Του Χαράλαμπου Χαριτόπουλου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε δήλωσή του ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει η νομοθεσία για την μεταφορά ελαιολάδου σε τενεκέδες.
Όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης που αναφέρουν ότι σχεδιάζουν πρόστιμα έως και 5.000 €, σε όσους μεταφέρουν ελαιόλαδο σε τενεκέδες, ο κ. Μαρινάκης είπε, δεν υπάρχει πλάνο της κυβέρνησης στο να αλλάξει την σχετική νομοθεσία.
Σε επίπεδο εμπορίας οι αρχές θέλουν να εφαρμόσουν τον νόμο, με στόχο να προστατέψουν τόσο τους παραγωγούς ελαιολάδου όσο και τους καταναλωτές και αυτό διότι υπάρχει ζήτημα σε ότι αφορά την ποιότητα του προϊόντος.
Ο κ. Μαρινάκης κατέληξε, υπάρχουν διατάξεις που ισχύουν και δεν αφορούν την αυτοκατανάλωση.
Έντεχνα απέφυγε ο εκπρόσωπος τύπου και ουσιαστικά δεν διέψευσε, ότι οι αρχές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν εντατικούς ελέγχους στους εμπόρους που διακινούν χύμα ελαιόλαδο σε τενεκέδες.
Με άλλα λόγια είπε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές και θέλει να τους προστατεύσει από αυτούς που διακινούν χύμα ελαιόλαδο κακής ποιότητας.
Να αναφέρουμε εδώ ότι το Ελληνικό Ελαιόλαδο είναι ποιοτικά το καλύτερο παγκοσμίως διότι το 90% περίπου της ετήσιας παραγωγής ανήκει στην κατηγορία “εξαιρετικά παρθένο”.
Συγκριτικά το Ισπανικό “εξαιρετικά παρθένο” είναι στο 25-30%, το δε Ιταλικό είναι στο 40-45% της ετήσιας παραγωγής τους.
Εδώ αντιλαμβανόμαστε το τεράστιο πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας σχετικά με την ποιότητα του ελαιολάδου.
Αυτό γίνεται κατανοητό όταν έχουμε την πληροφορία, ότι η Ελιά για να καρποφορήσει πρέπει να μπολιαστεί από ελιά που καρποφορεί. Οπότε όλες οι ελιές που καρποφορούν στον πλανήτη, έχουν μπολιαστεί κυριολεκτικά από την πρώτη ελιά της Αθηνάς!
Είμαστε βέβαια και παρατηρητές του ράλι της τιμής του ελαιολάδου που εκτοξεύτηκε στα ύψη και αυτό άρχισε από την στιγμή που έκαναν το λάδι χρηματιστηριακό προϊόν. Τι σημαίνει αυτό; Ανεξέλεγκτες τιμές τις οποίες ελέγχουν κυρίως οι πολυεθνικές.
Οπότε το σαφάρι των ελέγχων για την διακίνηση λαδιού σε τενεκέδες, ποιανού συμφέροντα προστατεύει; Του εμπόρου, του καταναλωτή ή μήπως των πολυεθνικών;
Αλήθεια, γιατί εμφανίζονται “λαθραίοι” τενεκέδες λάδι; Μήπως η πολιτεία στέρησε από κίνητρα και δεν στήριξε ακόμη και τον πιό μικρό παραγωγό, παρέλειψε και δεν δημιούργησε το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο; Επίσης δεν εφάρμοσε καμία πολιτική, που να τον επιτρέπει να πουλάει το προϊόν του χωρίς τον φόβο να τον ριμάξουν στους φόρους και τα πρόστιμα. Έτσι θα επωφελούνταν σίγουρα οι καταναλωτές που όμως σήμερα αδίκως το χρυσοπληρώνουν!
Σαφέστατα υπάρχουν χιλιάδες παρατυπίες και παραλείψεις σε ότι αφορά την μεταποίηση, διότι μεγάλες ποσότητες πωλούνται χύμα εκτός Ελλάδας, που σημαίνει ότι αυτές μεταποιούνται και τυποποιούνται εκτός συνόρων και έτσι πιστώνονται οι ποσότητες σε ξένους.
Για παράδειγμα η Ιταλία, το 14% που εξάγει, είναι από τυποποίηση χύμα λαδιού που αγοράζει από Ελλάδα και Ισπανία.
Η Ελλάδα είναι τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα σε ποσότητες παγκοσμίως, είναι όμως πρώτη σε ότι αφορά το κριτήριο της ποιότητας!
Το ιδανικό θα ήταν βέβαια, να τυποποιούμε εμείς όλη την παραγωγή μας, που αυτό θα σήμαινε δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας καθώς επίσης ένα πολύ σημαντικό κέρδος της μεταποίησης θα έμενε στην Ελλάδα.
Μας δόθηκε αυτό το θείο δώρο το λάδι, δεν επιτρέπεται να το ξεπουλάμε σε αγορές που με δόλιες πρακτικές εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία της οργάνωσής μας.
Αγοράζουν τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου σε πολύ χαμηλές τιμές, ορίζουν αυτοί τις τιμές της αγοράς αλλά καθορίζουν και τις τιμές που θα πάρουν οι παραγωγοί. Εάν συνεχιστεί η ίδια διαδικασία και πρακτική σχετικά με το ελαιόλαδο, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και όλα τα προβλήματα.
Πρέπει όμως να αρχίσουμε να ψάχνουμε για να βρούμε την λύση που θα μας οδηγήσει στην αφθονία του ελαιόλαδου και να απολαύσουμε τα πολλά οφέλη του. Ψάχνοντας και εγώ ανακάλυψα κάτι σχετικό με τα προαναφερθέντα και σας το προτείνω να το δείτε εδώ .
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ