Η πράσινη ανάπτυξη της κυβέρνησης βλάπτει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον

Του Δήμου Δημαρέση

Με γνώμονα την μείωση του κόστους ταφής απορριμμάτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει το σχέδιο δημιουργίας 6 μονάδων καύσης σε Ροδόπη, Κοζάνη, Πελοπόννησο, Βοιωτία, Αττική και Ηράκλειο Κρήτης.

Το σχέδιο αφορά απορριμματογενή καύσιμα που παράγονται από μονάδες επεξεργασίας απορριμάτων αλλά και για σύμμεικτα απορρίμματα. Στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, προέβη σε ανακοίνωση στην Κοζάνη για την δημιουργία μονάδας που θα αξιοποιεί ενεργειακά απορρίμματα κόστους 300 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την παραγωγή ενέργειας 38MW.

Η μελέτη προβλέπει πως η παραγωγή ενέργειας από καύση απορριμμάτων και καυσίμων θα σταθεροποιήσει ενεργειακά την χώρα και θα μειώσει το ποσοστό απορριμμάτων που θάβονται στους ΧΥΤΑ κάτω από 10% έως το 2030. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, MOTOR OIL, METLEN και Μεσόγειος εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους.

Προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα που χρήζουν επίλυσης καθώς η δημιουργία αυτών των μονάδων απαιτεί πολύ μεγάλες επενδύσεις με το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων να αυξάνεται. Οι Δήμοι από την πλευρά τους θα πρέπει να δεσμευθούν με δεκαετείς συμβάσεις που ενδεχομένως να παρακάμψουν μελλοντικές μεθόδους και στόχους ανακύκλωσης.

Επίσης η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί τέτοιες μονάδες καθώς αποτελούν απαρχαιωμένες και αναποτελεσματικές ενώ οι διαστάσεις τους δεν υπόκειται σε περιορισμούς από την κοινοτική νομοθεσία. Επιπλέον, οι συνέπειες στο περιβάλλον συνιστούν ένα ουσιαστικό ζήτημα καθώς η Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα χωλαίνει εις βάθος.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πεπαλαιωμένο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, πίσω από κλειστές πόρτες, αναιρώντας όσα εδώ και χρόνια μας ανακοινώνει για την βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη που υπόσχεται. Μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μιλά για μία διαβούλευση, όμως οι αποφάσεις έχουν ήδη επικυρωθεί και το πλάνο να προχωρά προς εκτέλεση, παρακάμπτοντας τους θεσμούς των Δήμων καθώς δεν έχουν ερωτηθεί αν συναινούν ή όχι.

Η εγκατάσταση των μονάδων καύσης απαιτεί μεγάλες επενδύσεις που θα μετακυλιστούν στους Δήμους με τελικό αποδέκτη τον πολίτη, ενώ οι Δήμοι θα μεταλλαχθούν σε ενεργειακά νεκροταφεία χωρίς ανταποδοτικότητα με μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς οι καύσεις σύμμεικτων αποβλήτων και απορριμμάτων εξάγουν ρύπους υψηλής επικινδυνότητας όπως διοξίνες, βαρέα μέταλλα δίχως να παρέχονται επαρκή μέτρα ασφαλείας για την προστασία τη υγείας των ντόπιων κατοίκων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει την αποτυχία της στην ανακύκλωση εμφανίζοντας το τερατούργημα των μονάδων καύσης ως μία ενεργειακή επένδυση από την οποία θα κερδοσκοπήσουν οι γνωστές σε όλους εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα. Η πρόταση που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση προκαλεί επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος με πρόσχημα την προστασία του.

Εν κατακλείδι η εν λόγω μέθοδος όχι μόνο δεν στηρίζεται από Ευρωπαϊκα κονδύλια, αλλά αποτελεί πλέον αντιπαραγωγική και αντίθετη με τους περιβαλλοντικούς στόχους του 2030, ενώ τα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Ε.Ε. θα φορτωθούν στον ήδη επιβαρυμένο και εξουθενωμένο οικονομικά Έλληνα πολίτη.

Ως πολίτες οφείλουμε να σταματήσουμε να ανεχόμαστε ακατάλληλες πολιτικές που βλάπτουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν την υγεία θέτοντας σε πρώτη θέση τις επενδύσεις, προς όφελος μιας μερίδας εταιρειών.

Ο άνθρωπος αποτελεί μέρος του περιβάλλοντος που σημαίνει πως οποιαδήποτε βλάβη προκαλεί, αυτομάτως βάλλει κατά του εαυτού και του κοινωνικού συνόλου. Τα δηλητήρια και προϊόντα που παράγονται από παραγωγικές διαδικασίες προέρχονται από διαδικασίες πλήρως αντίθετες από αυτές που συνάδουν με αυτές της ίδιας της δημιουργίας και φύσης.

Με πρόσχημα έναν μισθό και οικονομικά οφέλη προς μία συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων και εταιρειών, τίθενται σε κίνδυνο το σύνολο των κοινωνιών. Όσοι εμφανίζονται ως προστάτες του περιβάλλοντος, εν τέλει αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι καταστροφείς του.

Που σημαίνει πως οι άνθρωποι πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε κάθε επιβλαβές να μπει στην σωστή του θέση.

Να μην ξεχνάμε πως το περιβάλλον λειτουργεί υπό συγκεκριμένους κανόνες που όταν τηρούνται από τους ανθρώπους τότε διαβιώνουν με τις πιο άριστες συνθήκες. Νερό, οξυγόνο, καρποί και όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφος αρκούν για να καλύψουν κάθε ανάγκη σε ενέργεια και διαβίωση.

Η Ελλήνων Συνέλευσις ορίζει στο πρόγραμμά της πως η Πολιτεία θα αποδίδει τον μέγιστο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και οποιαδήποτε υποδομή κατασκευάζεται δεν θα το επιβαρύνει. Οικισμοί, παραγωγικές μονάδες και λοιπές κατασκευές θα πληρούν τα αυστηρότερα πρότυπα ώστε να μην προκαλείται η παραμικρή βλάβη στο τοπίο.

Η ενέργεια θα πάψει να αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης και θα δοθεί δωρεάν προς χρήση σε όλους με ένα ελάχιστο κόστος διανομής και συντήρησης του δικτύου, από μονάδες παραγωγής πλήρως εναρμονισμένες με το περιβάλλον χρησιμοποιώντας ως βάση το υδρογόνο με πλήρη απεξάρτηση και απεμπλοκή από ορυκτά καύσιμα που επιβαρύνουν την υγεία των ανθρώπων.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *