Κινήσεις “Εν κρυπτώ” στα ταμεία της Ευρώπης

Του Δήμου Δημαρέση

Για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάστηκε η Μαρίν Λεπέν. Το δικαστήριο της επέβαλε στέρηση του εκλέγεσθαι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση το κόμμα της χρησιμοποιούσε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια που λάμβανε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ για να πληρώνει τα επαγγελματικά του στελέχη μέσω εικονικών συμβάσεων εργασίας αντί τους συνεργάτες των Ευρωβουλευτών του.

Σοβαρά ζητήματα ανακύπτουν στο θέμα της διαφάνειας διαχείρισης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η μέθοδος αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών κεφαλαίων από τα κόμματα όπου για άλλο προορίζονται και αλλού καταλήγουν, προβληματίζει τους πολίτες και διαταράσσει την εμπιστοσύνη των με την πολιτική.

Το σκάνδαλο με την Λεπέν δεν είναι το μόνο. Κατά το παρελθόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δημοσιοποιήσει εκθέσεις σχετιζόμενες με κακοδιαχείριση Ευρωπαϊκών κονδυλίων από κράτη μέλη της Ε.Ε. χρήσης κεφαλαίων για πολιτικούς/κομματικούς σκοπούς και ζητήματα παραβίασης των κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποφυγή και διαχείριση συγκρούσεων συμφερόντων στο πλαίσιο του Δημοσιονομικού Κανονισμού.

Κατά καιρούς εμφανίστηκαν πολλές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης Ευρωπαϊκών κεφαλαίων όπως αυτό το 2003 στην Ρουμανία όπου η Υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης κατηγορήθηκε για την κατάχρηση 150.000€ προς εταιρία οικογενειακών της συμφερόντων για την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των Ρουμάνων στην Γερμανία.

Παράλληλα τρέχει εισαγγελική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων στο Ευρωπαϊκο Λαϊκό Κόμμα όπου βρίσκεται στο στόχαστρο της Εισαγγελίας για κατάχρηση κονδυλίων της Ε.Ε.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία απαγγέλει κατηγορίες σε 4 άτομα και 2 εταιρίες για κατάχρηση Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και πλαστογραφία ιδιωτικών εγγράφων, ενώ κινείται έρευνα για απάτη ύψους 1,73 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαγωνισμοί για την παροχή Ευρωπαϊκών κονδυλίων σε 10 εταιρείες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αυτή την περίοδο ερευνώντας καταγγελίες για απάτη μέσω των οποίων χορηγήθηκαν Ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην εν λόγω περίπτωση επισημαίνεται πως πλήττεται η αξιοπιστία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Παρά το γεγονός πως οι εκθέσεις της Ε.Ε. είναι δημόσιες, το αποτέλεσμα είναι ανούσιο. Η Ε.Ε. γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει παρόλα αυτά δεν παίρνει μέτρα αντιμετώπισης ούτε τιμωρεί τους υπεύθυνους.

Τα κόμματα ανά την Ε.Ε. και όχι μόνο στην Ελλάδα χρησιμοποιούν κάθε μέσο θεμιτό και αθέμιτο ώστε να εξυπηρετούν τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα σε βάρος όλων των πολιτών, ενώ τα κομματικά στελέχη που εμφανίζονται ως «πολιτικοί» επωφελούνται παράλληλα υποβαθμίζοντας κάθε δημοκρατική διαδικασία και διαφάνεια.

Δεν υπάρχει δημοσιότητα στην διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων, ενώ οι πολίτες δεν γνωρίζουν ούτε στο ελάχιστο με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η οποιαδήποτε διαχείριση των κονδυλίων, σε προϋπολογισμούς, απολογισμούς, συμβάσεις.

Για να μπει οριστικό τέλος στην κατάχρηση κεφαλαίων και να εδραιωθεί η πλήρης διαφάνεια σε κάθε διαδικασία θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος της δημοσιότητας σε κάθε εκτελεστική πράξη κρατικού και δημοσίου λειτουργού.

Ο Πολιτειακός Νόμος της Δημοσιότητας που υιοθετείται πλήρως από τον Πολιτικό Φορέα Ελλήνων Συνέλευσις ορίζει πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να πράξει όπως επιθυμεί αρκεί το κίνητρο των πράξεων και εκφράσεων να βρίσκεται σε δημόσια θέα.

Το κίνητρο για κάθε πράξη και επιλογή πρέπει να εμφανίζεται δημόσια και να είναι καταξιωμένο με αρετή. Ως αρετή ορίζεται η γνωσιακή υπεροχή που αποτυπώνεται σε όλες τις εκδηλώσεις και αποφάσεις χωρίς ίδιον όφελος ή με κίνητρο την έπαρση.

Οποιαδήποτε επιδίωξη δεν πρέπει να είναι απομονωμένη και κρυφή από το σώμα της πολιτείας και τον πολίτη εν γένει.

Κάθε πρόταση, ιδέα, καινοτομία σε οποιαδήποτε μορφή και έκφανση αλλά και οι κανόνες, νομοθεσίες και καθοδήγηση πρέπει να άπτονται του Αξιακού συστήματος του ανθρώπου και της κοινωνίας ενώ όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στην διαδικασία.

Όλες οι προτάσεις πρέπει να είναι εναρμονισμένες στο αξιακό σύστημα και τις λειτουργικές αρχές της πολιτείας ώστε να ανελίσσεται διαχρονικά η κοινωνία και η πολιτεία.

Κάθε πρόταση και σκέψη συνιστά διατύπωση συμπαντικής μνήμης και ανήκει κληρονομικά σε όλους τους πολίτες. Όλοι οφείλουν να την σέβονται και να την προστατεύουν ενώ η ποινή είναι τιμωρητική στην παράβαση αυτής της υπόσχεσης.

Όποιος προτείνει στοχευμένα με κίνητρο να βλάψει και αδικήσει τον ίδιο, την κοινωνία και την πολιτεία τότε συνειδησιακά είναι νεκρός.

Οι εκλεγμένοι και θεματοφύλακες της πολιτείας οφείλουν να προστατεύουν ακόμα και με την ίδια τους την ζωή κάθε κληρονομιά της πολιτείας και του Έθνους μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *