Πολεοδόμηση: Τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση

Της Μαρίας Ντάσιου

Νέα νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με αναφορές εμπλεκόμενων φορέων, εάν τελικά ψηφιστεί και γίνει νόμος του κράτους, πάνω από το 80% των οικοπέδων και αγροτεμαχίων που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές χάνουν κάθε δυνατότητα δόμησης και οι πολίτες θα δουν την αξία της γης τους να μηδενίζεται.  

Ανασφάλεια και αβεβαιότητα για άλλη μια φορά προκαλείται στους Έλληνες από αυτούς που έχουν οριστεί να παρέχουν ασφάλεια και σιγουριά, υποτίθεται. Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο. 

Δεν έχει περάσει ούτε μία κυβέρνηση τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια που να μην έχει φέρει δικό της νομοσχέδιο σχετικά με την πολεοδόμηση και τα ακίνητα. Άπειρες των απείρων και οι τροπολογίες από την δημιουργία του Νεοελληνικού Κράτους. Εκατοντάδες χιλιάδες άρθρα νόμων, με τα περισσότερα να αφορούν την αυθαίρετη δόμηση και τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουν ή να πληρώνουν συνεχώς οι πολίτες για να διατηρούν τα ακίνητα τους. 

Και φυσικά οι υποσχέσεις για διευκολύνσεις και τακτοποιήσεις ένθεν κακείθεν είναι πάντα μέσα στην ατζέντα των προεκλογικών εξαγγελιών όλων των κομμάτων για την εξασφάλιση ψήφων .

Εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε ότι στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ σοβαρός, συνολικός για όλη την επικράτεια χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, που να τηρηθεί μακροπρόθεσμα σε βάθος δεκαετιών ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ακριβώς που πρέπει να δομήσει και που όχι, – αυστηρά χωρίς τα παραθυράκια των νόμων που κατά βάσιν αφορούν απαγορεύσεις και πρόστιμα και  που σε πολλές περιπτώσεις προσφέρουν κάλυψη σε μεγαλοϊδιοκτήτες.

Αν ο στόχος τους ήταν η ευημερία των πολιτών και ήθελαν να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον όσον αφορά την συνολική πολεοδόμηση, ήταν πολύ εύκολο να το πράξουν. Αυτό που όμως ήθελαν και τελικά πέτυχαν, ήταν η υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού της χώρας σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου ο άνθρωπος είναι αναγκασμένος να εγκλωβίζεται σε σπίτια- κλουβιά πέρα και μακριά από την ίδια του την φυσιολογία. 

Εκατοντάδες μελέτες αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο έχουν καλύτερη και ποιοτικότερη διαβίωση. Ωστόσο η αναφορά στις μελέτες ίσως να είναι περιττή αν αναλογιστούμε το πως αισθανόμαστε όλοι όταν φεύγουμε εκτός πόλης, είτε για μια εκδρομή είτε για να πάμε στα χωριά μας, που τα περισσότερα ερημώνουν και εγκαταλείπονται λόγω έλλειψης πόρων. 

Κι εδώ επανερχόμαστε στο θέμα της πολιτικής βούλησης και τον ρόλο της ορθής δημόσιας διοίκησης. Πώς θα μπορούσε να έχει διαμορφώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας και τι θα σήμαινε αυτό για τους πολίτες;

Το κυριότερο θα ήταν να έχει οργανωμένα μακροπρόθεσμα πολεοδομικά σχέδια με ισότητα για όλους, είτε αφορά την ατομική δόμηση είτε αφορά την εμπορική εκμετάλλευση ακινήτων και μεγάλων οικιστικών μονάδων που να καλύπτουν το σύνολο του Ελλαδικού χώρου, ηπειρωτικού και νησιωτικού. 

Αυτό θα σήμαινε ότι θα υπήρχε ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια. Μαζί με την ανοικοδόμηση που προσφέρει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στους κατοίκους, παράλληλα θα αναπτυσσόταν και οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας, η βιομηχανία , η βιοτεχνία, ο τουρισμός , το εμπόριο και κάθε είδους δραστηριότητα. 

Αυτό επίσης θα δημιουργούσε συνθήκες υγιούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες σε πολιτείες χωροθετημένες τηρώντας πρωτίστως τους νόμους της φύσης, όπως για παράδειγμα την εναρμόνιση με το στοιχείο του νερού ή την μέγιστη πρόσληψη των ευεργετικών δυνάμεων του ζωοδότη ήλιου. 

Και φυσικά εξασφαλίζοντας όλες εκείνες τις απαραίτητες δημόσιες υποδομές για την φροντίδα και ανάπτυξη του δυναμικού των ανθρώπων, όπως νοσοκομεία-θεραπευτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, θέατρα, βιβλιοθήκες, σχολεία, πανεπιστήμια κ.ά. 

Όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και μόνο.   

Ο χώρος μας είναι εδώ και εμείς είμαστε εδώ. Είναι η ώρα τώρα να ξεκινήσουμε να ξαναχτίζουμε την χώρα μας σε νέα θεμέλια, που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε βάση της φυσιολογίας μας και να αφήσουμε μια υγιή Ελλάδα στους απογόνους μας. 

Είναι καθήκον κάθε πολίτη να συμμετέχει στις αποφάσεις που παίρνονται για την ζωή του. Άλλωστε ο όρος πολιτική πηγάζει από τον ίδιο τον πολίτη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *