Του Δήμου Δημαρέση
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου δήλωσε πως 22 συνολικά Γυμνάσια και Λύκεια θα μετατραπούν σε πρότυπα Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜ.Ω.Σ).
Ο πρωθυπουργός τα χαρακτήρισε ως «περιζήτητα σχολεία» προσθέτοντας την σημασία παροχής ίσων ευκαιριών που θα έχουν μαθητές και μαθήτριες στα Ωνάσεια Σχολεία. Τόνισε πως η δημιουργία τους δεν αποσκοπεί μόνο στο να δοθούν ευκαιρίες σε χαρισματικά παιδιά, αλλά ότι η δημόσια εκπαίδευση είναι το στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κορδελιού Ευόσμου Απόστολος Ελευθερίου υποστηρίζει πως η τακτική της μετατροπής σε ΔΗΜ.Ω.Σ θα αποκλείσει αρκετά παιδιά καθώς θα απαιτούνται εξετάσεις για την εισαγωγή τους, ενώ στις γύρω περιοχές δεν υπάρχει επάρκεια σχολικών μονάδων, πρέπει να δημιουργηθούν νέες και η κατάληψη των σχολείων από τους μαθητές είναι μία μορφή αντίδρασης επάνω σε αυτό το θέμα.
Παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η δημόσια εκπαίδευση είναι το στοίχημα που μπορούμε να κερδίσουμε, δεν προχωρά στην κατασκευή και ίδρυση νέων σχολικών μονάδων, ενώ πολλά σχολικά κτίρια βρίσκονται σε άθλια κατάσταση με τοίχους και σοβάδες να πέφτουν καθώς στερούνται συντήρησης.
Πολλοί γονείς υποχρεώνονται να στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά φροντιστήρια για να καλύψουν τα κενά που δεν θα έπρεπε να δημιουργεί το δημόσιο σχολείο και για να αυξήσουν τις πιθανότητες να εισέλθουν σε μία πανεπιστημιακή ή τεχνική σχολή μετά το πέρας της Γ’ λυκείου.
Η κίνηση της μετατροπής των δημόσιων σχολείων σε πρότυπα Ωνάσεια και με την προϋπόθεση πως η εισαγωγή θα απαιτεί εξετάσεις είναι ένα εμπόδιο που ήδη ταλανίζει πολλούς γονείς και μαθητές. Άγνωστο το ποιος θα ορίζει την εξεταστέα ύλη και στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν περάσει θα υποχρεωθεί να αλλάξει εντελώς τοποθεσία φοίτησης σε δημόσιο σχολείο μη Ωνάσειο που ενδεχομένως να είναι μακριά από την κατοικία του.
Τα ιδρύματα αποσπούν τεράστια χρηματικά ποσά από τα κρατικά ταμεία που εξυπηρετούν οικονομικά συγκεκριμένες καταστάσεις και πρόσωπα. Από αυτές τις κινήσεις όμως το δημόσιο, η παιδεία, οι μαθητές, οι φοιτητές και η ίδια η πολιτεία δεν αποκομίζουν απολύτως τίποτα. Δεν βελτιώνονται οι δημόσιες υποδομές, δεν υπάρχει ανέλιξη στο εκπαιδευτικό σύστημα, το δημόσιο χρήμα σπαταλάτε δίχως αντίκρισμα, ενώ αποτελούν άγνωστες οι προϋποθέσεις μέσω των οποίων το κράτος νομοθετεί και επιτρέπει την λειτουργία και χρηματοδότηση αυτών των ιδρυμάτων.
Η δημόσια διοίκηση είναι απούσα ή και κωφεύει καθώς δεν λειτουργεί ως οφείλει ασκώντας έλεγχο και δομώντας ένα σύστημα που θα παρέχει στον πολίτη τις καλύτερες υποδομές για την ανέλιξη της κοινωνίας.
Ανά τα χρόνια βλέπουμε πως ένα πολύ μικρό ποσοστό του ΑΕΠ αναφέρεται στους κρατικούς προϋπολογισμούς ενώ το ποσό στους απολογισμούς είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Τα χρήματα που δαπανώνται για κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία είναι ελάχιστα και δεν επαρκούν.
Η συνδρομή ενός ιδρύματος με την βούλα της κυβέρνησης στα σχολεία είναι μία αμφίβολη κίνηση που δεν διασφαλίζει αν θα βελτιώσει την κατάσταση των σχολείων και της εκπαίδευσης. Το δίκτυο των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα διοικείται από μία 9 μελή επιτροπή, με 5 μέλη να ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας και τα υπόλοιπα 4 να υποδεικνύονται από το ίδρυμα Ωνάση, υπό άγνωστα κριτήρια.
Η Ελλήνων Συνέλευσις λογίζει την παιδεία ως έναν από τους πιο κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς της κοινωνίας καθώς τα σχολεία αποτελούν τα εκκολαπτήρια των νέων γενεών και δημιουργούν πολίτη ώστε να πάρουν την πολιτεία στα χέρια τους.
Επομένως τα σχολεία με διακυβέρνηση Ελλήνων Συνέλευσις θα έχουν κάθε υλικοτεχνική υποδομή από το κράτος , δίχως την εμπλοκή ιδρυμάτων, τα οποία θα αναπτύσσουν την δημιουργική ικανότητα των Ελλήνων μαθητών.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ