Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σε κίνδυνο η υγεία των αθλητών

Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν, με αυτή τη φορά να τίθεται θέμα υγείας των αθλητών. Πιο συγκεκριμένα, μετά τον πρώτο αγώνα του τριάθλου γυναικών, η Βελγίδα αθλήτρια Κλερ Μισέλ αρρώστησε εξαιτίας λοίμωξης από το βακτήριο E. Coli και αυτό γιατί κολύμπησε στα νερά του Σηκουάνα. Μάλιστα, η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας της απέσυρε τη συμμετοχή της, ενώ αθλητές και προπονητές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την ποιότητα των νερών του ποταμού. Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα με τον Καναδό τριαθλητή Τάιλερ Μισλάβτσιουκ να κάνει εμετό μετά το πέρας της κολύμβησής του στον ποταμό Σηκουάνα. 

Το εν λόγω ζήτημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις με αποτέλεσμα να ακυρώνονται προπονήσεις που αφορούν την κολύμβηση στον Σηκουάνα. Η παρακολούθηση των υδάτων του ποταμού, τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ που στοίχισε ο καθαρισμός του αλλά και το κολύμπι της ίδιας της δημάρχου της πόλης στον Σηκουάνα ως «απόδειξη» της καθαρότητάς του, δεν φαίνεται να έχουν πείσει τους συμμετέχοντες και τους θεατές των Αγώνων.

Όλο αυτό το φιάσκο που αναμφίβολα θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υγεία των αθλητών έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία του ονόματος του ποταμού που διασχίζει την πόλη του φωτός. Η κέλτικη θεότητα Sequana φέρεται να έχει δώσει το όνομά της στον συγκεκριμένο ποταμό, με την ίδια τη θεότητα να δοξάζεται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες που ζητούσαν μέσα από τάματα οι κοινοί θνητοί, αναφέρουν αρχαιολογικές ανασκαφές. 

Γενικότερα όμως, η συνολική διοργάνωση των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία τους, προσβάλλοντας τον ίδιο τον σκοπό τους, ο οποίος πάνω από όλα βασίζεται στη διασφάλιση της υγείας των αθλητών έτσι ώστε αυτοί να αναδείξουν τις πνευματικές και σωματικές τους ικανότητες. Ουσιαστικά, η υγεία αποτελεί το θεμέλιο των Αγώνων αυτών, διότι μέσω αυτής ο άνθρωπος και οι κοινωνίες του είναι σε θέση να απολαύσουν την αρμονία της ελευθερίας, ως το ύψιστο αγαθό των πάντων, καθώς αυτή μας θέτει σε ένα μονοπάτι συνεχόμενης ανέλιξης.

Μάλιστα, το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων “Citius. Altius. Fortius.” (Πιο γρήγορα. Πιο ψηλά. Πιο δυνατά.) απουσιάζει από την 33η Ολυμπιάδα, καθώς η δύναμη (πιο δυνατά) της ανέλιξης (πιο ψηλά) των ανθρώπων, ιδίως τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει μια ανησυχητική επιβράδυνση παρά επιτάχυνση (πιο γρήγορα), κάτι το οποίο γίνεται εμφανές και στους Αγώνες του φετινού καλοκαιριού. 

Η μόλυνση των νερών – όχι μόνο του Σηκουάνα – αλλά των υδάτων του πλανήτη μας γενικότερα, φανερώνει τη μόλυνση της ίδιας της πηγής της ζωής, η οποία είναι το ύδωρ, κάτι το οποίο αποτυπώνεται ιδιαίτερα και στην ίδια τη φυσιολογία του ανθρώπου, ο οποίος είναι πρωτίστως δημιουργημένος με νερό. 

Η ανάγκη ίασης του ύδατος που μας συνθέτει, συνιστά καθήκον όλων μας, μέσα από το οποίο οι άνθρωποι θα συνδεθούν με την αρχή του Ολυμπιακού πνεύματος, ενός αθάνατου πνεύματος, φωτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συλλογική πορεία τους μέσα στον χρόνο, ανεβάζοντας τον πήχη της ανέλιξής τους ολοένα και περισσότερο (πιο ψηλά) μέσα από τη γρήγορη (πιο γρήγορα) δράση της δύναμης (πιο δυνατά) του ύδατος όπου και ρέει η ελευθερία, η αλήθεια και η αρμονία της υγείας της ίδιας της αθάνατης ύπαρξής τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *