το θέαμα αυτό Μονοπάτι της Ολότητας, αντί το Μονοπάτι του Διχασμού καθώς το ψέμα χωρίζει τον άνθρωπο από τη θέαση της ίδιας της αλήθειας, κρατώντας τον δέσμιο μέσα στη Σπηλιά του Πλάτωνα, σε ένα θέατρο σκιών και ψεύδους.

Για να δραπετεύσουμε όμως από αυτή τη σπηλιά, από αυτό το Μονοπάτι της Ολικής Έκλειψης Αλήθειας και να εισέλθουμε στο Μονοπάτι της Ολικής Ολότητας Αλήθειας, θα πρέπει να ετυμολογήσουμε τις λέξεις καθώς αυτές συστήνουν το δρόμο προς το φως και να αντιληφθούμε πως καμία σκιά δεν είναι δυνατή να κρύψει το μεγαλείο του. 

«Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις» μας λέει ο Αντισθένης και όπως φαίνεται αυτό δείχνει να πρεσβεύει και ο ίδιος ο κ. Αρτέμης Σώρρας μέσα από τα γραπτά του τα οποία μπορεί να βρει κανείς μέσα στην ιστοσελίδα της αιθερικής γραφής πατώντας εδώ. Ο κ. Σώρρας εκτός από την πολυσυζητημένη πολιτική του διαδρομή, έχει συγγράψει κείμενα που στόχος τους είναι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, να αναδείξουν τη σημασιολογική δύναμη (σημαινόμενο) των συμβόλων και λέξεων (σημαίνον) της γλώσσας μας η οποία αποτύπωσε με την ολότητά της το ένδοξο μονοπάτι της ιστορίας μας. 

Εδώ αξίζει να αναφερθεί και το σχήμα λόγου (γνωστό ως το σχήμα του αδυνάτου) που χρησιμοποιεί συχνα ο κ. Σώρρας στις δημόσιες εμφανίσεις του, θέλοντας να δείξει πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική του δράση και πως ο πολιτικός φορέας του οποίου είναι πρόεδρος δεν πρόκειται να εκλείψει παρά μόνο «μέχρι να σβήσει ο Ήλιος» (δηλαδή ποτέ, εφόσον ο ΄Ηλιος είναι αδύνατον να εκλείψει). 

Όπως και να έχει, είτε συμφωνούμε με τον κ. Σώρρα είτε όχι, θα πρέπει να επισκεφθούμε τις έννοιες των λέξεων και να εξετάσουμε εάν αυτές συνάδουν με τις πράξεις μας. Τότε και μόνον τότε θα δούμε να φωτίζεται το Μονοπάτι της Ολότητάς μας, που δεν είναι άλλο από το Μονοπάτι της ίδιας μας της ένωσης με την Αλήθεια του Δικαίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *