Του Δήμου Δημαρέση
Από την σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την στήριξή του προς τις χώρες της Σερβίας και Αλβανίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική όλων των χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια επισημαίνοντας πως από μεριάς τους οφείλουν να προχωρήσουν στις αναγκαίες κινήσεις ώστε να πραγματοποιηθεί ο εναρμονισμός με την Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα αποτελεί τον θεματοφύλακα της Ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και πως τα θέματα που αφορούν στην προστασία της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αγνοώντας πλήρως τον θεσμικό του ρόλο ανέλαβε να εκτελεί δημόσιες σχέσεις για λογαριασμό της Αλβανίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Δίχως να πάρει θέση απέναντι σε όσα ζητήματα ετών αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Αλβανία επί σειρά ετών, πετά την ευθύνη στην Ε.Ε. όντας ανεπαρκής σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.
Θέματα που αφορούν στην προστασία των πολιτισμικών δικαιωμάτων των Ελλήνων στην πάλαι ποτέ Ιλλυρία που σήμερα ονομάζεται Αλβανία, μία μετονομασία τοπωνυμίας που απαγορεύεται σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες. Δεν άγγιξε καθόλου το θέμα κατασχέσεων περιουσιών των Ελλήνων από το Αλβανικό κράτος, ούτε τα ορθάνοιχτα σύνορα και την παράνομη μετανάστευση.
Το πιο πρόσφατο όμως συμβάν που δεν επιχείρησε να θίξει ο κ. Μητσοτάκης είναι το περιεχόμενο της φράσης του Αλβανού πρωθυπουργού σε ομιλία του τον Μάιο στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου. Μπροστά από δεκάδες σημαίες της Αλβανίας ο Έντι Ράμα σε κλίμα επεκτατισμού δήλωσε σε δημόσια ομιλία πως η Ελλάδα ανήκει και τους Αλβανούς.
Την ίδια στιγμή τότε αλλά και τώρα η κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία απολύτως δήλωση παρά το γεγονός πως η φράση αυτή του Αλβανού πρωθυπουργού θίγει την κυριαρχία της Ελλάδας μέσα στα ίδια της τα σύνορα, μία απάθεια που μόνο ως υποτέλεια και ανοχή μπορεί να εκληφθεί. Παράλληλα πολλά ΜΜΕ της Αλβανίας καμάρωναν παρουσιάζοντας την αισχρή αυτή δήλωση σε πρωτοσέλιδα.
Ένας από τους θεσμικούς ρόλους ενός πρωθυπουργού είναι να προασπίζει τα δικαιώματα των πολιτών που εκπροσωπεί, να μην επιτρέπει σε κανέναν να προσβάλλει την νοημοσύνη τους και προπάντων να μην παίρνει ρόλο υπεύθυνου δημοσίων σχέσεων για λογαριασμό άλλων κρατών.
Γνωρίζει άραγε η κυβέρνηση τί σημαίνει «εξωτερική πολιτική» ή απλά αναπαράγει τον όρο προς τέρψη συγκεκριμένης μερίδας ψηφοφόρων της;
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ