Μένουμε «μαντρί», μένουμε «ασφαλείς»

Του Αθανάσιου Ορμάνη

Την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων, για την σφαγή και για την αναπαραγωγή σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μετά τα κρούσματα πανώλης που εντοπίστηκαν σε Θεσσαλία και Κόρινθο. Η απόφαση πάρθηκε  για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν ύποπτων εισαγωγών.

Αντιμέτωπη με ένα ακόμα ζήτημα ζωτικής σημασίας που πρόκειται να επηρεάσει άμεσα τους τομείς της οικονομίας και της υγείας βρίσκεται η ελληνική κοινωνία. Η μεταδοτική νόσος φαίνεται να προσβάλλει με γοργούς ρυθμούς τις κτηνοτροφικές μονάδες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ τα προτεινόμενα μέτρα μείωσης της εξάπλωσης της πανώλης προβλέπεται να επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στην οικονομία και τη διατροφή των πολιτών.

Όπως γίνεται κατανοητό, πολλοί κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της καταστροφής των κόπων και της περιουσίας τους  δεδομένου ότι τα μέτρα επιβάλουν μεταξύ άλλων, τη σφαγή και την παρεμπόδιση της αναπαραγωγής των ζώων. Πέρα από τις κτηνοτροφικές οικογένειες οι δυσμενείς επιπτώσεις πρόκειται να βαρύνουν και την οικονομία και την υγεία της χώρας συνολικότερα. Ανησυχία πρέπει να μας προκαλεί το τι θα συμβεί σχετικά με τα αποθέματα σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, εάν μεγάλο μέρος των ελληνικών αιγοπροβάτων θανατωθεί και πώς αυτό ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της χώρας, αφού η ίδια θα κληθεί να αναπληρώσει τα κενά πιθανότατα με εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό – γεγονότα που δεν φαίνεται να συγκινούν ιδιαίτερα την κυβέρνηση. 

Η ισχύουσα κατάσταση είναι απόρροια της έλλειψης ορθών πολιτικών αποφάσεων  της διοίκησης που θα στοχεύουν στην πρόβλεψη και την πρόληψη ανάλογων ζητημάτων και θα προλαμβάνουν τις επιπτώσεις τους, πριν ακόμα εμφανιστούν. Δυστυχώς όμως οι ελληνικές κυβερνήσεις, χρόνια τώρα επιμένουν να εφαρμόζουν μέτρα “κατόπιν εορτής”, αναγκάζοντας τους πολίτες να βιώνουν στο έπακρο τις συνέπειες κάθε προβλήματος που εμφανίζεται. Παρόλο λοιπόν, που γίνεται λόγος για “προληπτικά μέτρα” από την πλευρά της διοίκησης, στην πραγματικότητα τα ίδια αποσκοπούν στη μείωση των ήδη εξαπλωμένων και σοβαρών επιπτώσεων της πανώλης. 

Άλλωστε, οι υπόνοιες ότι τα κρούσματα οφείλονται σε “ύποπτες εισαγωγές” ζώων, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την καταλληλότητα των διαδικασιών και την ποιότητα του ελέγχου που τελούνται για την εισαγωγή ζώντων ζώων στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Τελικά η κυβέρνηση αλλά και όλο το σώμα της Βουλής δεν θέλει ή δεν μπορεί να διαφυλάξει και να διασφαλίσει τον Έλληνα πολίτη και το περιβάλλον του; Ερωτήματα μείζονος σημασίας, που πρέπει και επιβάλλεται να απαντήσει ο κάθε πολίτης σύμφωνα πάντα με τις πράξεις αλλά και τα αποτελέσματα των εκάστοτε κυβερνήσεων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *