Η πολιτική είναι πράξεις και όχι λόγια

Του Δήμου Δημαρέση

Η Ελλάδα παρέλειψε να θεσπίσει τα απαραίτητα χωροταξικά σχέδια για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Κώδικα ως το 2021 με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί στο δικαστήριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα νομικά επιχειρήματα που επικαλέστηκε η Ελλάδα αφορούν την πολυπλοκότητα του νομικού πλαισίου, τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, την ύπαρξη πολλών νησιών, τις γεωπολιτικές συνθήκες στην Ανατολική Μεσόγειο. Επικεντρώθηκε πως λόγω των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο στον καθορισμό ΑΟΖ δεν κατέστη δυνατή η οριστικοποίηση του σχεδιασμού.

Τα επιχειρήματα κατέπεσαν και αποδεικνύουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης, την ανεπαρκή προσέγγιση των Ελληνικών αρχών και την αδιαφορία για ζητήματα θαλάσσιας χωροταξίας με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταδικαστεί για 2η φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2024.

Η χώρα μας βρέχεται από θάλασσα από 3 πλευρές. Οι θάλασσές μας εξυπηρετούν ανάγκες όπως αλιεία, τουρισμό, ναυτιλία. Αιγαίο και Ιόνιο έχουν επιβαρυνθεί από υπερεκμετάλλευση και καταστροφή των οικοτόπων τους.

Ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε τις δραστηριότητές μας αρμονικά με την θαλάσσια φυσιολογία είναι να θεσπίσουμε και να εφαρμόσουμε θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (ΘΧΣ).

Είναι ένα σύνολο κανονισμών που στηρίζεται στις επιστήμες και εξετάζει κάθε οικονομικό, οικολογικό και περιβαλλοντικό παράγοντα μιας θαλάσσιας τοποθεσίας με στόχο να σχεδιαστούν βιώσιμες δραστηριότητες.

Η Ε.Ε. καταδίκασε την χώρα για δεύτερη φορά καθώς η κυβέρνηση δεν εκτέλεσε τα δέοντα, αντιθέτως επέδειξε εγκληματική αδιαφορία απέναντι στο περιβάλλον προδίδοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών τους οποίους θυμάται μία φορά ανά τετραετία στην ανάγκη της ψήφου.

Η κυβέρνηση με υπεκφυγές και γελοία επιχειρήματα προσπαθεί να δικαιολογηθεί επικαλούμενη την περιπλοκότητα των νόμων που η ίδια έχει την δυνατότητα να απλοποιήσει, την γεωγραφία της χώρας και τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο.

Οι πράξεις αυτές προδίδουν την κούφια εξωτερική πολιτική που ασκείται ώστε να μην προσβληθεί η Τουρκία καθώς μετά την αναγγελία της μελλοντικής χωροθέτησης δύο θαλάσσιων πάρκων πριν εξαγγελθεί δημόσια η δημιουργία του Εθνικού θαλάσσιου πάρκου του Νοτίου Αιγαίου η Τουρκία προέβει σε αντιδράσεις καθώς το πάρκο θα περιελάμβανε διεθνή ύδατα και περιοχές που διεκδικεί.

Παράλληλα, δεν ρυθμίζονται πολλά κρίσιμα θέματα όπως το καθεστώς αυθαιρεσίας από τα Τουρκικά αλιευτικά που ρημάζουν τις Ελληνικές θάλασσες. Από την μία η σύσταση του ταμείου απανθρακοποίησης των νησιών και από την άλλη η έλλειψη του νομικού πλαισίου στο τι και πώς θα επιτρέπεται να εισέρχεται και να λειτουργεί στις θάλασσές μας υποδηλώνουν ότι οι καταστάσεις θα παραμένουν ανεξέλεγκτες.

Κανένα κόμμα σε ρόλο κυβέρνησης δεν πρόκειται να υπερασπιστεί τα Εθνικά Κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όπως έχουν αποδείξει με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010 που συνιστά πράξη εκχώρησης Εθνικής Κυριαρχίας. Η πολιτική είναι πράξεις και όχι λόγια.

Στην 20σέλιδη Ιδρυτική Διακήρυξη του Πολιτικού Φορέα Ελλήνων Συνέλευσις αναλύονται ξεκάθαρα οι θέσεις που θα εφαρμοστούν ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει και να πάρει πίσω όσα της στερήθηκαν με δολιότητα μέσω διεθνών συνθηκών που δεν εφαρμόστηκαν όπως έχουν οριστεί.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε διεθνές επίπεδο μέσω της διακυβέρνησης από την Ελλήνων Συνέλευσις που έχει την πολιτική βούληση να καταγγείλει όλες τις μεθοδευμένες ενέργειες κατά του Ελληνικού κράτους αλλά και τα εργαλεία εκείνα με τα οποία θα απαιτηθούν όλα τα κληρονομικά και κυριαρχικά δικαιώματα των Ελλήνων .

Αυτό αποτελεί ένα μικρό δείγμα για το τι θα πράξει η Ελλήνων Συνέλευσις στην διακυβέρνηση της χώρας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *