Η Ελευσίνα και η επιστροφή του νου

Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη

«Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα – Από τη Μελαγχολία στο Όραμα» ονομάζεται η έκθεση της εικαστικού και ομότιμης καθηγήτριας στο ΕΜΠ, Βάνας Ξένου, η οποία εγκαινιάστηκε την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο αναδύθηκε μετά από μία έρευνα και μελέτη τριάντα χρόνων της δημιουργού αναφορικά με την πλούσια ιστορία της Ελευσίνας αλλά και την εκβιομηχάνισή της.

Μέσα από το εκθεσιακό της έργο, η κ. Ξένου, επιθυμεί να επιστρέψει στο παρελθόν, εκεί όπου η τελετουργική φύση του ανθρώπου τελειοποιούσε την ίδια του την ύπαρξη μέσω Μυστηρίων όπως αυτή των Ελευσίνιων, καθώς για την ίδια την δημιουργό, η επιστροφή μας στο παρελθόν ουσιαστικά συνιστά επιστροφή μιας εκ βαθέων μύησης που στόχο έχει τη σύνδεσή μας με εκείνες τις αιώνιες δημιουργικές δυνάμεις του πολιτισμού και εν τέλει – θα πρόσθετε κανείς – την ένωσή μας με το Θείο.

Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται εδώ είναι κατά πόσο μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί όταν στο παρελθόν αυτής της πόλης προστέθηκε και η βιομηχανοποίησή της, αλλοιώνοντας την ιερότητα του χαρακτήρα της ο οποίος στόχευε μέσω των Μυστηρίων να αναδείξει τη θεϊκή φύση του ανθρώπου που κουβαλά ο ίδιος μέσα στον βίο του; 

Η αλλοίωση αυτή ουσιαστικά βεβήλωσε τον βίο του ανθρώπου και τον προορισμό αυτού προς μία θέωση, καθώς μηχανοποιήθηκε (-μηχανοποίηση) ο βίος του (βιο-), μετατρέποντας τον ίδιο σε μία μηχανή που παράγει αντί σε έναν θεό που δημιουργεί. 

Για αυτόν τον λόγο, η έξοδος του ανθρώπου από την εικονική πραγματικότητα ενός μάτριξ που μηχανεύεται τον βίο του απαιτεί την επιστροφή στο παρελθόν για την αναζήτηση του ίδιου του νου, έτσι ώστε ο ίδιος ο άνθρωπος να ελευθερωθεί από τα δεσμά μιας μηχανικής ζωής που έχει εξαφανίσει την ελεύθερη βούληση του ίδιου του νου του. Απαιτεί τον καθαρισμό, την ανάδειξη και αναβίωση των αρχαιολογικών χώρων της πατρίδας μας για να μπορέσει ο ερχομός (Ελευσί-) του νου (-να) από το παρελθόν στο παρόν να γίνει γεγονός και ο άνθρωπος να δημιουργήσει τέχνες και πολιτισμό που θα είναι αποτέλεσμα ενός θείου δημιουργού νου.

Ο πολιτικός φορέας Ελλήνων Συνέλευσις είναι έτοιμος να αναβιώσει τους χώρους αυτούς αλλά και να προβάλλει τη γνώση αυτού του νου, καθώς διαθέτει όλες εκείνες τις δυνάμεις – οικονομικές και γνωσιακές – για να δημιουργηθεί μια αρχαιολογική υπηρεσία η οποία θα επαναφέρει το κάλλος του παρελθόντος στο ίδιο το παρόν με τον ίδιο τον νου να οδηγεί τον άνθρωπο προς ένα μέλλον με μοναδικό στόχο και σκοπό την ίδια τη θέωσή του

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *