Σε πύρινο κλοιό ολόκληρη η Ελλάδα

Του Ιάκωβου Λεωνίδη

Καλοκαίρι 2024.

Πάλι στο ίδιο έργο θεατές και φέτος, με τις φωτιές να κατακαίνε την πατρίδα μας, όπως  το καλοκαίρι του 2023 αλλά και όλων των προηγούμενων ετών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να ήταν έτοιμη για το φετινό καλοκαίρι σύμφωνα με το υπουργείο πολιτικής προστασίας, επικοινωνιακά τουλάχιστον. Δυστυχώς όμως η φωτιές δεν σβήνουν με επικοινωνιακούς χειρισμούς όσο επιδέξιοι και αν είναι. Χρειάζεται σχεδιασμός και μέτρα πρόληψης για να μη ξεκινήσουν και φυσικά μέσα κατάσβεσης για να σβήσουν. Μέσα κατάσβεσης τα οποία με το ιστορικό πυρκαγιών των προηγούμενων ετών, έπρεπε να είχαμε σε πλεόνασμα αφού από θέμα πρόληψης ο κρατικός μηχανισμός είναι ανίκανος.

Ο σχεδιασμός των Αρίστων αποδείχτηκε παντελώς άχρηστος. Και ειδικά φέτος για την περιοχή της Αττικής. Η φωτιά ξεκίνησε από τον Βαρνάβα στις 11 του μηνός και αφού έκαψε δασική έκταση, κτηνοτροφικές και γεωργικές μονάδες για περίπου 25 χιλιόμετρα, έφτασε την επόμενη μέρα μέχρι τα Βριλήσσια. Στην Πεντέλη κάηκαν κτηνοτροφικές μονάδες με τα ζώα και τις προμήθειες ζωοτροφών για τον χειμώνα. Στον Μαραθώνα κάηκαν θερμοκήπια παραγωγής λαχανικών. Οι άνθρωποι καταστράφηκαν ολοσχερώς και βρίσκονται σε απόγνωση. Οι περιουσίες τους και οι κόποι μιας ζωής χάθηκαν και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει το Κράτος να μη μπορεί να συνδράμει στο παραμικρό.

Για δύο ημέρες η φωτιά κινούνταν προς την Αθήνα με τον κρατικό μηχανισμό ανήμπορο να την σταματήσει. Μπήκε στον αστικό ιστό της Αθήνας, στην πρωτεύουσα της χώρας μας και είδαμε να καίγονται περιουσίες ανθρώπων, σπίτια, αυτοκίνητα, βιοτεχνίες μέχρι και στρατόπεδα με αποθήκες πυρομαχικών. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή, μία γυναίκα στο Πάτημα Χαλανδρίου όταν η βιοτεχνία που εργαζόταν τυλίχθηκε στις φλόγες και δεν πρόλαβε να διαφύγει.

Αφού την τρίτη ημέρα η φωτιά έσβησε, βγήκαν τα πιο καταξιωμένα κυβερνητικά στελέχη για να ενημερώσουν τον Έλληνα πολίτη για τις απρόβλεπτες αιτίες της καταστροφής και να κάνουν την απαραίτητη μεταφορά ευθυνών.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Γεωργιάδης, μη μπορώντας  να πει ψέματα όπως δήλωσε, ανέφερε «Είδα όλη την επιχείρηση την κρίσιμη με την φωτιά που πέρασε μέσα στην Πεντέλη, στα Μελίσσια και στα Βριλήσσια και έφτασε σχεδόν μέχρι το Χαλάνδρι. Μία επιχείρηση που πραγματικά σας μιλάω, πρέπει να είδαμε σε δύο ώρες 50 ρίψεις νερού από ελικόπτερα και δεν ξέρω και πόσα πυροσβεστικά οχήματα. Δεν μπορώ να μετρήσω. Πραγματικά είναι πάνω από 100. Και αστυνομία παντού. Όποιος πραγματικά λέει ότι το κράτος δεν ήταν παρών σε αυτή την επιχείρηση, με συγχωρείτε, πρέπει να ζει σε παράλληλο σύμπαν» και πρόσθεσε «ήταν πραγματικά όλο το κράτος εκεί και πιστεύω ότι αποφεύχθηκε, διότι η φωτιά ήταν πάρα πολύ επικίνδυνη, μια πραγματικά τεράστια καταστροφή».

Παραδέχθηκε ότι έγιναν και λάθη «από κάθε τέτοια πυρκαγιά μαθαίνουμε πράγματα» και συνέχισε «το πεύκο από μόνο του είναι ένα δέντρο που καίγεται πάρα πολύ εύκολα και όταν έχει προηγηθεί ξηρασία ακόμα ευκολότερα και όταν έχει 8 μποφόρ ακόμα ευκολότερα. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα».

Και έκλεισε με την μεταφορά ευθυνών στους πολίτες που δεν καθάρισαν τις αυλές τους, «Λέω λοιπόν, ότι κάθε τέτοιο φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθείς, να το μελετάς και να μαθαίνεις από αυτό. Και σας δίνω ένα παράδειγμα: Αν δείτε τα βίντεο, τα ξέρω γιατί χθες μας τα έδειχνε η πυροσβεστική στην οθόνη, τα σπίτια που οι κάτοικοι είχαν καθορίσει τις αυλές δεν πάθαν τίποτα, μα τίποτα. Η φωτιά τα πέρασε σαν να μην ήταν μπροστά της. Τα σπίτια ή οι περιοχές που δεν τα είχαν καθαρίσει πάθανε ζημιές. Να ένα δίδαγμα που πρέπει να παίρνουμε. Πρέπει και εμείς να είμαστε πιο αυστηροί και εμείς ως κράτος και στην εφαρμογή των νόμων».

Δηλαδή αν μπορούσε να πει ψέματα θα μας έλεγε ότι μέχρι πέρσι στα βουνά και γύρω από την Αθήνα υπήρχαν πλατάνια και βελανιδιές και φέτος έγιναν πεύκα; Και ότι είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο η ξηρασία και οι άνεμοι στην Αττική τον Αύγουστο; Τα μέτρα πρόληψης τα σχεδιάζεις με τα δεδομένα που υπάρχουν. Και τα δεδομένα είναι “πεύκα, ξηρασία, άνεμος” στην Αττική κάθε Αύγουστο. Αν όλο το κράτος ήταν παρών και η φωτιά έφτασε σχεδόν μέχρι το Χαλάνδρι, υπάρχει μεγάλο επιχειρησιακό πρόβλημα στον κρατικό μηχανισμό. Κάτι κάνετε εντελώς λάθος και φαίνεται εκ’ του αποτελέσματος.

Η φωτιά έκαψε πάνω από 100.000 στρέμματα σε επτά δήμους της Αττικής. Τουλάχιστον 50 σπίτια και αρκετές επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ δεκάδες άλλα υπέστησαν ζημιές. Χάθηκε μία ζωή και εσείς μας κοροϊδεύετε ανερυθρίαστα με τα πεύκα, την ξηρασία και τον άνεμο. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια μπροστά στην ευθύνη των πολιτών για τις αυλές τους. Η φωτιά έπρεπε να σταματήσει στο δάσος και όχι να φτάσει στην Αθήνα στις αυλές των πολιτών.

Η κ. Βούλτεψη από την άλλη, με την απαράμιλλη επιστημονική της γνώση, έκανε λόγο για mega ή έστω μικρο-mega πυρκαγιά, βγάζοντας ανίδεους τους πυρομετεωρολόγους που ισχυρίστηκαν το αντίθετο. Η κυρία Βούλτεψη την θεωρεί mega πάντως με βάση τα δεδομένα. Τέλος.

Ο κ. Συνολάκης, σύμβουλος του πρωθυπουργού δήλωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν μπήκε η φωτιά στον αστικό ιστό αλλά οι οικισμοί μπήκαν στο δάσος.

Και τέλος ο κ. Μητσοτάκης στις 14 Αυγούστου εμφανίστηκε στην αεροπορική βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Ελευσίνας και δήλωσε «Ξέρουμε, ότι για τα επόμενα χρόνια, σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια, θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα οποία έχουμε. Δεν περιμένουμε η λύση να έρθει μόνο από τον αέρα. Χρειάζεται πολύ σημαντική δουλειά να γίνει στο κομμάτι της πρόληψης. Να αντιληφθούμε ότι αυτή είναι μία συνολική προσπάθεια σε μία εποχή μεγάλης κλιματικής κρίσης την οποία νομίζω τη βιώνουμε όλοι. Πρέπει διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι. Και από όποια αστοχία μας ή από όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο».

Πόσες φωτιές ακόμα θα χρειαστείτε κ. πρωθυπουργέ για να μάθετε από τα λάθη σας; Γιατί αν γίνει κρανίου τόπος η Αττική, δεν θα χρειάζεται να σβήνετε φωτιές καθώς δεν θα υπάρχει τίποτα για να καεί. Τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί πάνω από 450.000 στρέμματα δασικής έκτασης την Αττική επιφέροντας σοβαρές επιπτώσεις επηρεάζοντας την αύξηση της θερμοκρασίας, το μικροκλίμα των περιοχών αλλά και αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών τον χειμώνα.

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή είστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως οπότε είστε επικίνδυνοι για να κυβερνάτε αυτόν τον τόπο, ή ξέρετε τί πρέπει να κάνετε αλλά δεν το πράττετε γιατί εξυπηρετείτε άλλα συμφέροντα και όχι αυτά των πολιτών. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για ολόκληρη την πολιτεία.

Το κράτος θα έπρεπε να ήταν έτοιμο να προστατεύσει τις περιουσίες και τις ζωές των πολιτών. Όπως επίσης και το ίδιο το δάσος, γιατί το δάσος, τα δέντρα, τα ζώα, τα φυτά ακόμα και εμείς οι άνθρωποι είμαστε κύτταρα του πλανήτη μας. Το περιβάλλον διαβίωσής μας δεν οριοθετείται στο σπίτι μας και ίσως στην αυλή μας. Είναι ολόκληρος ο πλανήτης στον οποίο κατοικούμε και σαν νοήμονα όντα που είμαστε πρέπει να τον σεβόμαστε και να τον προστατεύουμε. Ακόμα και αν δεχτούμε ως αληθές το αφήγημα που τόσο συχνά χρησιμοποιείτε για να τρομοκρατείτε τον κόσμο, αυτό της κλιματικής κρίσης, είστε παντελώς ανίκανοι να την διαχειριστείτε.

Είστε εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό για να νομοθετείτε υπέρ του πολίτη, να οργανώνετε την εύρυθμη λειτουργία του κράτους υπέρ του πολίτη και να διαχειρίζεστε τον πλούτο που παράγεται από την κοινωνία για την κοινωνία. Δεν πράττετε ορθά κανένα από τα παραπάνω.

Οι πολίτες είναι  παρατημένοι στην τύχη τους, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει μέτρα πρόληψης για την προστασία των δασών και αντί να εξοπλίζει την πυροσβεστική με μέσα κατάσβεσης ξεκαθαρίζει ότι θα αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε. Άλλωστε δεν είναι πλέον ούτε διαχειριστές του πλούτου που παράγεται από την κοινωνία καθώς για αυτό πλέον υπεύθυνη είναι η ανεξάρτητη αρχή ΑΑΔΕ που δεν ελέγχεται από κανένα θεσμικό όργανο.

Ένθερμοι υποστηρικτές της δήθεν πράσινης ανάπτυξης αφήνετε να καούν τα δάση σε όλη την Ελλάδα και κόπτεστε μόνο για τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες που θα φυτρώσουν στα καμένα. Εντολοδόχοι του λαού γίνεστε μία φορά στα τέσσερα χρόνια αλλά καθημερινά δέχεστε και εκτελείτε εντολές από ξένα κέντρα αποφάσεων και από συγκεκριμένες οικογένειες που κινούν (λαδώνουν) αποτελεσματικά τα γρανάζια του συστήματός σας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *