Νησιά του Αιγαίου χωρίς ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα με Ελληνικό νόμο;

Του Πέτρου Ιακώβου

Στις 3 Ιουλίου 2024, με κοινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Τουρισμού τέθηκε σε δημόσια, ηλεκτρονική διαβούλευση το «Νέο Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό – Σχέδιο ΚΥΑ του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτού».

Οι χάρτες και τα δύο σχετικά έγγραφα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία του ως άνω σχεδίου και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό δόθηκαν σε υπερσύνδεσμο με τίτλο «ΕΧΠ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ διαβούλευση», που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://ypen.gov.gr/diavoulefsi-tourismo-perivallontikon-epiptoseon/, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η δημόσια ηλεκτρονική αυτή διαβούλευση είχε διάρκεια έως τις 15 Σεπτεμβρίου και στην συνέχεια δόθηκε παράταση 10 ημερών μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε σχέση με το έγγραφο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής: «Για τη χωρική διάρθρωση του τουρισμού λαμβάνουμε υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητά μας την προστασία του περιβάλλοντος»

Η Υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, μεταξύ άλλων τόνισε ότι το έγγραφο που τέθηκε στην δημόσια διαβούλευση: «αποτελεί ένα σημαντικό και πολυαναμενόμενο θεσμικό πλαίσιο για την Πολιτεία, το οποίο θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο της αναπτυξιακής μας πολιτικής, με μακροχρόνια στόχευση προς όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά και των τοπικών κοινωνιών».

Το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό» που τέθηκε σε δημόσια, ηλεκτρονική διαβούλευση είναι επί της ουσίας ένα σχέδιο νόμου, το οποίο επίκεται να εγκριθεί ως νόμος από την Βουλή των Ελλήνων και αποτελείται από 54 σελίδες που περιέχουν 13 άρθρα, παράρτημα και χάρτη. Το έγγραφο αυτό μπορούμε να το δούμε αμέσως κάτω.

Το άρθρο 6 του παραπάνω εγγράφου, έχει τον τίτλο «Κατευθύνσεις και Ρυθμίσεις Χωρικής Οργάνωσης ανά κατηγορία χώρου» και βρίσκεται στην σελίδα 16 του εγγράφου. Στην πρώτη υποομάδα της ομάδας ΙΙΙ περιλαμβάνονται τέσσερις περιπτώσεις νησιών, τα οποία είναι τα εξής: 

• Οι βραχονησίδες

• Νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων.

• Νησιά, τα οποία ευρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

• Νησιά, τα οποία ευρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά που διαθέτουν ακτοπλοϊκή πρόσβαση.

 Στην ρύθμιση 1 του εν λόγω εγγράφου, αναγράφεται ότι: «Στα νησιά της πρώτης υποομάδας δεν επιτρέπεται κανένα είδος τουριστικής ανάπτυξης»!

 Η πρόταση αυτή όμως, δημιουργεί αδύναμα σημεία που άπτονται της ασφάλειας και της γεωπολιτικής της χώρα μας, διότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 του άρθρου 121 με τίτλο «το καθεστώς των νήσων», της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982, αναγράφεται η εξής πρόταση: 

«οι βράχοι που δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη εγκατάσταση ή τη δική τους οικονομική ζωή δεν θα έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ή Υφαλοκρηπίδα».

 Το έγγραφο της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας του 1982 μπορούμε να το δούμε ευθύς αμέσως.

Κατά συνέπεια η απαγόρευση της δημιουργίας οποιασδήποτε τουριστικής εγκατάστασης στις βραχονησίδες και τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους τις κατατάσσει αυτόματα στην κατηγορία βράχων που δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη εγκατάσταση ή τη δική τους οικονομική ζωή και έτσι τις αποκλείει να έχουν ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα, αφήνοντάς τες σε ένα καθεστώς «γκρίζων ζωνών», χωρίς να μπορούν να εκμεταλλευτούν τον θαλάσσιο, υποθαλάσσιο ή εναέριο πλούτο τους.

Ταυτόχρονα όμως με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν και ακόμη μπορεί να καταργηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε αυτές τις βραχονησίδες και μάλιστα με νόμο της ίδιας της Βουλής των Ελλήνων, εάν τελικά συμπεριληφθεί η απαγόρευση της τουριστικής ανάπτυξης στις βραχονησίδες του «Νέου Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό», στο επικείμενο νομοσχέδιο! 

 Αναρωτιόμαστε κ. Σκυλακάκη, με ποιο τρόπο θα προστατευτεί το περιβάλλον, όπως δηλώσατε, όταν απαγορευτεί η δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων στις βραχονησίδες και τα νησιά αυτά;

 Μήπως θα μπορούσατε να μας επεξηγήσετε και εσείς κα. Κεφαλογιάννη, ποιο θα είναι το όφελος της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, όπως δηλώσατε, εάν οι βραχονησίδες και τα νησιά αυτά, μείνουν χωρίς τουριστικές εγκαταστάσεις, ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα;».

Αναρωτιόμαστε επίσης πώς γίνεται δύο υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, να μη γνωρίζουν την Διεθνή Νομοθεσία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και άφησαν να περάσει σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, ένα τέτοιο έγγραφο που υπονομεύει την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας στις βραχονησίδες και τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, ειδικά τώρα που έχει φουντώσει το αναθεωρητικό και αλυτρωτικό δόγμα περί «Γαλάζιας Πατρίδας» της γείτονας χώρας, που αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου καθώς και των ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου;

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι, είναι απαραίτητο η χώρα μας να διοικηθεί από μία Ελληνική κυβέρνηση που έχει υψηλό Ελλάνιο φρόνημα σε ότι αφορά, την γεωπολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια, σε κάθε σπιθαμή της επικράτειάς μας, είτε αυτή είναι επίγεια, είτε εναέρια, είτε δορυφορική, είτε υπόγεια, είτε διαθαλάσσια, είτε υποθαλάσσια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *