Το μυστήριο με τα ροδάκινα στην Πέλλα

Του Αθανάσιου Ορμάνη

Το φαινόμενο της παραμόρφωσης των ροδάκινων  πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο στις Αμπελειές Πέλλας. Ωστόσο, μέσα σε τρία χρόνια εξαπλώθηκε ανησυχητικά,και υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί συνολικά 5.000 στρέμματα σε Πέλλα και Ημαθία.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), Χρήστος Γιαννακάκης, όπως δήλωσε, ήδη ανέρχονται σε 6.500 τα στρέμματα όπου εντοπίζεται το φαινόμενο, με το 80% αυτών να αφορούν στον νομό Πέλλας και ακολουθούν η Ημαθία, η Λάρισα, η Κοζάνη, το Κιλκίς, η Φλώρινα και η Πιερία.

Ο κ. Γιαννακάκης εκφράζει την αγωνία του επισημαίνοντας ότι το παραπάνω νούμερο είναι ανησυχητικά υψηλό, με δεδομένο ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε καταχωρήσεις οι καλλιεργητές της ποικιλίας Andros, η οποία αντιπροσωπεύει το 35% με 40% του συνολικού όγκου της παραγωγής. Εκτιμά δε, πως «στο επόμενο 10ήμερο θα έχουμε ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα». Χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα κρίσιμο και σοβαρό το θέμα με την παραμόρφωση των ροδάκινων, υπενθυμίσει ότι προς το παρόν ισχύουν οι οδηγίες του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει οι προσβεβλημένοι καρποί να μην συγκομίζονται και να παραμένουν στο χωράφι.

Η “μυστηριώδης” νόσος που πλήττει τα ροδάκινα, κυρίως της Μακεδονίας, φαίνεται να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, επιφέροντας συνέπειες και προβλήματα στους αγρότες και την παραγωγή τους. Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο παραμόρφωσης των ροδακίνων είναι γνωστό ήδη από το 2021, την αρμόδια διοίκηση φαίνεται να απασχόλησε κάπως καθυστερημένα, μόλις 3 χρόνια αργότερα, όταν πια το πρόβλημα έχει παγιωθεί για τα καλά, δεδομένου ότι εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων οδεύουν προς την καταστροφή. Σημειωτέον ότι η αιτία της παραμόρφωσης δεν έχει ακόμα εντοπιστεί από τους επιστήμονες, επομένως η καταπολέμησή της φαντάζει μακρινή.

Οι αγρότες και οι εν γένει Έλληνες πολίτες βρίσκονται για ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με την έλλειψη προγραμματισμού και προληπτικών μέτρων, την ολιγωρία και την απαθή στάση της διοίκησης, η οποία όπως φαίνεται διαιωνίζει τα προβλήματα. Δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα ζωτικής σημασίας με άμεσες συνέπειες στην οικονομία, στη διατροφή και κατ΄επέκταση στην υγεία των πολιτών, θα πρέπει να μας προβληματίζει μήπως αυτή η στάση προδίδει τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνήσεων;

Από την άλλη, πώς περιμένουμε τα δέντρα να καρποφορούν υγιείς καρπούς όταν παρεμβαίνουμε γενετικά ή με χημικά φάρμακα στην ανάπτυξη τους; 

Δυστυχώς, η διατροφή μας αποτελείται κατά το πλείστον από γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, ενώ πλέον θεωρείται δεδομένη η χρήση φυτοφαρμάκων από τους αγρότες, προκειμένου να αποκομίζουν πλούσια σοδειά, η οποία όμως καταλήγει να είναι επιβλαβής για την υγεία του ανθρώπου. Βέβαια, τα δέντρα είναι επιρρεπή στις ασθένειες και χρειάζονται τα χημικά προϊόντα για να επιβιώσουν, επειδή οι σπόροι που κυριαρχούν στην αγορά είναι γενετικά τροποποιημένοι.  

Είναι ανάγκη λοιπόν, η πολιτεία να προβεί σε ριζικές αναδιαρθρώσεις στον γεωργικό τομέα και να ωθήσει τους αγρότες να επιστρέψουν στη χρήση των πρωταρχικών παραδοσιακών σπόρων και στην εφαρμογή φυσικών μεθόδων καλλιέργειας, ώστε να διασφαλιστεί η ευημερία του περιβάλλοντος, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είμαστε εμείς οι άνθρωποι. 

Παρά αυτήν την επιτακτική ανάγκη κανένας κομματικός σχηματισμός δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά και έμπρακτα με το καίριο αυτό ζήτημα, εκτός από την Ελλήνων Συνέλευσις (Ε.ΣΥ), ο πρόεδρος της οποίας, ο κ. Αρτέμης Σώρρας, έχει δηλώσει επίσημα και αυστηρά τους τρόπους που προτείνει για να απαλλαχθεί ο γεωργικός τομέας από τις βλαπτικές πρακτικές και μεθόδους που του έχουν επιβληθεί και να προταχθεί η υγεία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *