Του Ιακώβου Πέτρου
Την Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025, ο κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιομηχανικών ορυκτών Geohellas, σε συνέντευξή του σε ελληνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, μίλησε για τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες ανάπτυξης της χώρας μας, εντός χρονικού διαστήματος πέντε ετών, από την αξιοποίηση των πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας, καθώς και των κρίσιμων πρώτων υλών που περιέχονται στα ορυκτά της χώρας μας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαζιτζόγλου πρότεινε ότι η εξόρυξη στρατηγικών ορυκτών, όπως το χημικό στοιχείο Γάλλιο από τον Βωξίτη, που προωθεί η πολυεθνική εταιρεία Metlen Energy & Metals, (της οποίας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος), θα μπορούσε να εξασφαλίσει μία ηγετική θέση για την Ελλάδα στην Ευρώπη, σε τομείς όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη και οι προηγμένοι ημιαγωγοί.
Διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [Βρυξέλες, 16.3.2023, COM(2023) 160 final, 2023/0079(COD)], στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι, τμήμα 1, υπάρχει ο κατάλογος των πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας, που περιλαμβάνει 16 πρώτες ύλες (Βισμούθιο, Κοβάλτιο, Χαλκός, Γάλλιο, Γερμάνιο, σπάνιες γαίες για μαγνήτες κ.α ), ενώ στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ, τμήμα 1, υπάρχει ο κατάλογος των κρίσιμων πρώτων υλών που περιλαμβάνει 34 πρώτες ύλες (Αντιμόνιο, Βωξίτη, Βηρύλλιο, Νιόβιο, Βανάδιο, κ.α.).
Η πρόταση του κ. Γιαζιτζόγλου για την αξιοποίηση των στρατηγικής σημασίας και των κρίσιμων πρώτων υλών, ως μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα, θα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη κριτική σκέψη, καθώς αυτό απαιτείται από το ιστορικό της μέχρι τώρα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.
Αν λοιπόν δούμε το ιστορικό του μεταλλευτικού και εξορυκτικού κλάδου στην Ελλάδα, θα διαπιστώσουμε πως η εκμετάλλευση γαιών και κοιτασμάτων που διαθέτει η χώρα μας, από την δημιουργία του κράτους μας, έχει δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, με συνέπεια να παραγκωνίζεται το συνολικό όφελος που θα μπορούσαμε να έχουμε από την εκμετάλλευσή τους με αποκλειστικό γνώμονα το συλλογικό, δημόσιο συμφέρον.
Και αυτό συμβαίνει διότι τα δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων δίνονται σε ιδιώτες, που αποκτούν τις άδειες από το ελληνικό κράτος, μέσω ύποπτων διαδρομών, αλλά τελικά καταλήγουν να εξυπηρετούν αλλότρια συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών.
Ο έλεγχος και η χορήγηση των δικαιωμάτων αυτών, γίνεται μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και άλλων αρμόδιων αρχών. Έχοντας υπόψη τη διαφθορά που επικρατεί σε όλες ανεξαιρέτως τις κομματικές κυβερνήσεις, καταλαβαίνουμε ότι και στις περιπτώσεις αυτές οι ημέτεροι της εκάστοτε κυβέρνησης είναι πάντα οι ευνοημένοι.
Όπως φαίνεται συχνά οι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν εξορυκτικές δραστηριότητες φαίνεται να συνδέονται με πολιτικά συμφέροντα ή εταιρείες συμφερόντων πολιτικών προσώπων.
Ένα τέτοιο δείγμα αποτελεί η διαδικασία μίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης κοιτασμάτων που περιέχουν αντιμόνιο, σε τμήμα έκτασης πάνω από 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στον Κέραμο της Χίου. Η τοπική κοινωνία του νησιού να εκφράζει ανησυχίες, τόσο για τους κινδύνους που συνεπάγονται για την αλλοίωση του τοπίου της περιοχής και την καταστροφή του περιβάλλοντός, γεγονός που θα επηρεάσει δυσμενώς την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής, όσο και για τη διαφάνεια της διαδικασίας και την πιθανή ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων φορέων.
Το αντιμόνιο είναι χημικό στοιχείο που έχει πολλές εφαρμογές, σε κράματα μπαταριών κ.α., όμως είναι και επιβλαβές στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς οι ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι προκαλεί καρκίνο.
Η πρόταση του κ. Γιαζιτζόγλου ότι η παραγωγή του Γάλλιου από τον Βωξίτη θα μπορούσε να εξασφαλίσει μία ηγετική θέση για την Ελλάδα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι πλήρως τεκμηριωμένη, διότι η ανάπτυξη τέτοιου είδους τεχνολογικών εφαρμογών, απαιτεί πολύπλοκες επενδύσεις και υποδομές που ξεπερνούν την απλή εξόρυξη φυσικών πόρων.
Παρά την ύπαρξη πλούσιων ορυκτών κοιτασμάτων η χώρα μας, δεν έχει τις απαιτούμενες υποδομές για να εκμεταλλευτεί πλήρως αυτές τις δυνατότητες σε τεχνολογικό επίπεδο. Όλες οι κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1990 έως και σήμερα έχουν εξαφανίσει κάθε βιομηχανική δραστηριότητα.
Επομένως αυτό που χρειάζεται η χώρα μας, είναι ένας σοβαρός σχεδιασμός, με αποκλειστικό γνώμονα το συλλογικό συμφέρον, που να εξασφαλίζει τουλάχιστον τις εξής δύο ανάγκες:
1) Οι φυσικοί μας πόροι πρέπει να αξιοποιούνται, αποκλειστικά για το δημόσιο όφελος και όχι για συμφέροντα των λίγων.
2) Η πραγματική ανάπτυξη απαιτεί ένα ισχυρό πλαίσιο που, εκτός την εξόρυξη των φυσικών πόρων, πρέπει να προωθεί την οικονομοτεχνική έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογική και τη βιομηχανική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
Αυτές οι ανάγκες καλύπτονται πλήρως στο πρόγραμμα του πολιτικού φορέα της Ελλήνων Συνέλευσις, το οποίο έχει κατατεθεί από τις 4 Σεπτεμβρίου 2015, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Στόχος της Ελλήνων Συνέλευσις σε ότι αφορά την βιομηχανική ανάπτυξη, είναι η Ελλάδα να καταστεί αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες. Για να εξασφαλιστεί αυτό, έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις και ενέργειες:
1. Η βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας έχει σχεδιαστεί να στηριχθεί αποκλειστικά στις πρώτες ύλες που υπάρχουν στην Ελληνική γη.
2. Πρόκειται να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο, για να μπορέσει να υπάρξει η υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για μία ολοκληρωμένη βιομηχανική δραστηριότητα σε κάθε τομέα.
3. Εκτός όλων των διαθέσιμων πρώτων υλών, δίνεται ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων και σπάνιων γαιών και η εκμετάλλευση αυτών.
4. Όλη η παραγωγή των μετάλλων από τα μεταλλεία της Ελλάδος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία.
5. Δεν θα εξάγονται πρωτογενείς πρώτες ύλες, όπως συμβαίνει κατά κόρον σήμερα, αλλά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, τα οποία θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης.
Όλα τα κεφάλαια που απαιτούνται για αυτή την τεράστια βιομηχανική ανάπτυξη είναι έτοιμα για άμεση χρήση και περιμένουν τους Έλληνες να αναθέσουν την διοίκηση της χώρας μας στην Ελλήνων Συνέλευσις.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ