Ο πολίτης πτωχεύει, οι τράπεζες πλουτίζουν

Του Ιάκωβου Λεωνίδη

Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος αναφέρθηκε έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ η οποία δείχνει ότι ο μέσος μισθός της Ελλάδας για το 2023 με ρυθμό ανάπτυξης 3,69 ήταν 17.013 € με αποτέλεσμα να είμασταν στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου αναφέρθηκε στα κέρδη της Eurobank και της Εθνικής τράπεζας 2,5 δισεκατομμυρίων τα οποία το 50% είναι από χρεώσεις συναλλαγών και όχι από δάνεια που τόνωσαν τους μικρομεσαίους. Άρα από την στιγμή που δεν πέφτει χρήμα στην αγορά δεν μπορούν να γίνουν αυξήσεις.

Επίσης η κ. Μαννέ φοροτεχνικός τόνισε ότι στις χώρες με υψηλότερους μισθούς όπως η Γερμανία το τελικό κόστος στον εργοδότη είναι μικρότερο και έτσι φτάνουν περισσότερα χρήματα στον εργαζόμενο.

Στην πατρίδα μας δυστυχώς ο μέσος μισθός δύο ατόμων για μια τετραμελή οικογένεια δεν επαρκεί για να καλύψει τις βασικές ανάγκες διαβίωσης. Πόσο μάλλον ο κατώτατος μισθός με το οποίο αμείβεται ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων.  

Φυσικά δεν αναφερόμαστε καθόλου στην δυνατότητα για μια ποιότητα ζωής που είναι απαραίτητη για την ανέλιξη του ανθρώπου. Η πλειοψηφία των πολιτών στην καθημερινότητά τους παλεύουν πλέον για την επιβίωσή τους μέρα με την μέρα, μήνα με τον μήνα.

Με τις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με τους μισθούς που είναι από τους χαμηλότερους, η αγοραστική δύναμη του Έλληνα είναι λίγο πάνω από την τελευταία της Βουλγαρίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολύ άνθρωποι και κυρίως οι νέοι μας να φεύγουν στο εξωτερικό για να έχουν καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και διαβίωσης.

Ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης όταν αντικατοπτρίζει κατά βάση τα κέρδη των τραπεζών των εταιρειών ενέργειας και όχι την πραγματική ανάπτυξη της κοινωνίας και του συνόλου δεν έχει την παραμικρή αξία. Όταν ο πολίτης δεν μπορεί να απολαμβάνει με αφθονία τις αξίες, όλοι οι δείκτες των τεχνοκρατών είναι ανούσιοι.

Σε μια πολιτεία που διέπεται από Δίκαιο το κόστος διαβίωσης θα πρέπει να καλύπτεται με το 50% των εσόδων του πολίτη, για να έχει την δυνατότητα να απολαύσει και το ευ ζην. Έτσι παράγεται πραγματική ανάπτυξη και οικονομία και όχι πλασματικοί ρυθμοί ανάπτυξης που ουδεμία σχέση έχουν με την κοινωνία και τους πολίτες.

Η Ελλήνων Συνέλευσις, ο μοναδικός ανθρωποκεντρικός πολιτικός φορέας του Έθνους στις προγραμματικές της δηλώσεις που είναι κατατεθειμένες στον Άρειο Πάγο, αναφέρει ρητά το σχέδιο και την πολιτική που θα ακολουθήσει για να παράγει Δίκαιο και αφθονία για τους πολίτες ώστε να τους εξασφαλίσει την ευημερία και την ασφάλεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *