Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι απογοητευτική και απαισιόδοξη

Του Πέτρου Ιακώβου

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του Συμβουλίου της Νομισματικής Πολιτικής, στην ενδιάμεση έκθεση του έτους 2023 προς τη Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όσο και αν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση με την έκθεσή του αποδεικνύεται ότι πίσω από τους δυσνόητους  οικονομικούς όρους που χρησιμοποίησε, η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι απογοητευτική και καθόλου αισιόδοξη. 

Από την ενδιάμεση έκθεση του έτους 2023 προκύπτει ότι:

α) Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2023 άρχισε να επιβραδύνεται και αυτή η επιβράδυνση του ρυθμού θα συνεχίσει να υφίσταται και το 2024.

Σε ότι αφορά τους κινδύνους που καιροφυλακτούν σε σχέση με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η έκθεση συμπεριλαμβάνει την πιθανή επιδείνωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, τον χαμηλότερο του αναμενόμενου ρυθμό απορρόφησης και αξιοποίησης των κονδυλίων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επιβράδυνση της διαδικασίας ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των γυναικών και των νέων και την πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων με πλημμύρες και πυρκαγιές, ανάλογης έντασης με αυτές που συνέβησαν το 2023. 

Για να επηρεαστεί θετικά η ελληνική οικονομία θα πρέπει να συμβούν τουλάχιστον δύο θαύματα. Το ένα από αυτά τα θαύματα στηρίζεται στο γεγονός ότι η πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στην πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει να προκαλέσει ισχυρότερες ευνοϊκές επιδράσεις από τις αναμενόμενες και το δεύτερο θαύμα  αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία θα πρέπει να υπερβούν τις προσδοκίες.

β) Ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται από την άνοδο των τιμών των επεξεργασμένων τροφίμων, των υπηρεσιών και των βιομηχανικών αγαθών. Έτσι προκύπτει το συμπέρασμα ότι  δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ούτε μέχρι το 2026, παρόλο που η ΕΚΤ θα συνεχίσει την περιοριστική νομισματική πολιτική της, με στόχο να μειώσει τον πληθωρισμό.

γ) Η έκθεση, μας προετοιμάζει για το γεγονός ότι η νομισματική πολιτική, όπως εκτιμάται, θα συνεχίσει να επιδρά συσταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα και την επόμενη χρονιά.

δ) Το ποσοστό ανεργίας είναι ήδη υψηλό και βρίσκεται στο 11,3%. Εκτιμάται ότι τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών και των νέων θα παραμείνουν υψηλά. 

ε) Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι υψηλό και μακροπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει κι’ άλλο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος των υψηλών επιτοκίων των τραπεζών. Επίσης το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που καθιστά πολλά δάνεια μη εξυπηρετούμενα.

Οι προτάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την βελτίωση της  πορείας της ελληνικής οικονομίας, περιλαμβάνουν κυρίως αυτονόητες ευχές, (αποκλιμάκωση του πληθωρισμού με περιορισμό του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων, επιτάχυνση της απορρόφησης και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης Next Generation EU και του ΕΣΠΑ 2021-2027, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό κλπ.) και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και προτάσεις οι οποίες έχουν δοκιμαστεί και έχουν οδηγήσει την ελληνική οικονομία να φτάσει στα σημερινά τεράστια αδιέξοδά της και τους Έλληνες πολίτες να φτάσουν στην απελπισία. 

Μεταξύ αυτών των καταστροφικών προτάσεων περιλαμβάνονται:

α) Συνέχιση και ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στην απονομή της δικαιοσύνης ώστε να μειωθεί o χρόνος που χρειάζεται για την επίλυση αστικών διαφορών στα πρωτοβάθμια δικαστήρια. 

Αυτή η πρόταση προφανώς αφορά την επίσπευση των πλειστηριασμών των κατοικιών των Ελλήνων πολιτών.

β) Προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. 

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεπουληθούν σε ξένους και άλλες δημόσιες περιουσίες της χώρας.

γ) Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. 

Πόσο ακόμη να αντιμετωπίσει την έρμη την φοροδιαφυγή η εφορία; 

Οι Έλληνες πολίτες έχουν στεγνώσει εντελώς από χρήματα, σε βαθμό που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τα απαραίτητα και τις βασικές τους ανάγκες.  

δ) Περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού τομέα με αξιοποίηση της αυξημένης κερδοφορίας του. 

Πόσο ακόμη να ενισχύσει το ελληνικό δημόσιο τις μαύρες τρύπες των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες συχνά πυκνά καταπίνουν τα συνεχόμενα κέρδη τους και μετά ζητούν από το ελληνικό δημόσιο και άλλες ανακεφαλαιοποιήσεις; 

Είναι αντιληπτό ότι καμία βελτίωση της Ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να προκύψει, όσο η νομισματική πολιτική καθορίζεται από συμβούλια ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων και η χώρα μας διοικείται από οικογενειοκρατίες, οι οποίες μόνο οικονομικές καταστροφές, μνημόνια και πτωχεύσεις έχουν συσσωρεύσει στην χώρα μας. 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *