Του Δημαρέση Δήμου
Στις 3 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, σε ζωντανή εκπομπή του ETBAVIPE studio ήταν προσκεκλημένα 2 στελέχη της τράπεζας Πειραιώς. Οι κ.κ. Ανδρέας Δημητριάδης επικεφαλής των επιχειρηματικών πάρκων Β. Ελλάδας και ο Χρήστος Μηλίγκας υπεύθυνος των επιχειρηματικών πάρκων Βορειοανατολικής Ελλάδας.
Το εύρος ευθύνης τους σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή περιλαμβάνει 3.500 επιχειρήσεις από τον Έβρο ως και την Θεσσαλία.
Το θέμα της εκπομπής ήταν η ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών, συγκεκριμένα της τράπεζας Πειραιώς η οποία διαθέτει ρευστότητα άνω των 60 δις ευρώ, με τις τρέχουσες χρηματοδοτήσεις να ξεπερνούν τα 30 δις ενώ απομένουν προς αξιοποίηση άλλα περίπου 30 δις ευρώ.
Κατά την προεκλογική περίοδο τον Μάιο του 2023 , ο πρόεδρος του Πολιτικού Φορέα του Έθνους των Ελλήνων «Ελλήνων Συνέλευσις» Αρτέμης Σώρρας, τόνισε πως η λειτουργία των τραπεζών στηρίζεται αποκλειστικά σε χρήματα του πολίτη ο οποίος τα καταθέτει σε αυτήν. Οι τράπεζες αποτελούν ιδιωτικά λογιστικά καταστήματα ενώ απαγορεύεται να δανείζουν τα χρήματα των πελατών τους.
Παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δομήθηκαν ώστε να διευκολύνουν την οικονομία που οι πολίτες δημιουργούν, εν τέλει καταχράστηκαν αυτή την δυνατότητα εκμεταλλευόμενες κεφάλαια που δεν τους ανήκουν.
Έκανε λόγο για την τράπεζα Πειραιώς η οποία στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ λαμβάνει ενίσχυση ύψους 50 δις μέσω κρατικών εγγυήσεων, ενώ παράλληλα βγάζει στο σφυρί μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατοικίες των Ελλήνων πολιτών.
Συνέχισε λέγοντας πως η τράπεζα Πειραιώς δεν φέρει καμία φερεγγυότητα για τα ποσά που λαμβάνει ως στήριξη από το Ελληνικό κράτος δηλώνοντας πως οι τράπεζες ξεπέρασαν τα όρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πρέπει να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό ώστε να συμβεί το ίδιο και στην οικονομία.
Η οικονομία ανήκει στον πολίτη από τον οποίο το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα αντλεί όλα του τα οφέλη και κατασκευάζει χρέος ώστε να δημιουργεί οικονομία. Όταν ο πλούτος που ανήκει στους πολίτες τεθεί σε λειτουργία τότε η οικονομία θα απογειωθεί και θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο όλων των ανθρώπων.
Ολοκλήρωσε τονίζοντας πως με μία ισχυρή πολιτική βούληση από πολιτικούς που προασπίζονται τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών οι τράπεζες μπορούν να κρατικοποιηθούν ώστε να εξυγιανθούν ενώ οι διοικήσεις τους να έρθουν αντιμέτωπες με νομικές κυρώσεις.
Από το 2008 έως και το 2012 , οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου με τουλάχιστον 233 δις. Παρατίθενται περιληπτικά οι νόμοι και τα ποσά Ν.3723/2008 , 23 δις ευρώ, Ν.3845/2010, 15 δις ευρώ, Ν.3864/2010, 10 δις ευρώ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), Ν.3872/2010 , 25 δις ευρώ, Ν.3965/2011, 30 δις ευρώ, Ν.4031/2011, 60 δις ευρώ, Ν.4056/2012 30 δις ευρώ, Ν.4079/2012, 40 δις ευρώ.
Η παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες πραγματοποιείται με διαδικασίες express παρά το γεγονός πως οι ίδιες δεν διαθέτουν τα εχέγγυα για τα χρήματα που λαμβάνουν, όμως τα μέσα ενημέρωσης τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο ώστε να φαίνεται πως οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις ενώ πρακτικά συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο.
Ο όρος «εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου» σημαίνει πως ο κόπος, ο χρόνος, ο ιδρώτας και η ενέργεια κάθε φορολογούμενου Έλληνα πολίτη χωριστά, αλλά και όλων μαζί ως σύνολο, εγγυώνται τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες μέσω κυρωμένων νόμων από το σώμα της βουλής.
Ένα σώμα της βουλής αποτελούμενο από κομματικές παρατάξεις που νομιμοποιούν την εγγυοδοσία των ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων – Ανωνύμων Εταιρειών, ενώ παράλληλα παρέχουν ασυλία στα διοικητικά συμβούλια αυτών στηρίζοντας πλήρως την ασυδοσία του τραπεζικού κατεστημένου.
Όπου με την σειρά του, αυτό το κατεστημένο, βγάζει στο σφυρί την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, για χρέη που έχουν εξοφληθεί από τον ίδιο τον πολίτη και ουδέποτε συνιστούσαν οφειλή προς την τράπεζα , αλλά προς τον ίδιο τον φορολογούμενο, εργαζόμενο , ελεύθερο επαγγελματία, συνταξιούχο.
Η τελική απόφαση λαμβάνεται από τον πολίτη που μόνο αυτός φέρει την ισχύ να επιλέξει θεσμούς που θα τον εκπροσωπούν, δηλαδή θα υπερασπίζονται τα συμφέροντά του δίχως να παρεκκλίνουν χιλιοστό από την γραμμή που τέθηκε.
Μέσω της ορθής διαχείρισης του πλούτου που υπάρχει και ανήκει σε όλους τους πολίτες, η οικονομία μπορεί να απογειωθεί σε επίπεδα ευημερίας και ανάπτυξης για το σύνολο της κοινωνίας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ