Οι νόμοι για δικαιοσύνη εξπρές υποθάλπουν το άδικο

Του Πέτρου Ιακώβου

Στις 2 Μαΐου 2024, ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή ο νόμος υπ’ αριθμ. 5108/2024, (ΦΕΚ Α’ Αρ. Φύλλου 65/2 Μαΐου 2024), με τίτλο: Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις. 

Επίσης στις 5 Ιουλίου 2024, ψηφίστηκε στην Ελληνική Βουλή ο νόμος υπ’ αριθμ. 5119/2024, (ΦΕΚ Α’ Αρ. Φύλλου 103/5 Ιουλίου 2024), με τίτλο:

Τροποποίηση του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το συμβούλιο της Επικρατείας» (Α’ 8) – Μεταφορά διαφόρων στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια – Ρυθμίσεις για πιλοτική ‘η κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας – Άλλες διατάξεις.

Τα νομοσχέδια αυτά επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των λειτουργών της δικαιοσύνης, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις σε δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόρους.

 Μεταξύ των σημαντικών αλλαγών που επιφέρουν οι παραπάνω αναφερθέντες νόμοι είναι:

–   εισάγεται χρονόμετρο στις αγορεύσεις των δικηγόρων

–   μπαίνει πλαφόν στις σελίδες των δικογραφιών

–   εισάγεται έλεγχος όλου του δικαστικού συστήματος με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

–    εμποδίζεται η δημοσιογραφική κάλυψη των δικαστικών υποθέσεων

Οι δύο πρώτες από τις αλλαγές που αναφέραμε μας φέρνουν στον νου ότι στη δικαιοσύνη πλέον, θα ισχύει κάτι ανάλογο με τα καταστήματα στα οποία το φαγητό παρασκευάζεται και σερβίρεται γρήγορα (Fast food).

Έτσι το πέρασμα της απόδοσης δικαιοσύνης από το ένα άκρο στο άλλο, δηλαδή στην έκδοση της δικαστικής απόφασης εξπρές, (από εκεί που αυτή έπαιρνε χρόνια να εκδοθεί, σε σημείο πολλές φορές κατέληγε ακόμη και σε παραγραφή του αδικήματος), ενέχει και τον σοβαρό κίνδυνο της προχειρότητας, γεγονός που μπορεί να παράξει άδικο.

Η δε νομιμοποίηση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης θα παραπέμπει τους διαδίκους σε εικόνες συμμετοχής τους σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πόσο μάλλον, όταν το 2023 στις ΗΠΑ, είχε υπάρξει προσπάθεια χρήσης ρομπότ για να εκτελέσει χρέη δικηγόρου σε δίκη!    

Η αλλαγή όμως που προκαλεί τρόμο είναι τα εμπόδια που έβαλε στη δημοσιογραφική κάλυψη των δικών, η διάταξη που εμφιλοχώρησε στο άρθρο 31 του νόμου 5119/2024. Η διάταξη αυτή ορίζει τα εξής: «Απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου. Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον».

Η διάταξη αυτή είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματική καθώς παραβιάζει το άρθρο 93 του Συντάγματος της Ελλάδος, μετατρέποντας την εξαίρεση σε κανόνα.

Στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 31 του Συντάγματος ορίζονται ότι «οι συνεδριάσεις κάθε δικαστηρίου είναι δημόσιες, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει με απόφασή του ότι η δημοσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας της ιδιωτικής ή οικογενειακής ζωής των διαδίκων», όπως και ότι απαγγέλλονται σε δημόσιες συνεδριάσεις.

Εκτός όλων των άλλων η απαγόρευση αυτή, ενδέχεται να προκαλέσει εύλογες εντάσεις, διαμαρτυρίες και αγανάκτηση σε δίκες όπως λ.χ. η δίκη για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη την 28η Φεβρουαρίου 2023, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν νέοι.

Όλες οι πράξεις του δημόσιου βίου είναι σε δημόσια θέα. Η αλήθεια πρέπει πάντα να είναι στο φως, για να μπορούν να την δουν όλοι οι πολίτες.

Εφόσον η δικαστική διαδικασία συμβαδίζει με το Ελλάνιο αξιακό σύστημα της νομοτέλειας, τότε αυτή δεν κινδυνεύει από τυχόν παρερμηνείες και η δημοσιότητά της δεν είναι δυνατόν να είναι επιβλαβής.

Στο Ελλάνιο Αξιακό σύστημα, (βλέπε: https://www.aitherikigrafi.gr/ellanio-axiako), αλλά και στην Ιδρυτική Διακήρυξη της Ελλήνων Συνέλευσις, (η οποία έχει κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη δεσμεύει νομικά), υπάρχει ο νόμος της Δημοσιότητας, ο οποίος στην 4η παράγραφό του χαρακτηριστικά αναφέρει ότι: «Κάθε πρόταση κάθε ιδέα κάθε καινοτομία σε οποιαδήποτε μορφή της τεχνολογίας της επιστήμης της τέχνης ως και κανόνες νόμοι διδασκαλία καθοδήγηση πρέπει να άπτονται του αξιακού συστήματος του ανθρώπου και ανήκει σε όλη την κοινωνία και όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στην διαδικασία που δημιουργείται.».

Η αξία της Δικαιοσύνης ορίζεται ως το μέσο για την απόδοση, διανεμητικά, διορθωτικά ή και με αμοιβαιότητα, του δικαίου. Κατά συνέπεια η πολιτεία οφείλει να τη σέβεται, χωρίς απολύτως καμία παρέκκλιση, κάτι που στα κομματικά καθεστώτα δεν ισχύει και κατά συνέπεια είναι επιτακτική η ανάγκη της διακυβέρνησης της χώρας από μία κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει κανένα άλλο τρόπο λειτουργίας, πέρα από αυτόν που ορίζει το ιερό Ελλάνιο Αξιακό σύστημα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *