Απροστάτευτοι οι πολίτες μπροστά στις ορέξεις των διαρρηκτών

Του Ιακώβου Πέτρου

Τον Ιανουάριο του 2024, η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας (Δ.Δ.Α.), του Κλάδου Ασφάλειας (Κ.Α.), του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Α.Ε.Α.) στην Αθήνα, εξέδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια ανοικτή έκδοση της «Έκθεσης για το σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα, του έτους 2022».

Η παρούσα αυτή έκθεση εμπεριέχεται σε έγγραφο ανοιχτής έκδοσης το οποίο αποτελείται από 125 σελίδες αρχείου pdf και καλύπτει τις κάτωθι εγκληματικές δραστηριότητες που έλαβαν χώρα το έτος 2022 στην Ελλάδα:

– Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες,

– Διακίνηση Ναρκωτικών Ουσιών,

-Παράνομη Διακίνηση Όπλων & Πυρομαχικών,

– Διακίνηση Μεταναστών,

– Εμπόριο Ανθρώπων,

– Λαθρεμπόριο προϊόντων,

– Διακίνηση απομιμητικών προϊόντων,

– Παράνομο Εμπόριο Πολιτιστικών Αγαθών,

– Εγκλήματα κατά της Ιδιοκτησίας,

– Εκβιάσεις,

– Απάτες,

– Πλαστογραφία,

– Παραχάραξη.

  Από όλες αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες της έκθεσης, στο άρθρο αυτό θα μας απασχολήσουν μόνο τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, (κλοπές- διαρρήξεις, ληστείες και κλοπές τροχοφόρων).

Στο γράφημα του εγγράφου της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ. που ακολουθεί φαίνονται τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας την περίοδο των ετών 2018 – 2022.

Παρατηρούμε ότι στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας υπήρχε μία αυξητική τάση κατά τα έτη 2018 και 2019, η οποία διακόπηκε και επήλθε μείωσή τους κατά τα έτη 2020 και 2021, εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την αποτροπή μετάδοσης του ιού covid-19, καθώς και τα αυξημένα μέτρα επιτήρησης και αστυνόμευσης που ελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ., τα οποία περιόρισαν την κυκλοφορία των πολιτών, αλλά και των υποψήφιων δραστών.

Από το 2022 παρατηρούμε ότι η εγκληματικότητα κατά της ιδιοκτησίας έχει αρχίσει και πάλι να παίρνει την ανιούσα.

Συγκεκριμένα από το γράφημα βλέπουμε ότι οι καταγεγραμμένες τελεσμένες κλοπές- διαρρήξεις από 56.914 το έτος 2021, αυξήθηκαν κατά 9.959 και έφτασαν τις 66.873 το έτος 2022, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 17,50%.

Οι τελεσμένες ληστείες από 2.404 το έτος 2021, αυξήθηκαν κατά 420 και έφτασαν τις 2.824 το έτος 2022, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 17,47%.

Οι κλοπές των τροχοφόρων από 14.922 το έτος 2021, αυξήθηκαν κατά 3.468 και έφτασαν τις 18.390 το έτος 2022, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 23,24%.

 Στο επόμενο γράφημα του εγγράφου της έκθεσης που ακολουθεί φαίνονται τα εκτιμώμενα κέρδη των εγκληματικών οργανώσεων που έδρασαν κατά της ιδιοκτησίας την περίοδο των ετών 2018 – 2022.

Παρατηρούμε ότι το εκτιμώμενο αποκομισθέν κέρδος των εγκληματικών ομάδων από 15.266.117 ευρώ το 2021 αυξήθηκε κατά 2.002.831 ευρώ και έφτασε στα 19.027.641 ευρώ το 2022, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 11,76%.

Στο γράφημα του εγγράφου της έκθεσης που ακολουθεί φαίνονται οι χώρες με τις υπηκοότητες των ατόμων των εγκληματικών οργανώσεων, που έδρασαν κατά της ιδιοκτησίας στην χώρα μας, το έτος 2022.

Είναι ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. το 2022, εξαρθρώθηκαν συνολικά εκατόν εξήντα επτά (167) εγκληματικές ομάδες που δρούσαν κατά της ιδιοκτησίας.

Οι ομάδες αυτές αποτελούνταν συνολικά από χίλια πενήντα δύο (1.052) μέλη.

 Εάν κάνουμε μία εκτίμηση των κερδών που αποκόμισαν οι 167 εγκληματικές ομάδες το 2022, από την δραστηριότητά της διαπιστώνουμε ότι, κατά μέσο όρο, η κάθε ομάδα αποκόμισε περίπου από  113.938 ευρώ και το κάθε μέλος των ομάδων αυτών αποκόμισε 18.087 ευρώ, δηλαδή μηνιαία περίπου 1.500 ευρώ το κάθε μέλος, πολύ περισσότερα, σχεδόν διπλάσια, από τα 830 ευρώ του κατώτατου μισθού ενός πολύ σκληρά εργαζόμενου υπαλλήλου.

 Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., όσον αφορά τις εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στις κλοπές – διαρρήξεις, το ποσοστό των εγχώριων εγκληματικών ομάδων αποτελεί το 72% του συνόλου, δηλαδή 120 εγκληματικές ομάδες από τις 167. Από αυτές τις 120 εγχώριες εγκληματικές ομάδες που επιδίδονται σε κλοπές και διαρρήξεις, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 86%, ήτοι περίπου οι 103, είναι ομάδες που τα μέλη τους είναι Ρομά.   

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να πάρουμε μία ιδέα για τον τρόπο δράσης των  Ρομά διαρρηκτών.

Οι κλοπές και οι διαρρήξεις στις οικίες, γίνονται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, με παραβίαση της εξώθυρας, (η οποία συνήθως πραγματοποιείται με θραύση της κλειδαριάς, με χρήση κατσαβιδιών λοστών, κλειδιών όλων των χρήσεων, πιστωτικών καρτών κ.α.), της μπαλκονόπορτας, των παραθύρων και άλλων βοηθητικών χώρων, στους οποίους φθάνουν με αναρριχήσεις ή καταρριχήσεις, πολλές φορές προσποιούμενοι, μοίρασμα φυλλαδίων, υπαλλήλους διαφόρων εταιριών, (ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, κα.), οφειλές χρηματικών ποσών συγγενικών τους προσώπων και διάφορες άλλες τεχνικές.

 Οι κλοπές και οι διαρρήξεις σε καταστήματα και επιχειρήσεις, (σούπερ ή μίνι μάρκετ, καταστήματα ψιλικών, περίπτερα, πρατήρια υγρών καυσίμων, φαρμακεία, κοσμηματοπωλεία κ.α.) κυρίως πραγματοποιούνται τις νυχτερινές ή μεταμεσονύκτιες ώρες, κόβοντας τα ρολά ασφαλείας με ειδικά εργαλεία, με ιμάντες ή εμβολίζοντάς τα με αυτοκίνητα.

 Οι κλοπές σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, σε λαϊκές αγορές, στο δρόμο, σε πεζούς, σε γυναίκες, σε παιδιά, σε ηλικιωμένους, με απειλή ή χρήση βίας, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με τεχνητό συνωστισμό ή με κάποια άλλη μέθοδο απασχόλησης. Με διαρρήξεις παρκαρισμένων αυτοκινήτων, με ταχυδακτυλουργικά παιχνίδια («Παπάς», καπάκια μπουκαλιών με στραγάλι, κα.).  

 Τα στοιχεία της έκθεσης της ΕΛ.ΑΣ., του 2022, δείχνουν ότι η εγκληματικότητα στην χώρα μας βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση και η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει. Ο καιρός που κάποτε ζούσαμε με τις πόρτες και τα παράθυρα ανοιχτά, χωρίς κανέναν φόβο, έχει πλέον παρέλθει. Τα σπίτια μας, τα οχήματά μας και εμείς οι ίδιοι βρισκόμαστε σε διαρκή απειλή των διαρρηκτών, των κλεφτών και «κάθε καρυδιάς καρύδι». Για τον λόγο αυτό χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και φύλαξη υψίστης ασφαλείας.   

 Υπεύθυνες για όλη αυτή την φρικτή κατάσταση είναι οι κομματικές κυβερνήσεις, οι οποίες επί δεκαετίες έχουν δημιουργήσει το περιβάλλον του μη αυστηρού ελέγχου των εγκληματιών και της ατιμωρησίας των, που ευνοεί αυτή την κατάσταση.

 Οι κυβερνήσεις αυτές έφτασαν στο ξεδιάντροπο σημείο να αφοπλίσουν τους ίδιους τους πολίτες από το να υπερασπίζονται την περιουσίας τους εν ώρα δράσης των διαρρηκτών. 

Το πρωταρχικό μέλημα της πολιτείας είναι η ασφάλεια του πολίτη, την οποία πρέπει να του την παρέχει, ώστε να ζει τον βίο του, δίχως φόβο για την περιουσία του και την ζωή του.

Είναι γεγονός ότι αυτή την ασφάλεια καμία κομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να του την εξασφαλίσει καθώς όλων των ειδών οι κομματικές κυβερνήσεις έχουν διαχρονικά κυβερνήσει την χώρα και την έχουν πάει από το κακό στο χειρότερο εως που την έφεραν στην σημερινή εφιαλτική κατάσταση.   

 Μία υγιής Ελλήνων Πολιτεία, όπως είναι αυτή που έχει οραματιστεί και προγραμματίσει ο πολιτικός φορέας του Έθνους, η «Ελλήνων Συνέλευσις» και ο αρχηγός της Αρτέμης Σώρρας, χρειάζεται να έχει μία αστυνομία η οποία να μπορεί να διασφαλίσει την εσωτερική ασφάλεια όλων των πολιτών της.   

Για να έχει μία τέτοια αστυνομία η Πολιτεία θα πρέπει να τις παράσχει κάθε υλικοτεχνική εξάρτηση, ώστε να καταστεί αποτελεσματική στο έργο της.

Η εκπαίδευση που θα παρέχει η Πολιτεία στους αξιωματικούς, τους  υπαξιωματικούς, θα πρέπει να γίνεται με υπερσύγχρονα τεχνολογικά συστήματα.  

Θα πρέπει επίσης να έχει προσληφθεί το απαραίτητο υπηρεσιακό προσωπικό προκειμένου όλη η αστυνομία να εκτελεί την υπηρεσία της ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά.

Για τον λόγο αυτό η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά όλους τους αστυνομικούς για να μπορούν οι προσφέρουν απρόσκοπτα και απροβλημάτιστα τις υπηρεσίες τους εκτελώντας το χρέος προς την πατρίδα.

 Σε μία τέτοια Πολιτεία η εγκληματικότητα θα εκλείψει, όχι μόνο επειδή θα λειτουργεί αποτελεσματικά η αστυνομία, αλλά και επειδή η πολιτεία αυτή θα παρέχει εργασία ποιότητας, με αμοιβές οι οποίες θα γίνονται πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια παραγωγικότητας και ασφάλεια σε όλους τους πολίτες μέσα από τη λειτουργία της, με σεβασμό προς το ανθρώπινο δυναμικό. 

 Φυσικά η περίθαλψη και συνταξιοδότηση των εργαζομένων θα είναι πλήρως εξασφαλισμένη, λειτουργώντας πάντα με καθαρή ανταποδοτικότητα.

Έτσι στην πολιτεία αυτή κανείς πολίτης δεν θα ζει σε συνθήκες στέρησης ή φτώχειας, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να τον αναγκάσουν να κλέψει για να επιβιώσει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *