Προκλητικές δηλώσεις Γ. Στουρνάρα προς τους Έλληνες επιχειρηματίες

Του Ιακώβου Λεωνίδη

Ο Γιάννης Στουρνάρας παρευρέθηκε στο διεθνές συνέδριο του ΤΜΕΔΕ (Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) στις 13/06/2024. Δήλωσε ότι το 80% της ακρίβειας είναι εισαγόμενη και ότι υπαίτιες είναι οι πολυεθνικές. Πήρε θέση και έθεσε εαυτόν στο πλευρό της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας «δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο πρέπει να κάνουμε πίσω τώρα. Το αντίθετο». 

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, ο οποίος εξέπληξε δυσάρεστα με τις δηλώσεις του, όλα βαίνουν καλώς και πρέπει να συνεχίσουν ακάθεκτοι το θεάρεστο έργο που πράττουν. Βέβαια η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Κλείνοντας η μία επιχείρηση μετά την άλλη, λόγω υπερφορολόγησης και συνεχώς αυξανόμενων υποχρεώσεων, με το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την ακρίβεια στα ύψη είναι λίγο οξύμωρη η δήλωσή του. Εκτός και αν ο στόχος τους είναι η εξαθλίωση του Έλληνα πολίτη και ο αφανισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τότε ναι, δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έφτασε στο σημείο να δηλώσει για την τεκμαρτή φορολόγηση των μικρομεσαίων, «Βλέπω τώρα ότι έφταιγε η φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Να μεταναστεύσω! Είναι δυνατόν να λέμε τέτοια πράγματα; Δηλαδή να πληρώνουν μόνο οι άλλοι; Και σιγά τον φόρο που μπήκε. Μπήκε ως τεκμαρτό το εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη»

Είναι ξεκάθαρο ότι εμπαίζει με τεράστια υπεροψία και θράσος τον Έλληνα επιχειρηματία, με την φράση «να μεταναστεύσω», αν δεν του αρέσει η φορολογία που του επιβάλλουν, αυτός προφανώς και η κυβερνητική παρέα του. 

Βέβαια ο κ. Στουρνάρας δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί το μέγεθος του φόρου που μπήκε σε έναν επιχειρηματία ο οποίος παλεύει να επιβιώσει και να μην κλείσει. Η δική του πραγματικότητα και οι απολαβές του δεν του επιτρέπουν να το αντιληφθεί οπότε το θεωρεί αμελητέο.

Καλό θα ήταν ο κ. Στουρνάρας να θυμάται ότι δεν είναι εκλεγμένος από τον Ελληνικό λαό (ούτε καν το 2012 που διετέλεσε υπουργός οικονομικών) άλλα διορισμένος διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, που σκοπός της είναι η ρύθμιση της οικονομίας ώστε να υπάρχει ανάπτυξη στο κράτος και κατ’ επέκταση στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Το κράτος από την άλλη θα πρέπει να ορίζει τα πλαίσια στα οποία θα κινηθεί το επιχειρείν και να θέτει τα στεγανά ώστε να διασφαλίζει την ευημερία των πολιτών.

Αναρωτιέται στην δήλωσή του «Δηλαδή να πληρώνουν μόνο οι άλλοι;» Γνωρίζοντας ότι το 24% του εισοδήματος του κάθε Έλληνα πολίτη πηγαίνει στον ΦΠΑ, ότι υπάρχουν προϊόντα (εγχώρια και εισαγόμενα) που οι δασμοί και οι φόροι είναι πάνω από το μισό της αξίας τους και συνυπολογίζοντας τους φόρους και τα τέλη που πληρώνουν οι επιχειρηματίες, όχι ΔΕΝ πληρώνουν μόνο οι άλλοι. Όλοι οι πολίτες πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε φόρους και τέλη και μάλιστα χωρίς ανταποδοτικότητα.

Άραγε τώρα που πατάξανε την φοροδιαφυγή με την φορολογία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και με την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές και τα ERP, θα καταργήσουν επιτέλους τον δασμό στα καύσιμα που είναι η μισή αξία της τιμής τους; Γιατί ως γνωστόν ο δασμός επιβλήθηκε για να καλύψουν τα διαφυγόντα έσοδα από την φοροδιαφυγή.

Με τον πιο άχαρο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι ούτε ο διορισμένος κ. Στουρνάρας αλλά ούτε και η κυβέρνηση ενεργούν με γνώμονα την ευημερία του πολίτη. Για να επέλθει ανάπτυξη στην χώρα θα πρέπει η κυβέρνηση με όλους τους θεσμικούς μηχανισμούς της, να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό και σταθερό οικονομικό περιβάλλον, το οποίο να ενθαρρύνει το επιχειρείν. 

Αξιοποιώντας όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, καθώς και μεταποίηση και τυποποίηση εγχώριων προϊόντων τα οποία θα διανέμονται από Ελληνικές Βιομηχανίες και Βιοτεχνίες και όχι από ξένες πολυεθνικές όπως συμβαίνει σήμερα. 

Αυτό προϋποθέτει να γίνει ορθή διανομή πλούτου στους πολίτες  με ενίσχυση των εισοδημάτων τους, αλλά και μείωση του κόστους διαβίωσης, ώστε το 50% του κατώτατου μισθού να καλύπτει όλα τα έξοδα διαβίωσης. Έτσι το επιχειρείν μπαίνει σε μία πραγματική τροχιά ανάπτυξης που έχει ως αποτέλεσμα την ευημερία των πολιτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *