Τα δημιουργικά νομικά ενός αναποτελεσματικού και άνομου συστήματος

Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη

Η ΕΡΤ NEWS και η εκπομπή «Συνδέσεις» φιλοξένησε πρόσφατα τη καθηγήτρια Νομικής, κ. Ειρήνη Σταματούδη, επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής που αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία μίλησε για το θετικό κλίμα που επικρατεί στη Βρετανία πάνω στο θέμα της επιστροφής τους.

Συγκεκριμένα, η κ. Σταματούδη αναφέρθηκε στην βρετανική εφημερίδα Sunday Times του Λονδίνου η οποία μέσα από διεξαγωγή έρευνας σχετικής με το θέμα αυτό, παρουσιάζει την πλειοψηφία των αναγνωστών της να είναι υπέρ της επιστροφής αυτής, αλλά και στην στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, καθώς ο ίδιος δεν προτίθεται να εμποδίσει την όποια διαδικασία επιστροφής των Μαρμάρων.

Μάλιστα, η κ. Σταματούδη δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς το φλέγον αυτό το θέμα προχωράει – σύμφωνα με την ίδια – όχι μόνο από βρετανικής πλευράς αλλά και μέσα από τις ενέργειες του κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο όμως επισήμανε πως το ζήτημα δεν θα βρίσκεται ψηλά στις συζητήσεις που θα προκύψουν μεταξύ των δύο πρωθυπουργών.

Ακόμη αναφέρθηκε και στους τρόπους επαναπατρισμού των Γλυπτών με τη μορφή δανείου και ειδικότερα μέσω «διαρκών ανανεούμενων μακροχρόνιων δανείων» αλλά και με τη χρήση του νόμου περί φιλανθρωπίας (2022). Σε αυτό το σημείο, η κ. Σταματούδη τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν «κάποια δημιουργικά νομικά» που θα σκοπεύουν στη μόνιμη επανεγκατάσταση των Μαρμάρων στον τόπο γέννησής τους.

Ακούγοντας τη κ. Σταματούδη αναρωτιέται κανείς με τη σημασία του όρου «δημιουργικά νομικά», όταν μάλιστα νομικά πλαίσια σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο αποδεδειγμένα περιορίζουν και εμποδίζουν την ανάδειξη του δικαίου, οδηγώντας τις ανθρώπινες κοινωνίες σε παράλογα και άδικα μονοπάτια όπου οτιδήποτε δημιουργικό αντικαθίσταται από κάτι αναποτελεσματικό, με την ανομία να «στήνει χορό» εις βάρος των ανθρώπων.

«Δάνεια, φιλανθρωπίες και αναποτελεσματικά νομικά» το τρίπτυχο της εποχής που ζούμε, με τις κοινωνίες να «χάνουν τα λογικά τους», αγγλιστί “lose their marbles”, φράση που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «χάνουν τα μάρμαρά τους».

Η διττή σημασία της αγγλικής λέξης “marble”, που σε μορφή πληθυντικού μεταφράζεται και ως «λογική» φανερώνει την ετυμολογική της προέλευση από το «μαρμαίρω», το οποίο σημαίνει «λάμπω», «ακτινοβολώ».

Η πολιτισμική κληρονομιά της χώρας αυτής έχασε τα λαμπερά της Μάρμαρα, τα Μάρμαρα αυτά που ως φάροι φώτιζαν τον τότε λαμπρό κόσμο, με αποτέλεσμα οι πολιτείες του σήμερα να βυθίζονται στο σκοτάδι του παραλογισμού, της μη δημιουργικότητας και της ανομίας. 

Η επιστροφή των Μαρμάρων αυτών στη χώρα του φωτός που λέγεται Ελλάδα είναι απαραίτητη και θα πρέπει να αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα στην ατζέντα των πολιτικών αρχηγών, καθώς έτσι θα μπορέσει να ανάψει και πάλι το φως της αλήθειας σε όλη την οικουμένη, επαναφέροντας τη λογική στα «δημιουργικά νομικά» του ίδιου του δικαίου για να μπορέσει και πάλι ο άνθρωπος να βαδίσει στο λαμπερό του μονοπάτι.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *