Πόθεν έσχες με…«ημερομηνία λήξης»

Της Ντάσιου Μαρίας

Μέσα στο καλοκαίρι, εκεί που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την προσοχή τους στραμμένη στις διακοπές και στην απόδραση από την καθημερινότητα, η κυβέρνησή μας δουλεύει πυρετωδώς. Υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος νόμος για το Πόθεν Έσχες το βράδυ της Πέμπτης 1 Αυγούστου 2024, μόλις μία εβδομάδα από την κατάθεση του νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων αλλάζει τον χρόνο διατήρησης των δεδομένων περιουσιακής κατάστασης, όπου τα στοιχεία θα κρατούνται για 5 έτη αντί για τα 15 που ίσχυε έως σήμερα.

Συγκεκριμένα αναφέρει στο άρθρο 13:  Η παρ. 9 του άρθρου 24 του ν. 5026/2023 (Α’ 45), περί των τεχνικών ρυθμίσεων για την υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων και περί των οργανωτικών μέτρων για την ασφάλεια της επεξεργασίας, αντικαθίσταται ως εξής: «9. α) Τα ηλεκτρονικά αρχεία, με τα οποία διαβιβάζονται τα δεδομένα στην εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 21 από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τα πιστωτικά ιδρύματα και τους λοιπούς φορείς που  διαλειτουργούν, και β) τα δεδομένα που καταχωρίζονται από τους υπόχρεους στις Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. διατηρούνται για χρονικό διάστημα πέντε (5) ετών από τη λήξη του έτους υποβολής της δήλωσης. Αν προκύπτουν ενδείξεις ή νέα αποδεικτικά στοιχεία τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης του κακουργήματος της παρ. 2 του άρθρου 39, τα ηλεκτρονικά αρχεία και δεδομένα του προηγούμενου εδαφίου διατηρούνται μέχρι τη συμπλήρωση της προθεσμίας παραγραφής του εν λόγω κακουργήματος.».

Για όσους δεν γνωρίζουν, υπόχρεοι δήλωσης πόθεν έσχες είναι τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θεσμικές θέσεις, οι σύζυγοί τους καθώς και κάποια μέλη επιτροπών, όπως για παράδειγμα μέλη των επιτροπών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών. Μεταξύ των υπόχρεων είναι και τα θεσμικά μέλη: ραδιοτηλεοπτικών μέσων καθώς και έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, χρηματοπιστωτικού τομέα, αποκεντρωμένων διοικήσεων, τοπικής αυτοδιοίκησης και του τομέα της δικαιοσύνης. Και φυσικά πρώτα από όλα τα πολιτικά πρόσωπα!

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι τι είναι αυτό που θέλουν να κρύψουν. Φοβούνται άραγε μήπως κάποιον εξονυχιστικό έλεγχο προς το πρόσωπό τους; 

Είναι γνωστό πλέον σε όλους, μέσα από τα πόθεν έσχες, ότι κάθε χρόνο η περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών προσώπων παρουσιάζει τεράστια αύξηση τόσο σε ακίνητα όσο και σε καταθέσεις. Είναι δυνατόν στοιχεία που αφορούν θεσμικά μέλη του κράτους να έχουν ημερομηνία λήξης;  

Σε μια πραγματική πολιτεία δεν υπάρχει παραγραφή για τίποτα και για κανέναν. Δεν υπάρχουν χρονικά πλαίσια ούτε «χρονικά κενά» ειδικά σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Κι αυτό διότι σίγουρα, σε μια αληθινή πολιτεία ανθρώπων, υπάρχει μεταξύ άλλων, ισονομία, ισοπολιτεία και ισοκρατία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *