Αγήνωρας Κύρου Σπυρίδων
Στον καιρό και στους θυελλώδης ανέμους αποδίδει η Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την κατάρρευση τμήματος μίας από τις διασημότερες τοιχογραφίες των Δελφινιών στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Οι καταγγελίες όμως από τους Αρχαιολόγους, τους ξεναγούς και τους τουριστικούς πράκτορες, για την παντελή έλλειψη συντήρησης του μνημείου, εκθέτουν τόσο το υπ. Πολιτισμού όσο και την ίδια την υπουργό.
Η περίφημη τοιχογραφία κατέρρευσε την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν αποκολλήθηκαν τα δυο εκ των τριών τμημάτων της, τα οποία έπεσαν στο πάτωμα με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς.
Για όσους όμως έχουν επισκεφθεί τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, γνωρίζουν ότι στο σημείο που βρίσκονται οι τοιχογραφίες των Δελφινιών, είναι σε στεγασμένο χώρο και δεν είναι σε άμεση επαφή με τις καιρικές συνθήκες τουλάχιστον όσο είναι εκτεθειμένη, η διάσημη ανάγλυφη τοιχογραφία του Ταύρου με την Ελιά, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κνωσού.
Το υπ. Πολιτισμού επανήλθε στο θέμα παρά τις καταγγελίες των ειδικών για την έλλειψη συντήρησης του χώρου και αποδίδει για ακόμη μία φορά το γεγονός στους θυελλώδης ανέμους, τονίζοντας απαξιωτικά ότι πρόκειται για ένα αντίγραφο του 1960, και όχι για την αυθεντική τοιχογραφία η οποία φιλοξενείται στο μουσείο του Ηρακλείου.
Η υπουργός εκτίθεται δημόσια να ψεύδεται για ακόμη μια φορά διότι η αλήθεια είναι ότι το αντίγραφο της τοιχογραφίας των δελφινιών όπως και οι τοιχογραφίες με τις « χορεύτριες» του « ταύρου» και του « πρίγκιπα με τα κρίνα »όπως αναφέρεται στο βιβλίο με τις εργασίες που έγιναν στην Κνωσό από την επιστημονική επιτροπή υπό του Κου Αλεξίου Στυλιανού «Κνωσός 2.000 – 2.008» οι τοιχογραφίες τοποθετήθηκαν εκεί το 1925-1930 από τους Ελβετούς συνεργάτες του Έβανς, πατέρα και γιό με το ίδιο όνομα Gillieron Emile.
Με βεβαιότητα λοιπόν μπορούμε να συμπεραίνουμε ότι ένας ακόμη αρχαιολογικός χώρος που είναι χρυσωρυχείο για την χώρα μας, καταστρέφεται από την έλλειψη των επιβεβλημένων εργασιών συντήρησης.
Οι καταγγελίες όμως των ειδικών για την παντελή έλλειψη συντήρησης του μνημείου της Κνωσού, μας επιβεβαιώνει και το γεγονός της εγκατάλειψης και κακής συντήρησης και σε άλλους τομείς της πολιτείας μας, όπως των νοσοκομειακών εγκαταστάσεων, των σχολικών κτιρίων, των σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων, που αποτελούν βασικούς πυλώνες μιας ευνομούμενης πολιτείας. Επίσης σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν στην δασοπροστασία και την ασφάλεια της χώρας από φυσικές καταστροφές και η λίστα δεν έχει τέλος.
Βέβαια η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί ιερό καθήκον για την πολιτεία και τους ίδιους τους πολίτες διότι είναι η νοητή γραμμή που μας συνδέει με τους ίδιους τους σοφούς προγόνους μας που δημιούργησαν και μεταλαμπάδευσαν το φως του Ελληνικού πολιτισμού σε όλη την ανθρωπότητα.
Άρα αποδεικνύεται με βάση τα παραπάνω, ότι το πολιτικό καθεστώς της χώρας μας, καταστρέφει και απαξιώνει την πολιτιστική μας κληρονομιά, έτσι ώστε να μην μπορεί να αναδειχθεί το Ελληνικό μεγαλείο.
Μια σοβαρή πολιτεία που σέβεται τον εαυτόν της και τους πολίτες, πάνω στους οποίους άρχει, έχει καθήκον να φροντίζει για την προστασία τους, διασφαλίζοντας την ίδια την ασφάλειά τους επί παντός επιστητού.
Ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για την κληρονομιά της μοναδικότητας του Ελληνικού πολιτισμού, που είναι αξιοθαύμαστος και αναγνωρισμένος από όλη την ανθρωπότητα, οφείλει να επαγρυπνεί δια την διαφύλαξή του έχοντας σε ετοιμότητα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, στελεχωμένες από εμπειρογνώμονες αρχαιολόγους, οι οποίοι όταν εντοπίζουν την οποιαδήποτε έλλειψη φροντίδας και κακής συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων, θα κινητοποιούνται άμεσα και με παρουσία εισαγγελέα θα αποδίδουν τις ανάλογες ευθύνες.
Αυτή η πολιτεία, η Ελλήνων πολιτεία που θα εργάζεται νυχθημερόν για το δίκαιο, που θα τιμά και θα σέβεται τους πολίτες της είναι η πολιτεία που μας αξίζει, η οποία συμπίπτει ακριβώς και με το όραμα και το τι ακριβώς θα πράξει η Ελλήνων Συνέλευσις για την δημιουργία της Ελλήνων πολιτείας με αξίες αρχές και πολιτειακούς νόμους.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ