Επίδομα γέννησης: Με «χαρτζιλίκι» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το δημογραφικό

Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη

Σε κοινές δηλώσεις προέβησαν οι υπουργοί Κωστής Χατζηδάκης και Σοφία Ζαχαράκη, αναγγέλοντας μέτρα στήριξης για νέους γονείς. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συγκεκριμένα ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό παιδιών μιας οικογένειας. Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών γνωστοποίησε την υλοποίηση εφτά μέτρων από την κυβέρνηση για στήριξη των οικογενειών, ύψους 441 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση του επιδόματος γέννησης ουσιαστικά αποτελεί το έβδομο μέτρο, ενώ τα υπόλοιπα περιλαμβάνουν τα εξής:  

  1. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά.
  2. Αύξηση των εισοδηματικών ορίων σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για τα τέκνα.
  3. Αύξηση του επιδόματος μητρότητας.
  4. Αύξηση επιδόματος τέκνων αναφορικά με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.
  5. Κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος όσον αφορά τους πολύτεκνους.
  6. Πλαφόν στο βρεφικό γάλα.

Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να τονίσει πως με την κυβερνητική αυτή παρέμβαση δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα της ακρίβειας που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Επίσης ανέφερε ότι το κόστος της αύξησης του επιδόματος γέννησης (ύψους 90 εκατ. ευρώ για το έτος 2024) θα καλυφθεί από την μείωση των επιδομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών (ύψους 100 εκατ. ευρώ).

Οι ανακοινώσεις αυτές συνέπεσαν χρονικά με το 3ο δημογραφικό συνέδριο του Economist που έλαβε χώρα στις 18 με 19 Ιανουαρίου στην Αθήνα με θέμα τις δημογραφικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, καθώς και οι συνέπειες που προκύπτουν μέσα από αυτό το μείζον ζήτημα.

Ωστόσο, η πολιτική της μείωσης των επιδομάτων από ένα τομέα και η αύξηση άλλων σε διαφορετικούς τομείς του κοινωνικού ιστού μέσω της περικοπής αυτής, συνιστά πολιτική κοπτοραπτικής. Η μέθοδος του κόψε-ράψε αποτελεί τεχνική που εφαρμόζεται αφειδώς στα οικονομικά ζητήματα της χώρας μας, προσπαθώντας η κυβέρνηση να μπαλώσει και να κλείσει τρύπες ανοίγοντας παράλληλα άλλες. 

Στην περίπτωση όμως του οικονομικού μπαλώματος πάνω σε ένα θέμα που ήδη αιμορραγεί – δηλαδή του δημογραφικού – εξαιτίας της κοπτοραπτικής προηγούμενων ετών, όπως περικοπή μισθών για να μπαλώσουμε ως χώρα υπέρογκους δανεισμούς και δημοσιονομικά ελλείμματα, τα εφτά αυτά μέτρα δεν δείχνουν να είναι κομμένα και ραμμένα για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής οικογένειας. 

Η ακρίβεια καλπάζει και η ελληνική οικογένεια συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο προσπαθώντας να χωρέσει σε ένα ρούχο δανεικό και μπαλωμένο που της έραψαν οι ράφτες της υψηλής διαπλοκής. Όσο αυτοί θα ράβουν και θα ξηλώνουν τούτη την κοινωνία την χιλιομπαλωμένη, ο στενός κορσές της οικονομικής κρίσης θα γίνεται στενότερος.

Σε μια πραγματική όμως πολιτεία, η οικογένεια φοράει πάντα τα καλά της γιορτάζοντας τον ερχομό ενός παιδιού. Σε μία ευνομούμενη χώρα, η ανατροφή των παιδιών αποτελεί βασικό μέλημά της, κεντώντας ένα ευοίωνο μέλλον για αυτά. Σε ένα κράτος δικαίου, οι θεσμοί του μεριμνούν για την προστασία της οικογένειας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ικανό να αναδείξει τις δεξιότητες του παιδιού και να το διαμορφώσει σε έναν πολίτη που γνωρίζει, σκέπτεται και ενεργεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *