Η μεγαλύτερη καινοτομία στην εποχή μας θα είναι η εμφάνιση του ενεργού πολίτη

Της Ντάσιου Μαρίας

Στην Θεσσαλονίκη, στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου η ημερίδα “THESSALONIKI INNO-TECH 2024. Η καινοτομία στην Ελλάδα και την Ευρώπη: από τις ιδέες στην πράξη”. Την εκδήλωση οργάνωσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας μαζί με την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας. 

Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε πως η Ευρώπη είναι πρωτοπόρα στην καινοτομία και δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. 

Για να υπερτονίσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη της καινοτομίας ανέφερε πως χρειάζεται, πρώτον, μια νέα στρατηγική για την πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις νεοφυών και αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων, δεύτερον, ένας ευρωπαϊκός νόμος καινοτομίας που θα θέτει κοινούς κανόνες και για τα 27 κράτη-μέλη και τρίτον, περισσότεροι και πιο στοχευμένοι πόροι.

Σίγουρα ήταν μια επιτυχημένη ημερίδα με πολλούς παίκτες έτοιμους να μπουν στο παιχνίδι των νέων κονδυλίων και επιχορηγήσεων. Άλλωστε οι πρακτικές παρόμοιων εκδηλώσεων αυτό μας έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια. 

Είναι όμως αυτό το ζητούμενο για να μπει η κοινωνία σε πραγματικές καινοτομίες; Ή μήπως πρέπει να ξεκινήσουμε από την κύρια και βασική καινοτομία, αυτή της ίδιας της αλλαγής τρόπου διαχείρισης όλης της διαδικασίας; Και από που μπορεί να ξεκινήσει αυτό;

Μα φυσικά μόνο μέσα από την παιδεία! 

Σήμερα βλέπουμε τα πανεπιστήμια να εκπαιδεύουν τα παιδιά μας, ώστε να γίνουν καλοί και υπάκουοι υπάλληλοι. Όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα θεσμικό πλαίσιο εκπαίδευσης, καθοδηγούμενο από τις επιταγές ιδιωτικών συμφερόντων. Η παιδεία είναι εξαρτώμενη και κατευθυνόμενη από εγχώρια και παγκόσμια κέντρα εξουσίας που ελέγχουν όλον τον μηχανισμό. 

Για να θεωρείται ένα κράτος σοβαρό, δεν πρέπει να υποκύπτει στις πιέσεις των ιδιωτικών εταιρειών που θέλουν να έχουν αποκλειστικότητα στην πρόσβαση σε κεφάλαια και σε τεχνολογικές μεταρρυθμίσεις. 

Πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό, να επενδύει πρώτα απ’ όλα στο ανθρώπινο δυναμικό του και να φροντίζει να του δώσει τα κατάλληλα εφόδια, ώστε να εξελιχθεί σε κάθε τομέα και πόσο μάλλον στον τεχνολογικό.

Έχει υποχρέωση να παρέχει όλες τις υποδομές για την ανάπτυξη της έρευνας μέσα στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Από εκεί πρέπει να ξεκινούν όλα τα πρωτοποριακά προγράμματα, με τους καθηγητές και τους φοιτητές να πρωτοστατούν προς όφελος όλης της κοινωνίας. 

Τα κέρδη από τις καινοτόμες ανακαλύψεις μπορούν να χρηματοδοτούν αέναα την ίδια την έρευνα.  Έτσι διασφαλίζεται η συνεχής δημιουργική ροή, αλλά και η διαφάνεια, διότι οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι έχουν την ευθύνη τη ορθής λειτουργίας όλου του συστήματος. 

Ενισχύεται και δυναμώνει το αίσθημα του δικαίου, όταν το όφελος είναι για όλους, για το σύνολο και όχι μόνο για συγκεκριμένες εταιρείες ιδιωτών. 

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι ενεργοί πολίτες που προστατεύουν τα δίκαια και τα δικά τους. Αυτή είναι μια δίκαιη πολιτεία που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους να αναδείξουν τα ταλέντα τους και τις ικανότητές τους. 

Όλα τα παραπάνω και πολύ περισσότερα είναι προγραμματισμένα να συμβούν με την Ελλήνων Συνέλευσις στο τιμόνι της χώρας.  

Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να ηγηθεί στον τομέα της τεχνολογίας και της πρωτοπορίας. Χρειάζεται μια στιβαρή κυβέρνηση από ενεργούς πολίτες που έχουν στόχο και σκοπό την διασφάλιση του δικαίου του ίδιου του ανθρώπου. 

Καινοτομώ σημαίνει πρωτοπορώ, δημιουργώ κάτι τελείως διαφορετικό ή ριζικά εντελώς καινούριο σε σχέση με ότι υπήρχε πριν. 

Η Ελλήνων Συνέλευσις είναι η ίδια η μεγαλύτερη καινοτομία όλων των εποχών!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *