Της Μαρίας Ντάσιου
Προκαλεί εντάσεις πάλι η Τουρκία, με αφορμή την έρευνα του ελληνικού πλοίου O/V AEGAEO στην περιοχή μεταξύ Χίου, Λέσβου και Σάμου για την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών. Η Άγκυρα εξέδωσε δύο NAVTEX στις 22 και 24 Οκτωβρίου 2024, με τις οποίες ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και απαιτείται η έγκριση των τουρκικών αρχών για οποιαδήποτε δραστηριότητα.
Η Τουρκία, παρά το ότι υπάρχει ελευθερία για την πόντιση καλωδίων από το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας ακόμη και στα διεθνή ύδατα, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κάθε ευκαιρία για να επαναφέρει στο προσκήνιο τις θέσεις και τις αξιώσεις της που αφορούν την υφαλοκρηπίδα.
Πώς αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την πρόκληση;
Η αλήθεια είναι ότι για ακόμη μια φορά δεν μας εξέπληξε το κυβερνών κόμμα. Δεν έδωσε καμία απάντηση στις τουρκικές NAVTEX, δεν έκανε κανένα επίσημο διπλωματικό διάβημα. Κάνει πως δεν καταλαβαίνει και ότι όλα βαίνουν καλώς.
Πιθανόν το μυαλό του υπουργού Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη να είναι στην συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα με τον τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου. Το θέμα είναι τι ακριβώς σκοπεύουν να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν; Κανείς δεν ξέρει, και μάλιστα, όταν η τουρκική πλευρά συνεχώς προβάλλει παράλογες αξιώσεις και προκαλεί.
Από την άλλη, η αντιπολίτευση ασχολείται με τα εσωτερικά της “μαλλιοτραβήγματα” και δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με τα σοβαρά θέματα που αφορούν την χώρα μας. Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων δεν προλαβαίνουν ούτε να καταγγείλουν τον Μητσοτάκη για την ολιγωρία του ούτε να τον πιέσουν με όσα κοινοβουλευτικά μέσα διαθέτουν. Ως φαίνεται, είναι ελάσσονος σημασίας τα εθνικά μας ζητήματα για αυτούς.
Σαφώς, από τα παραπάνω, αναδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα που βιώνουμε στην πατρίδα μας. Δεν υπάρχει καν πρόθεση σοβαρής εξωτερικής πολιτικής υπέρ της Ελλάδας τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και από ολόκληρη την ελληνική βουλή. Και ποτέ δεν υπήρξε. Το ζήσαμε με τα μνημόνια, με τις Πρέσπες, το ζούμε χρόνια τώρα με την Τουρκία.
Ποτέ δεν υπήρξε, ναι! Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, ορίζοντας τι είναι πραγματική εξωτερική πολιτική.
- Εξωτερική πολιτική είναι να δείξεις ποιος είσαι. Να δείξεις την θέση σου και να την υποστηρίξεις!
- Η εξωτερική πολιτική είναι αυστηρή! Είναι αυστηρή, γιατί είναι απόλυτη, είναι αληθινή. Γιατί αυτή είναι η θέση της ελληνικότητας.
- Η εξωτερική πολιτική είναι αυτή η οποία θωρακίζει και ασφαλίζει όλα τα δίκαια και τα δικαιώματα της ελληνικότητας.
- Ως κυρίαρχο κράτος διατηρούμε όλα μας τα κληρονομικά και όλα τα πραγματικά δίκαια και δικαιώματά μας.
Αυτή είναι η αλήθεια!
Είδαμε ποτέ κάποια κοινοβουλευτική κομματική σύνθεση ή κάποια κομματική κυβέρνηση να ασκεί τέτοια ξεκάθαρη και αυστηρή εξωτερική πολιτική υπέρ των συμφερόντων μας; Ποτέ έως σήμερα!
Και ποτέ δεν πρόκειται να δούμε, όσο την πατρίδα μας την διαφεντεύουν τα κόμματα. Μας το έχουν αποδείξει με πλείστους τρόπους ότι είναι απέναντι στον Έλληνα και σε ότι φέρει μέσα του ελληνικότητα. Είναι απέναντι στο έθνος των Ελλήνων που το κατακερμάτισαν διαχρονικά με πολλούς τρόπους, γιατί μόνο έτσι μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν!
Είναι δίκαιος ο καιρός, λοιπόν, το κυρίαρχο έθνος των Ελλήνων να ανασυγκροτηθεί και να ανασυσταθεί. Να ενωθούμε και να θέσουμε νέες αληθινές βάσεις τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική μας, με επίκεντρο πρωτίστως την ασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Άλλωστε, ενωμένοι δεν νικηθήκαμε ποτέ, ας το θυμηθούμε ξανά!
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ