Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη
Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Γιώργος Αυτιάς, υπέβαλε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης καθώς η ίδια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η ερώτηση του ευρωβουλευτή τέθηκε σε δύο σκέλη, με το πρώτο σκέλος να απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αν η ίδια πρόκειται να λάβει μέτρα προστασίας υπέρ των πνευματικών δικαιωμάτων μέσω της θέσπισης ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου. Στο δεύτερο σκέλος, ο ευρωβουλευτής ρώτησε την Επιτροπή για το πώς αυτή θα προστατεύσει επαγγελματικούς κλάδους, ειδικά αυτών της τέχνης και του πνεύματος.
Αν και ο ίδιος επεσήμανε τα θετικά στοιχεία της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς της σημερινής κοινωνίας όπως αυτούς των επιστημών, της υγείας και της εκπαίδευσης, ωστόσο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ μέσω της ερώτησής του προς την Επιτροπή, κρούει των κώδωνα του κινδύνου, διότι η απουσία ελέγχου αυτής μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.
Αναμφίβολα, η ερώτηση του κ. Αυτιά περί πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί ένα καίριο ερώτημα, ωστόσο διερωτάται κανείς για το αν οι Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν πράξει όλα αυτά τα χρόνια τα δέοντα για να προστατεύσουν τα πνευματικά δικαιώματα της χώρας μας, θέτοντας τα αντίστοιχα ερωτήματα στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
Από το όνομα της Γηραιάς ηπείρου – Ευρώπη – μέχρι και τη διαμόρφωση ολόκληρου του Δυτικού πολιτισμού (και όχι μόνο), η Ελλάδα δηλώνει παρούσα δίνοντας απλόχερα μια γνώση που αποτυπώνεται σε κάθε επιστήμη και τέχνη. Η Ελλάδα ως μούσα αυτού του κόσμου, συνιστά πηγή έμπνευσης μιας δημιουργικής αλήθειας μέσα στην οποία εδράζεται η φυσική νοημοσύνη του ανθρώπου που δεν χρειάζεται τεχνητά μέσα για να λειτουργήσει και να κινδυνεύσει η ίδια η ασφάλειά της.
Ωστόσο, πολιτικές κυβερνήσεων που κάθε άλλο παρά φυσικές είναι, προβάλλουν μια τεχνητή δημοκρατία που υποτίθεται ότι είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί πνευματικά δικαιώματα, πολίτες και κράτη αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτή που τα προσβάλλει. Αυτό συμβαίνει διότι καμία πολιτική της σύγχρονης εποχής δεν προτίθεται να προασπίσει τα πνευματικά δικαιώματα τούτης της χώρας η οποία μέσα από την ιστορία της πάντα αναδείκνυε τη φύση της νοημοσύνης του ανθρώπου μέσα από μια αληθινή δημοκρατία, για να μπορέσει ο ίδιος να καλλιεργήσει το πνεύμα του και να αποτυπώσει τη φύση αυτού σε όλες τις τέχνες και επιστήμες.
Αυτή η αληθινή δημοκρατία είναι η απάντηση στην ερώτηση του κ. Αυτιά, καθώς αυτή θα προστατεύσει όλα τα δίκαια και δικαιώματα του πνεύματος κάθε ανθρώπου. Μια αληθινή δημοκρατία που γέννησε το φως αυτής της χώρας και που τα δικά της πνευματικά δικαιώματα θα πρέπει να τα προστατεύσουν οι ίδιοι οι πολίτες της μιας και μέσα σε αυτά βρίσκεται η αρετή της ίδιας της νοημοσύνης τους που σέβεται και διασφαλίζει με ανδρεία κάθε δημιουργία του πνεύματος και της τέχνης.
Η δημοκρατία αυτή αναβιώνει στις μέρες μας μέσα από τη δράση ενός πολιτικού φορέα με σκοπό την αναγνώριση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου κάθε μνημείου, ναού, αρχαίου κειμένου και εν γένει οποιουδήποτε ελληνικού στοιχείου απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Το όνομα του πολιτικού αυτού φορέα μαρτυρά τον σκοπό αυτό, καθώς στο όνομά του αποτυπώνεται η έλευση της ένωσης όλων των ανθρώπων με την αλήθεια του δικαίου της ίδιας της ευδαιμονίας τους που θα επαναφέρει, αναδείξει και προστατεύσει τη φύση της ανθρώπινης νοημοσύνης και κάθε δημιουργία αυτής. Το όνομα του φορέα αυτού είναι Ελλήνων Συνέλευσις. Ένας φορέας που δεν φέρει τίποτα τεχνητό στην πολιτική του παρά μόνο όλα τα άφθονα, αληθινά, πνευματικά δίκαια του ίδιου του πολίτη.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ