Εισαγόμενα δηλητήρια στο πιάτο μας

Του Αθανάσιου Ορμάνη

Περίπου ένα στα τέσσερα φρούτα και λαχανικά με απαγορευμένα φυτοφάρμακα παράγονται στην Τουρκία. Μεγάλο μέρος της τουρκικής παραγωγής περνά στην Ελλάδα, αλλά οι έλεγχοι στα σύνορα και την ελληνική αγορά δυστυχώς είναι σχεδόν ανύπαρκτοι.

Τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος για την ασφάλεια των τροφίμων RASFF είναι αποκαλυπτικά. Από τον Σεπτέμβριο 2023 έως τον Αύγουστο 2024 απορρίφθηκαν στα  σύνορα της ΕΕ και εντός των κρατών-μελών συνολικά 580 φορτία φρούτων και λαχανικών. Το 22,4% των απορρίψεων ήταν εισαγόμενα προϊόντα από την Τουρκία.

“Υπήρξαν επιπλέον 300 περιπτώσεις φορτίων, στα οποία ανιχνεύτηκαν μεν υψηλοί δείκτες σε φυτοφάρμακα, όμως ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων” αναφέρει στο NEWS  ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT HELLAS, ο οποίος επεξεργάστηκε τα στοιχεία του RASFF.

Τα φυτοφάρμακα πρωτοεμφανίστηκαν μαζί με τους υβριδικούς σπόρους, οι οποίοι κατασκευάστηκαν με το πρόσχημα της καταπολέμησης του υποσιτισμού του πλανήτη στα εργαστήρια εταιριών. Όλα αυτά φυσικά είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 

Φυτοφάρμακα τα οποία θεωρούνται πολύ τοξικά για την υγεία του ανθρώπου, έχουν απαγορευτεί  μετά από πιέσεις οικολογικών οργανώσεων σε κάποιες χώρες και στα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης. Ωστόσο, το παράδοξο της υπόθεσης και ζήτημα  ζωτικής σημασίας είναι το γεγονός ότι απλώς απαγορεύτηκε η χρήση των επικίνδυνων αυτών σκευασμάτων,  χωρίς να αποσυρθούν εντελώς από την παγκόσμια αγορά, παρόλο που αποδεδειγμένα βλάπτουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον.  

Ένας  πλανήτης, ένα το περιβάλλον, όπου φιλοξενείται ο άνθρωπος  ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και γεωγραφικού διαμερίσματος, με αποτέλεσμα να μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες ανάγκες και συμφέροντα. Πρέπει να αντιληφθούμε λοιπόν, ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε μέρος του όλου, ως μία μονάδα της ολικής ολότητας  της δημιουργίας, ενταγμένη στο περιβάλλον ως αναπόσπαστο μέρος του. Επομένως για ποιο λόγο οτιδήποτε τοξικό να είναι απαγορευμένο στην Ε.Ε. και όχι σε όλο τον πλανήτη;

 Ως γνωστόν η απαγόρευση “γεννάει”την παρανομία στον κόσμο της αποστασίας, όπου μας επέβαλαν κάποιοι να ζούμε και να επιβιώνουμε με τους δικούς τους όρους και κανόνες. Στον κόσμο αυτό της απαγόρευσης και της παρανομίας η χώρα μας φαίνεται να είναι το “σταυροδρόμι” των παράνομων-απαγορευμένων για εμάς φυτοφαρμάκων αλλά και μολυσμένων φρούτων και λαχανικών που διοχετεύονται στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να τα σερβίρουμε στο τραπέζι μας, δηλητηριάζοντας τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας, καθώς  ο έλεγχος του κρατικού μηχανισμού  είναι ανύπαρκτος. 

 Η χώρα μας είναι όντως “πλούσια” χάρη στη γεωγραφική της θέση και το προνομιακό της κλίμα. Με βάση τους φυσικούς πόρους που διαθέτει θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια σε φρούτα και λαχανικά και να αποτελέσει  πρότυπο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Φυσικά, η ευθύνη που δεν συμβαίνει τίποτα από τα προαναφερθέντα βαρύνει τις διοικήσεις της χώρας μας, οι οποίες διαχρονικά έχουν διαλύσει τον γεωργικό ιστό και εν γένει τον πρωτογενή τομέα. 

Έτσι ο Έλληνας πολίτης από την μία στηρίζει μία ξένη οικονομία και από την άλλη δεν γνωρίζει τι καταναλώνει στο τραπέζι του. Πρωτίστως είναι θέμα υγείας και μετέπειτα οικονομίας. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, ο άνθρωπος να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, να επαναφέρει τους σπόρους της δημιουργίας, ώστε όλα τα φυτά να είναι στην φυσική τους θέση, όπως τα όρισε η δημιουργία. Μόνο τότε άνθρωπος και περιβάλλον θα απολαμβάνουν υγείας σε μία απόλυτη ισορροπία και αρμονία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *