ΕΥΔΑΠ: Θα Πούμε το νερό νεράκι

Του Χαριτόπουλου Χαράλαμπου

Η στρατηγική της κυβέρνησης για την εποπτεία των υποδομών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης προχωρά στο δεύτερο στάδιο της εκτέλεσής της.

Οι αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έχουν διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβουν τη ρύθμιση της ενέργειας αποβλήτων και νερού. Επιπλέον, η τιμολόγηση του νερού έχει ενσωματωθεί στους ρυθμιστικούς κανόνες. Επίσης, οι οργανισμοί ύδρευσης και αποχέτευσης θα συσταθούν μέσω του πρόσφατα ψηφισθέντος νομοσχεδίου, το οποίο διευκολύνει επίσης τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει επίσης την κυριότητα των μετοχών του Υπερταμείου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά ακάθεκτη, προσπερνώντας όλα τα εμπόδια που της είχαν παρουσιαστεί (νόμοι, ψηφίσματα, αντιδράσεις πολιτών) σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού στην χώρα μας. Τεράστια τα ερωτηματικά που προκύπτουν όπως, πώς ένα αγαθό που δικαιωματικά ανήκει στον άνθρωπο θα δοθεί σε ιδιώτη; Οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια έφεραν τεράστιες αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας τεράστια τα κέρδη για τους παρόχους που τα εισέπραξαν από τους καταναλωτές! Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και με την τιμή του νερού!  

Ας θυμηθούμε την πρώτη φάση όπου η κυβέρνηση με ύπουλη διαδικασία ανάρτησε στο διαδίκτυο δημόσια διαβούλευση για το νερό μόνο για 4 μόνο ημέρες εκ των οποίων οι τρεις ήταν το τριήμερο της καθαράς Δευτέρας , ενώ βάση νόμου θα έπρεπε να είναι συνολικά για 2 εβδομάδες αναρτημένο, που αυτό αποδεικνύει τον δόλο με τον οποίο ενήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να ξεπεράσει ανέπαφα τις όποιες αντιρρήσεις από τους πολίτες .

Ας θυμηθούμε επίσης ότι το Συμβούλιο της επικρατείας με την απόφαση 2519/2022 ομόφωνα αποφάσισε να ακυρώσει την ΚΥΑ 135275/ 19.05.2017 , που αφορούσε την τιμολόγηση του νερού .

 Η απόφαση χαρακτηρίζει το νερό ως κοινωφελές αγαθό και όχι ως εμπορικό προϊόν.

Είναι η τέταρτη κατά σειρά απόφαση που επικυρώνει και χαρακτηρίζει τις δημοτικές εταιρείες όπως ΕΥΑΘ η ΕΥΔΑΠ δημόσιες!

Με αυτές τις αποφάσεις δεν μπορούσαν να ιδιωτικοποιήσουν τις δύο εταιρίες, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έμεινε άπραγη και εκμεταλλεύτηκε το σοκ που υπέστη η Ελληνική κοινωνία από το δυστύχημα των Τεμπών και κατέβασε  νομοσχέδιο με 263 άρθρα και συνολικά 357 σελίδες για την : Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας , σε: «Ρυθμιστική Αρχή Αποβλητων, Ενέργειας και Υδάτων»

 Έτσι απέδειξαν ότι τα κροκοδείλεια δάκρυα τους αλλά και τα μεγάλα λόγια ήταν για το θεαθήναι και μόνο, διότι την ίδια στιγμή έκλεβαν τον πλούτο των Ελλήνων, το νερό, παραβαίνοντας τους νόμους αλλά και το ψήφισμα 64/292 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 28ης Ιουλίου 2010 όπου αναγνωρίζει το ανθρώπινο δικαίωμα σε πόσιμο νερό!

Εν κατακλείδι η πολιτεία οφείλει να παρέχει άφθονο νερό στους πολίτες και να χρεώνει μόνο το κόστος κατασκευής και συντήρησης του δικτύου διανομής .  

Με τις ιδιωτικοποιήσεις θα υπάρξει αύξηση της τιμής του νερού με τεράστια κέρδη για τις εταιρείες αλλά με τις γνωστές συνέπειες σε βάρος των πολιτών. Ο πολίτης πρέπει να προστατεύεται από την πολιτεία και όχι να βάλετε συνεχώς !

Θα πούμε τελικά το νερό νεράκι ;;;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *