Κληρονομικό δικαίωμα των Ελλήνων η δωρεάν είσοδος σε Ελληνικά Μουσεία

Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη

Η 18 Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), που από το 1977 έχει καθιερώσει τη συγκεκριμένη μέρα προς τιμήν των μουσείων για τη συμβολή τους στην ανάδειξη των στοιχείων που συνθέτουν τον πολιτισμό και την ιστορία μιας κοινωνίας.

Έτσι και στη χώρα μας, η μέρα αυτή γιορτάστηκε με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα μουσεία στα οποία και πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις για μικρούς και μεγάλους.  

Το φετινό θέμα για τη διεθνή αυτή ημέρα ήταν το «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα», ενώ το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων για το έτος 2024, επέλεξε ως τιμώμενο φορέα το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Αναμφίβολα, η θέσπιση μιας τέτοιας ημέρας γιορτής για τα μουσεία δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες να ταξιδέψουν στα βάθη της ιστορίας και να έρθουν σε επαφή με τους ίδιους τους προγόνους τους μέσα από εκθέματα που κοσμούν τις αίθουσες των μουσείων αλλά και να απολαύσουν εκθέσεις καλλιτεχνών που προάγουν τον πολιτισμό, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του εισιτηρίου. 

Παρ’ όλα αυτά, ένα ταξίδι γνώσης είναι ένα ταξίδι ανεκτίμητης αξίας και η συμμετοχή σε αυτό δεν θα πρέπει να απαιτεί οικονομικό αντίτιμο, διότι η γνώση είναι πάντα ελεύθερη και η πρόσβασή της σε αυτήν επίσης. Η δωρεάν πρόσβαση των ίδιων των Ελλήνων πολιτών σε ελληνικά μουσεία αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα, έτσι ώστε να τιμήσουμε αυτήν τη γνώση που απλόχερα αποκτήσαμε από τους προγόνους μας. Ουσιαστικά, η δωρεάν αυτή είσοδος δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε μία μόνο ημέρα. Και αυτό, διότι η καθημερινή επαφή του ανθρώπου με την γνώση κάνει την κάθε μέρα γιορτινή, καθώς ο ίδιος γιορτάζει το γνώθι σ’ εαυτόν, την ίδια την αυτογνωσία του ελεύθερα και χωρίς χρέωση. 

Σε μια πραγματική ελληνική πολιτεία, η είσοδος στα μουσεία θα πρέπει να είναι ελεύθερη βάσει των αξιών που τη συστήνουν και δεν είναι άλλες από τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και του γνώθι σ’ εαυτόν. Η ίση και ελεύθερη πρόσβαση αναδεικνύει την αυτογνωσία του Έλληνα πολίτη, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζει την ένδοξη ιστορία του (που αναμφισβήτητα αποτυπώνεται παγκοσμίως) και προάγει τον πολιτισμό, καλώντας όλους τους ανθρώπους οπουδήποτε και αν αυτοί κατοικούν να πάρουν μέρος και αυτοί σε ένα ταξίδι όπου η γνώση είναι κάθε μέρα γιορτή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *