ΕΚΑΒ Χαλκιδικής: «Διαχείριση φτώχειας» στα ασθενοφόρα

Του Αθανάσιου Ορμάνη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική κάλυψη των κενών της Χαλκιδικής με οχήματα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως αναφέρουν, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες με αποτέλεσμα τα κενά να καλύπτονται από τους φοιτητές των ιδιωτικών σχολών ΕΚΑΒ.

Οι εργαζόμενοι επεσήμαναν την ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και τη μονιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος επικουρικού προσωπικού.

Είναι αδιανόητο να υπάρχουν απώλειες σε τόσο σημαντικές υποδομές, όπως τα ασθενοφόρα ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες των οποίων συνδέονται άρρηκτα με την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών. Δεν δύναται τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική, να μην είναι εξοπλισμένες με ασθενοφόρα και διασωστικό προσωπικό σε ετοιμότητα. Με αυτή την τακτική δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν, οι οποίοι μάλιστα μεγιστοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας του συνωστισμού, της θάλασσας, του καύσωνα κ.α.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ανθρώπων που ήρθαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτής της κατάστασης και κατέληξαν περιμένοντας το ασθενοφόρο ή έφτασαν στο νοσοκομείο πολύ αργότερα με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί η υγεία τους. Όπως γίνεται κατανοητό η κατάσταση αυτή υπονομεύει την ασφάλεια τόσο των μόνιμων κατοίκων της Χαλκιδικής όσο και των πολυάριθμων επισκεπτών, ενώ σε κίνδυνο τίθενται και οι Θεσσαλονικείς πολίτες καθώς οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα και προσωπικό στη Χαλκιδική καλύπτονται από την γειτονική Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται λοιπόν, για ακόμα ένα παράδειγμα κρατικής ολιγωρίας και  αδυναμίας τόσο της τοπικής, όσο και της κεντρικής διοίκησης της χώρας, να διασφαλίσει το στοιχειώδες δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια. Από την άλλη η στρατηγική αυτή εδραιώνει τη φτώχεια και την ανεργία καθώς παρόλο που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για προσωπικό, οι διοικήσεις επιλέγουν να μην καλύπτουν αυτές τις κενές θέσεις εργασίας. Επίσης οι συνθήκες ανασφάλειας δεδομένου ότι εκθέτουν τους τουρίστες σε κίνδυνο υπονομεύουν τον τουρισμό και μακροπρόθεσμα ενδεχομένως την οικονομία. Επομένως είναι ανάγκη να προωθείται μια ολιστική και ουσιαστική ανάπτυξη των ελληνικών περιοχών σε όλους τους τομείς ταυτόχρονα.

Τέτοιες πολιτικές όχι μόνο δεν εξυπηρετούν πουθενά, αλλά δημιουργούν ποικίλα προβλήματα στις ζωές των Ελλήνων. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να φροντίσει ώστε να εξοπλιστούν όλες οι περιοχές με όσα ασθενοφόρα χρειάζεται για να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών, τα οποία θα είναι επανδρωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό. Είναι ανάγκη επίσης να υπάρχουν ιατρικά κέντρα ακόμα και στις μικρότερες και πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, κατάλληλα εξοπλισμένα, ώστε οι ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών. Άρα πρωταρχικό μέλημα  της πολιτείας θα πρέπει να είναι η προστασία του πολίτη με μέτρα που θα εστιάζουν κυρίως στην πρόληψη των κινδύνων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *