Του Ερμή Παπαχριστοφόρου
Το πράσινο φως έδωσε η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ στην Energean για να προχωρήσει το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Θάσου, όπου σε πρώτο στάδιο μέχρι το 2027 το ποσό επένδυσης ανέρχεται σε 1 δις ευρώ.
Ουσιαστικά πρόκειται για έργο αποθήκευσης και δέσμευσης άνθρακα(CCS) όπου το CO2 το οποίο παράγεται μέσω των βιομηχανιών ή των μονάδων παραγωγής ενέργειας θα συμπιέζεται και έπειτα θα μεταφέρεται κάτω από το έδαφος της θάλασσας.
Μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού(Ιταλία, Κροατία) καθώς με την αποθήκευση του CO2 θα εξοικονομήσουν υπέρογκα ποσά που καταβάλλουν σήμερα για δικαιώματα ρύπων.
Απ ότι φαίνεται η προπαγάνδα περί κλιματικής αλλαγής που οφείλεται στην άνοδο της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα από ανθρώπινες τακτικές (όπως βιομηχανία, ναυτιλία κ.λπ) έπιασε τόπο και η κυβέρνηση παρέα με την ΕΕ επιχειρούν καταστροφικές “επενδύσεις” για το θαλάσσιο περιβάλλον της Θάσου με αρνητικά αποτελέσματα ακόμα και στον τουρισμό της.
Οι πιθανότητες βιομηχανικού ατυχήματος λόγω έντονης σεισμικής δράσης στην περιοχή είναι τεράστιες με πιθανό αποτέλεσμα την διαρροή των αποβλήτων με κίνδυνο την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Κατά συνέπεια υπάρχει απειλή για την αλιεία και την αγροτική παραγωγή με άμεση επίπτωση στην οικονομία της περιοχής και των πολιτών της.
Αποκλειστικό συμφέρον του όλου σχεδίου αποθήκευσης CO2 το έχει η εν λόγω εταιρεία και σε περίπτωση ατυχήματος ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;
Το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τον Έλληνα-Ευρωπαίο πολίτη αφού η εταιρεία θα λάβει ποσό 120 εκ. ευρώ από το ταμείο Connecting Europe Facility(CEF) και άλλα 150 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 2021 επί κυβέρνηση Μητσοτάκη η εταιρεία είχε χρηματοδοτηθεί με ποσό ύψους 100 εκ. ευρώ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ούτως ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των ντόπιων πολιτών. Παρόλο που η εταιρεία έλαβε τα χρήματα αυτοί απολύθηκαν.
Ωστόσο η όλη δαιμονοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα βρίσκει αντιμέτωπη μία μερίδα της επιστημονικής κοινότητας που δεν την προβάλλουν τα ΜΜΕ.
Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος χαρακτηριστικά ανέφερε πως τα τελευταία 50 χρόνια το CO2 αυξήθηκε κατά 0,005% και στην συνέχεια τόνισε ότι πρέπει να είναι κάποιος τρελός για να λέει πως αυτό επηρεάζει την αλλαγή του κλίματος.
Έτσι μερικά ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:
- Για ποιον λόγο και με ποιο σκεπτικό θα πρέπει το CO2 να αποθηκεύεται στην Ελλάδα και όχι στην χώρα της εκάστοτε παραγωγής του;
- Η Ελλάδα τελικά πέρα από μπαταρία της Ευρώπης θα μετατραπεί και σε χωματερή της;
- Ποιος είναι αυτός που θα διασφαλίσει την ασφάλεια ενός τέτοιου έργου ώστε να μην προκληθεί σοβαρότερο οικολογικό πρόβλημα, μη αναστρέψιμο;
Όπως και να έχει ένα τέτοιο σχέδιο παραβαίνει τους νόμους της φύσης, να αποθηκεύεται δηλαδη ένα αέριο και στην προκειμένη το CO2 σε χώρους (κάτω από την θάλασσα) όπου δεν βρίσκεται αλλά ούτε δημιουργείται όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.
Από την μία, λύση στο “πρόβλημα” θα μπορούσε να αποτελέσει η αύξηση της δενδροφύτευσης σε παγκόσμια εμβέλεια, αφού η χλωρίδα είναι αυτή που απορροφά και θρέφεται από το CO2.
Από την άλλη όμως βλέπουμε την πράσινη ατζέντα που εκτελείται από το καθεστώς με το πρόσχημα της ανάκαμψης της χώρας να λαμβάνει άκρως επικίνδυνες αποφάσεις καταστροφικού χαρακτήρα για το περιβάλλον.
Όμως σε όλη αυτή την ιστορία υπήρξαν και θετικά αποτελέσματα, είδαμε όλους τους φορείς της Θάσου ενωμένους απέναντι στο έγκλημα του Πρίνου να αντιστέκονται προς όφελος του συνόλου με την πεποίθηση ότι η ένωσή μας είναι το κλειδί ενάντια των ιδιωτικών εταιρειών των ολιγαρχών.
Ωστόσο οι μεμονωμένες αντιδράσεις δεν αρκούν για να επέλθει η αλλαγή. Είναι επιτακτική ανάγκη να πάμε σε μία συλλογική δράση ένωσης. Μόνο και μόνο τότε θα μπορέσει ο πολίτης να πάρει δημοκρατικές αποφάσεις για τον Δήμο του και το περιβάλλον του.
Είναι αδιανόητο σήμερα να βλέπουμε τέτοιας μορφής εταιρείες να έχουν πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της χώρας μας εις βάρος των ελλήνων πολιτών που το χρυσοπληρώνουν.
Στην Ελλήνων πολιτεία ο σεβασμός προς το περιβάλλον θα πάρει τις ανάλογες διαστάσεις αφού είμαστε όλοι αναπόσπαστο κομμάτι του.
Όπως το περιβάλλον μας δημιουργήθηκε με άπειρη αφθονία προς εμάς παρέχοντάς μας όλα τα απαραίτητα για την διαβίωσή μας όπως νερό, ενέργεια, καρποί, φρούτα, οξυγόνο, μέταλλα κ.λπ. έτσι θα πρέπει και εμείς με την σειρά μας να σεβαστούμε και να κάνουμε τις απαραίτητες διαχειριστικές πολιτικές.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ