Ανήμποροι Δήμος και Περιφέρεια να σταματήσουν τα συμφέροντα της Πράσινης Ανάπτυξης

Της Μαρίας Ντάσιου

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του Δήμου Θέρμης, ο δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολή προς τους εννέα βουλευτές και βουλεύτριες της Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης για το καυτό θέμα της εγκατάστασης μεγάλου Φωτοβολταϊκού Σταθμού στην περιοχή της Περιστεράς. 

Με το συγκεκριμένο έγγραφο ο δήμαρχος ενημερώνει τους εκπροσώπους της Βουλής για τις ομόφωνα αρνητικές γνωμοδοτήσεις που έχουν λάβει για τη επικείμενη επένδυση όλα τα αρμόδια όργανα του Δήμου Θέρμης, όπως και η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο τέλος τους καλεί να συνταχθούν με τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής και ζητά να παρέμβουν προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, ώστε αυτές οι αποφάσεις να γίνουν σεβαστές.

Σκέψεις και ερωτηματικά γεννιούνται διαβάζοντας την επιστολή του Δήμου Θέρμης. 

Είναι οι αποφάσεις των αρμόδιων συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης τελειωτικές και μη αναστρέψιμες ή παίρνονται απλά για να παίρνονται; 

Ποιος ο ρόλος του πρώτου βαθμού της Αυτοδιοίκησης αν δεν μπορεί να τις διασφαλίσει και να τις εγκαθιδρύσει προς όφελος των δημοτών, όταν μάλιστα τεκμηριώνει ότι, οτιδήποτε πέραν αυτών των αποφάσεων, είναι επιζήμιο και επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες τόσο στους πολίτες όσο και στο περιβάλλον τους;

Γιατί ο δήμαρχος καλεί τους βουλευτές να συνταχθούν με τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής; Δεν είναι αυτονόητο ότι γι’ αυτό έχουν εκλεγεί, για να προασπίζουν τα δίκαια των πολιτών;

Τελικά όλοι υποκύπτουν στις επιταγές των μεγάλων εταιριών που χρηματοδοτούν όλον αυτόν τον φαύλο κύκλο αδικίας και όσους εμπλέκονται σε αυτόν; 

Αυτά και χιλιάδες άλλα ερωτήματα βασανίζουν καθημερινά όλους εμάς τους Έλληνες που αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα δεν λειτουργεί πραγματικά στην χώρα μας προς όφελος μας. 

Για άλλη μια φορά εμφανίζεται η σήψη που διέπει θεσμό της διοίκησης της χώρας. Παρ’ ότι βλέπουμε πως τόσο ο Δήμος Θέρμης, όσο και η Περιφέρεια, πήραν αρνητική θέση και στάση για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στην περιοχή, τελικά φαίνονται ανήμποροι να μπορούν να σταματήσουν τα “συμφέροντα”. Και αρκούνται σε μια απλή επιστολή για να πουν ότι προσπάθησαν, ότι κάτι έκαναν.

Είναι όμως έτσι; Δεν μπορούν; Ή δεν θέλουν να τα βάλουν με τα “ μεγάλα κεφάλια” και γίνονται και οι ίδιοι μέρος του προβλήματος; 

Διότι εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε πρόβλημα. Πού είναι η δύναμη του Δήμου και της Περιφέρειας, οι οποίοι είναι η έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας βάση του νόμου συγκρότησής τους;

“ΝΟΜΟΣ 3852 ΦΕΚ Α’ 87/7.6.2010  Οι δήμοι και οι περιφέρειες συγκροτούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοΔιοίκησης και ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας αποτελούν θεμελιώδη θεσμό του δημόσιου βίου των Ελλήνων, όπως αυτός κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας που κυρώθηκε με το ν. 1850/1989 (ΦΕΚ 144 Α).”

Τεράστια δύναμη έχουν στα χέρια τους που την παίρνουν από τους κυρίαρχους πολίτες, οι οποίοι τους εκλέγουν για να υπηρετούν τα συμφέροντα του συνόλου. Την δύναμη αυτή, ως φαίνεται, δεν θέλουν να την χρησιμοποιήσουν! Και αυτό το συναντάμε παντού, σε όλη την επικράτεια της χώρα μας.

Και ο πολίτης, ο κυρίαρχος, ο άμεσα ενδιαφερόμενος, τι θέση παίρνει σε όλο αυτό; 

Για ακόμη μια φορά μας αποδεικνύεται ότι ο πολίτης λείπει. Λείπει από τον ίδιο του τον βίο. Έχει παραδώσει τα πάντα που αφορούν την ζωή του και δεν συμμετέχει στα κοινά, δεν ελέγχει τις αποφάσεις που παίρνονται για τον ίδιο, δεν ξέρει καν ποια είναι τα δικαιώματα και τα δίκαια του. Αρκείται σε αυτά που του λένε και συνεχίζει να αδρανεί.

Όμως πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να πάρει θέση. Να πάρουμε όλοι θέση. Και ως μονάδα ο καθένας ατομικά, αλλά πολύ περισσότερο ως σύνολο πολιτών, όλοι μαζί μια μονάδα, που γνωρίζουμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε το δίκαιο για εμάς και τον χώρο μας. 

Πρέπει να  δώσουμε σε αυτούς που βρίσκονται σε θέσεις διοίκησης να καταλάβουν ότι τους εκλέγουμε για να υπηρετούν τα συμφέροντα των δημοτών. Οτιδήποτε άλλο πέραν τούτου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. 

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πάψουμε να ψηφίζουμε τους τοπικούς άρχοντες με κομματικά κριτήρια και ταμπέλες. Πρέπει να μάθουμε να εκλέγουμε τους  ικανότερους που θα εκτελούν στο ακέραιο τις δικές μας εντολές για το συλλογικό δίκαιο. 

Αυτή είναι μια πολύ καλή αρχή που θέτει τα θεμέλια μιας πραγματικής πολιτείας ενεργών πολιτών!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *