Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Όλυμπος, ο ολολαμπής που άγει

Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκίνησε την Τρίτη 16 Απριλίου, από την Αρχαία Ολυμπία με προορισμό το Παρίσι, καθώς το φετινό καλοκαίρι πρόκειται να φιλοξενήσει τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας τελέστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και συγκεκριμένα στο ναό της Ήρας (Ηραίον), παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), Σπύρου Καπράλου αλλά και άλλων επιφανών προσκεκλημένων και πλήθος κόσμου.

Η ηθοποιός Μαίρη Μηνά, ως Πρωθιέρεια, απήγγειλε την επίκληση προς τον Θεό Απόλλωνα, έτσι ώστε να ανάψει η ιερή δάδα που θα φωτίσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Λόγω συννεφιάς ωστόσο, η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας δεν κατέστει δυνατή, για αυτό και χρησιμοποιήθηκε η εφεδρική Φλόγα από την πρόβα τζενεράλε. Πρώτος λαμπαδηδρόμος στον οποίο παραδόθηκε η ιερή Φλόγα, ήταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης, Στέφανος Ντούσκος. 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε κάποια από τα λόγια της Πρωθιέρειας που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής: «Ιερά σιωπή να ηχήσει όλος ο αιθέρας…γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς. Απόλλωνα, Θεέ του Ήλιου και της ιδέας του φωτός, έστειλες τις ακτίνες σου και άναψες την ιερή δάδα για τη φιλόξενη πόλη του Παρισιού. Και συ, Δία, χάρισε ειρήνη σε όλους τους λαούς της γης και στεφάνωσε τους νικητές του ιερού αγώνα».

Μετά την αφή, ακολούθησε χορός από τις 35 ιέρειες και τους 15 κούρους, σε χορογραφία της Άρτεμις Ιγνατίου και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Την ενδυμασία των ιέρειων και των κούρων δημιούργησε η σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου. Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί πως τον Ολυμπιακό Ύμνο ερμήνευσε η Αμερικανίδα μεσόφωνος Τζόις ΝτιΝτονάτο, ενώ παρουσιαστής της τελετής ήταν ο Νίκος Αλιάγας.

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και οι τελετές της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας να διεξάγονται κάτω από δύσκολους καιρούς. Η πανδημία της Covid-19 αλλά και οι πολεμικές συγκρούσεις που λαμβάνουν μέρος σε χώρες του πλανήτη επισκιάζουν το φως των Αγώνων. Ένα φως που είναι ανάγκη να λάμψει ξανά και «να δώσει ειρήνη σε όλους τους λαούς της γης», όπως αναφέρουν και τα  λόγια της Πρωθιέρειας που επικαλείται τον Θεό Δία. Ένα φως που φωτίζει όλες τις πλευρές του χρόνου και δίνει με την ενέργειά του δύναμη στο μέλλον για να προχωρήσει. Ένα φως που το ταξίδι του δεν ξεκίνησε στις 16 Απριλίου, αλλά χιλιάδες χρόνια πριν και φτάνει μέχρι το παρόν μας. Ένα φως που μεταφέρει ο αιθέρας σε ένα ταξίδι με συνταξιδιώτες τις μνήμες του παρελθόντος. 

Αυτό το φως δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον Όλυμπο που έδωσε και το όνομά του στους Αγώνες. «Όλυμπος» θα πεί «ολολαμπής», «ολοφώτεινος» και όταν συνδυάζεται με την λέξη «Αγώνες», μαρτυρά τον στόχο και τον σκοπό του, καθώς το ετυμολογικό υπόβαθρο της λέξης «Αγώνες» συστήνεται από το ρήμα «άγω», που σημαίνει «οδηγώ». Ετυμολογική συγγένεια με τους «Αγώνες» έχουν και οι λέξεις «αξία», «ακτίνα» αλλά και «άξονας». Έτσι, το φως ως άξονας, ο ίδιος ο Ήλιος με τις ακτίνες του άγουν τους ανθρώπους προς μία συμφιλίωση που βασίζεται σε αξίες πανανθρώπινες και αιώνιες. Αυτή είναι η σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού είναι το φως που οδηγεί τους ανθρώπους ενωμένους στην Αλήθεια, στο Δίκαιο, στην Ισότητα, στο Γνώθι Σ’Εαυτόν.

Ωστόσο, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων αλλοιώθηκε και μαζί με αυτό αλλοιώθηκε το σύμβολο και το όνομά του. Για αυτό αποτελεί ανάγκη η αποκατάστασή τους, έτσι ώστε να βαδίσει ο άνθρωπος στο μονοπάτι που χαράζει το φως, αλλιώς το σκοτάδι που επικρατεί στις μέρες μας θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο ρίχνοντας το αδυσώπητο μίσος του παντού. 

Γυρνώντας πίσω τον χρόνο, τότε που γεννήθηκε η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων, θα βρούμε τον Μήνωα, ο οποίος με εντολή του πατέρα του (και πατέρα όλων μας) Δία εγκαθίδρυσε τους Αγώνες με σύμβολο τους εφτά κύκλους, όσα και τα χρώματα της Ίριδας, που διεξάγονταν κάθε εφτά χρόνια (και όχι τέσσερα). Το όνομα που τους δόθηκε ήταν Ολύμπιοι Αγώνες καθώς σε αυτούς αποτυπώνονται οι 12 Ολύμπιοι Θεοί, οι οποίοι ως αξίες συνθέτουν το φως, δηλαδή τον ίδιο τον Όλυμπο που ως ολολαμπής (αφού λάμπει ολόκληρος) θα ενώσει τους ανθρώπους μέσα από Αγώνες με στόχο οι άνθρωποι να εναρμονιστούν με την Αλήθεια και να ξαναβρούν το μονοπάτι της αυτογνωσίας τους, αναδεικνύοντας τις σωματικές και πνευματικές τους ικανότητες. 

Σε αυτή τη διαδικασία όλοι είναι νικητές. Ουδείς νικημένος. Και ο άνθρωπος ξαναβρίσκει τη θέση του μέσα στην πολιτεία του, η οποία δομείται με 12 αξίες, όσοι και οι Θεοί του. Ξαναβρίσκει τη θέση του μέσα σε μια συλλογικότητα που συγκρούσεις δεν χωρούν, γιατί το φως ως άξονας της πολιτείας δεν επιτρέπει το σκοτάδι. 

Λογική (Δίας), Ελευθερία (Ήρα), Αρετή (Άρτεμις), Δικαιοσύνη (Αθηνά), Ισότης (Ερμής), Αφθονία (Δήμητρα), Αλήθεια (Απόλλωνας), Αισθητική (Αφροδίτη), Αρμονία (Ήφαιστος), Ανδρεία (Άρης), Ευδαιμονία (Εστία) και Γνώθι Σ’Εαυτόν (Ποσειδώνας) συνθέτουν τον ολολαμπή Όλυμπο. Συνθέτουν το φως που καθοδηγεί τον άνθρωπο μέσα στις κοινωνίες του και προβάλλει τις δυνατότητές του. 

Αυτό το φως, αυτή η ιερή Φλόγα, πρέπει να ανάψει και πάλι. Και ο άνθρωπος μέσα από τη θέαση των χρωμάτων του φωτός να αναγνωρίσει την Αλήθεια του εαυτού του που δεν είναι άλλη από την ίδια την Ανδρεία του. Αυτή την Αλήθεια του εαυτού μας αποτυπώνει στα γραπτά του ο κ. Αρτέμης Σώρρας που θα βρει κανείς μέσα στην ιστοσελίδα της αιθερικής γραφής. Εκεί μέσα, γράφεται και η Αλήθεια για τους Ολύμπιους Αγώνες. Μια Αλήθεια που εκφράζεται με γραφή αιθερική, καθώς ο αιθέρας ηχεί ανάμεσα στα σύμβολα εκπέμποντας φως. Αυτό το ιερό φως που άγει, δίνει δύναμη και ενώνει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *