Στην κατάψυξη η δημιουργία

Του Παρασκευά Αρσενίου Ειδικού παθολόγου

Η κυβέρνηση δια του υπουργού  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ‘Αδωνη Γεωργιάδη χαιρετίζει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας  ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΑΘΗΝΩΝ- ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΚΡΗΤΗΣ, η οποία κατά το παράδειγμα εταιρειών όπως η Apple, η Google και η Facebook, αποφάσισε, ως δώρο Χριστουγέννων, να προσφέρει στις υπαλλήλους της την κατάψυξη των ωαρίων τους, επιτρέποντας τις έτσι να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν μέχρις ότου αποφασίσουν ότι μπορούν να το κάνουν. Ο υπουργός χαρακτήρισε την προσφορά ως εθνικά αναγκαία ιατρική πράξη, ως μέτρο αντιμετώπισης της υπογονιμότητας που μαστίζει την χώρα μας. 

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με ελαφρότητα δήλωσε ότι οι νεαρές γυναίκες μπορούν αργότερα να τεκνοποιήσουν με ασφάλεια χάρη στο δώρο αυτό. Και ως αναμενόταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας χαρακτήρισε την προσφορά αυτή ως ευκαιρία διαφύλαξης της γονιμότητας των γυναικών και ως εντασσόμενη στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Μόνο ως αστείο μπορούν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις των παραπάνω κυρίων.

Ο κ. υπουργός αγνοεί τις λεπτομέρειες της διαδικασίας της αναπαραγωγής και τους παράγοντες υποβάθμισης της γονιμότητας των πολιτών που τον ανέχονται ως υπουργό της κυβέρνησης.

Τι είδους δώρο μπορεί να είναι εκείνο που μπορεί να αντισταθμίζει το μεγαλείο της γέννησης και ανατροφής ενός ανθρώπου που ενσαρκώνεται στον πλανήτη μας προκειμένου να έχει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει την αληθινή του φύση και υπόσταση, να αναγνωρίσει τις δυνάμεις και δυνατότητες του, να γνωρίσει τον εαυτό του και να εκπληρώσει τον στόχο και σκοπό της δημιουργίας του;

Η γυναίκα έγινε αντικείμενο καταπίεσης, εκμετάλλευσης και υποβάθμισης και το έργο της υποτιμήθηκε και έγινε δύσκολο μέσω σωρείας επιβαρύνσεων. Η ενέργεια της έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης ανακατευθύνοντάς την σε σκοπούς πόρρω κατώτερους από τον ιερό ρόλο της ως μητέρας.

Κάθε γεγονός έχει τον δίκαιο καιρό του, τις συνθήκες εκείνες που είναι οι βέλτιστες για την εκπλήρωσή του και στην περίπτωση της τεκνοποίησης, αφορά κυρίως το δίκαιο του νέου ανθρώπου που ενσαρκώνεται για να εκπληρώσει το σχέδιο που τον αφορά. 

Αυτό απαιτεί δύο κυρίως συνθήκες:

α.  Την βέλτιστη δυνατή κατάσταση υγείας αμφοτέρων των γονέων και δη της μητέρας του στο σώμα, στην συναισθηματική λειτουργία και στην νόηση της, που συνεπάγεται το μέγιστο ενεργειακό δυναμικό και του πατέρα και της μητέρας και δη κατά την στιγμή της σύλληψης του παιδιού τους  

β. Το περιβάλλον ασφάλειας για να μπορεί αδιατάρακτα να βρίσκεται σε λειτουργία ανάπτυξης και όχι προστασίας, που σημαίνει ότι η μητέρα του νιώθει ασφαλής από κάθε άποψη οικονομική, συναισθηματική και σωματική.

Είναι ανάγκη να γνωρίζουμε ότι το αίσθημα ανασφάλειας κατά κανόνα εντείνεται με την πάροδο της ηλικίας και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο φόβος μεταδίδεται, «διδάσκεται» και «μαθαίνεται».

Πολλοί είναι οι παράγοντες[i] εκτός από την ηλικία της γυναίκας που μειώνουν την γονιμότητα, αλλά το δημογραφικό πρόβλημα είναι σύνθετο και η επιδεινούμενη υπογονιμότητα είναι μια μόνο συνιστώσα. 

Ένας άλλος, ίσως ο σημαντικότερος στις ημέρες μας και δυνητικά διορθώσιμος είναι η απόφαση της τεκνοποίησης, όπου η οικονομική ασφάλεια είναι κύρια συνιστώσα για την λήψη της απόφασης αυτής, η δε πολιτική βούληση είναι ουσιαστικά ο μοναδικός παράγων που θα την επηρεάσει αποφασιστικά.

Ο ισχυρισμός ότι η κατάψυξη ωαρίων αποτελεί παράγοντα ασφάλειας για τεκνοποίηση έχει κάποια βάση; 

Η λεγόμενη υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για την οποία έχει δημιουργηθεί και η λεγόμενη Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ) απαιτεί παρεμβάσεις που θα πρέπει να μελετηθούν με σοβαρότητα και έξω από κάθε ίδιον όφελος και οικονομική συναλλαγή.

Είναι όνειδος η δημιουργία της Αρχής αυτής ως προς τον σκοπό της καθώς έρχεται για να αντικαταστήσει την πραγματική πολιτειακή μέριμνα για την απειλούμενη γονιμότητα των πολιτών της η οποία είναι όλα εκείνα τα μέτρα που θα μπορούσαν να την επαναφέρουν στην φυσιολογία της.

Αρκεί κάποιος να μελετήσει τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας[ii] για να αντιληφθεί την ταλαιπωρία και επιβάρυνση τόσο της μητέρας όσο και του κυήματος και να οριστεί έτσι η χρήση της μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις χωρίς να αναφέρεται ως λύση της υπογονιμότητας και πολύ περισσότερο του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Μόνο μετά την προσεκτική μελέτη εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος για την υποθετική ασφάλεια της κύησης.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι μπορεί η «επιστήμη[iii]» να αντικαταστήσει την Φύση και τον λόγο της (φυσιολογία).

Τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε άμεσα εμφανή αλλά συνήθως απέχουν χρονικά και σπανίως δύνανται να συσχετίζονται με την αιτία τους. Αυτό δίνει την ευκαιρία για εικασίες και για την λεγόμενη τύχη, αλλά υπάρχει πραγματικά τύχη;

Η υγεία των πολιτών είναι ευθύνη μιας πραγματικής πολιτείας, η οποία νοείται να κάνει τα πάντα να την εξασφαλίζει, γιατί έτσι προστατεύει τον ίδιο τον εαυτό της.

Όσο για την εταιρεία που προσφέρει το εν λόγω «δώρο» είναι αστείος ο ισχυρισμός ότι το κίνητρο είναι μόνο η «εταιρική κοινωνική ευθύνη» της. Η μισή αλήθεια είναι ο ορισμός του ψεύδους και η υπόλοιπη μισή αφορά τις οικονομικές συνέπειες του επιδόματος κύησης και της προκαλούμενης έλλειψης του προσωπικού για το ορισμένο χρονικό διάστημα της τεκνοποίησης. Είναι άλλωστε γνωστή η πολιτική των εταιρειών που επιθυμούν το θήλυ προσωπικό τους να μη τεκνοποιεί και εάν συμβεί κάτι τέτοιο να το φέρουν βαρέως.

Ερωτήματα που χρήζουν απάντησης

Με ποια πραγματικά-φυσιολογικά κριτήρια επιλέγεται το ωάριο και το σπερματοζωάριο; Πως εξασφαλίζεται, ότι το ρωμαλεότερο και καταλληλότερο θα μετέχει στην δημιουργία του σαρκίου του νέου ανθρώπου, συμβάλλοντας στην ζωτικότητα του;  Ποια είναι η επίδραση των χρησιμοποιουμένων ορμονών στην διαμόρφωση του νέου ανθρώπου και δη του ψυχισμού του, της φυλετικής του ταυτότητας; Ποια είναι η επίδραση της κατάψυξης κατά την οποία χρησιμοποιούνται παράγοντες που είναι βλαπτικοί και δηλητηριώδεις όταν επιδρούν στον ενήλικα; 

Τέλος δε ποια είναι η τύχη των ωαρίων που δεν χρησιμοποιούνται;

Πως είναι δυνατόν να προβλέπεται από τον νόμο, που διέπει την ΙΥΑ, τα κατεψυγμένα έμβρυα να χρησιμοποιούνται για πειραματικές μελέτες; Ποιος το αποφάσισε και με ποια πραγματικά επιστημονικά δεδομένα;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *