Του Πέτρου Ιακώβου
Στις 31 Δεκεμβρίου του 2024, το Politico, εταιρεία πολιτικών ψηφιακών εφημερίδων με έδρα τις ΗΠΑ, συγκέντρωσε στοιχεία προερχόμενα από διαφορετικές πηγές και που αφορούν τον μακάβριο απολογισμό του αριθμού των νεκρών και των τραυματιών, σε δύο από τα πολεμικά μέτωπα που μαίνονται στον πλανήτη μας.
Τα δύο αυτά πολεμικά μέτωπα είναι της Ρωσίας με την Ουκρανία και της Παλαιστίνης με το Ισραήλ.
Σε ότι αφορά τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, οι Ουκρανοί υπό τον πρόεδρο Ζελένσκι δηλώνουν ότι οι απώλειες τους από την έναρξή του πολέμου είναι 43.000 νεκροί και 370.000 τραυματίες, ενώ οι απώλειες των Ρώσων είναι 198.000 νεκροί και 550 χιλιάδες τραυματίες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στις 8 Δεκεμβρίου 2024 ανέφερε ότι, οι απώλειες των Ουκρανών είναι 400.000 νεκροί, ενώ η εφημερίδα Wall Street Journal έκανε λόγο για αριθμό νεκρών Ουκρανών γύρω στις 43.000 και αριθμό τραυματιών περί των 400.000.
Σε ότι αφορά τον πόλεμο Παλαιστίνης – Ισραήλ, το Politico επικαλούμενο στοιχεία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι από τις 7 Οκτωβρίου 2023 που η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ, μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου 2024, οι νεκροί Παλαιστίνιοι είναι 44.500, (κάτι που επιβεβαιώνει και το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς) και οι νεκροί Ισραηλινοί είναι 1.600.
Οι πόλεμοι όμως στον πλανήτη μας δεν είναι μόνο αυτοί οι δύο που αναφέραμε, καθώς αυτή τη στιγμή, ένοπλες συρράξεις και συγκρούσεις υπάρχουν σχεδόν παντού στον πλανήτη μας, με πολλά εκατομμύρια νεκρών και ανυπολόγιστο αριθμό τραυματιών.
Ας αναφέρουμε κάποιους από αυτούς τους πολέμους, για να αντιληφθούμε τι συμβαίνει.
Ο πόλεμος στην Υεμένη μεταξύ του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των Χούθι μιας πολιτικής και στρατιωτικής ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν, ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2014 και μαίνεται ως και σήμερα με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.
Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία στον οποίο συμμετέχουν και εξωτερικές δυνάμεις, ξεκίνησε από το 2011 και διαρκεί μέχρι σήμερα.
Ο εμφύλιος πόλεμος επίσης στην βόρεια περιφέρεια της Αιθιοπίας με την ονομασία Τιγκράι, ο οποίος ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020 και διαρκεί ακόμη.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Σομαλία, μεταξύ του στρατού της χώρας και διάφορων τρομοκρατικών ομάδων, ο οποίος ξεκίνησε από το 1991 και ακόμη συνεχίζεται μετά από 34 ολόκληρα χρόνια.
Ο πόλεμος στην περιοχή νότια της Σαχάρας στην Αφρική που ονομάζεται Σαχέλ και περιλαμβάνει τις χώρες Μαλί, Μπουργκίνα Φάσο και το Νίγηρα.
Ο πόλεμος μαίνεται μεταξύ των πραξικοπηματικών και μη κυβερνήσεων των χωρών αυτών και ομάδων μουσουλμάνων τζιχαντιστών, ενώ έχουν εμπλακεί σε αυτόν και ξένες δυνάμεις.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην επαρχία Ιτούρι στο βορειοανατολικό τμήμα της Δημοκρατίας του Κονγκό, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων, του Κινήματος Απελευθέρωσης του Κονγκό, του Εθνικού Κονγκολέζικου Συναγερμού για τη Δημοκρατία, της Ένωσης Κονγκολέζων Πατριωτών και του στρατού της Ουγκάντα, διαρκεί σχεδόν τρεις δεκαετίες.
Ο εμφύλιος πόλεμος στο Νότιο Σουδάν κράτησε από το 2013 έως το 2018, όμως τον Απρίλιο του 2023 ξέσπασαν και πάλι εχθροπραξίες μεταξύ αντιπάλων φατριών, οι οποίες συνεχίζονται.
Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, παραμένει τεταμένη, καθώς υπάρχουν συγκρούσεις με εθνοτικές και αντάρτικες ομάδες, ενώ δεν λείπουν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις κυρίως από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS – Κ).
Η Μιανμάρ, (πρώην Βιρμανία, νοτιοανατολικά της Ινδίας), μετά την ανατροπή της εκλεγμένης Κυβέρνησης με στρατιωτικό πραξικόπημα, το Φεβρουάριο του 2021, σπαράσσεται από συνεχόμενες εμφύλιες συγκρούσεις.
Στο Πακιστάν, από το 2021 και μετά, υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ντόπιων τρομοκρατών Ταλιμπάν, που υποστηρίζονται από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πλήττεται από το 2012, από εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις καθώς και από εμφύλιες διαμάχες.
Ο πόλεμος μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, μπορεί να τελείωσε το 1953, όμως οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζονται με πυραυλικές δοκιμές, ακόμη και με στρατιωτικές συγκρούσεις, με σοβαρό κίνδυνο να γίνει, από στιγμή σε στιγμή, πλήρης πολεμική ανάφλεξη.
Υπάρχουν πολλές δεκάδες πολεμικές συγκρούσεις και εστίες πολέμου και εκατοντάδες βιαιότητες σε πολλές ακόμη περιοχές του πλανήτη.
Είναι πολύ βαρύς ο φόρος αίματος και βίας που πληρώνουμε οι άνθρωποι, σε έναν τραγικό απολογισμό που, εκτός από τους πολέμους, περιλαμβάνει και εμπλοκές διεθνών συμμοριών και τρομοκρατών, που εξοντώνουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους.
Βία, όπλα, αίμα, βιασμοί, μίσος, μαχαιρώματα. Γέμισαν οι τηλεοράσεις και το διαδίκτυο από πυραύλους, μαχητικά αεροπλάνα, πλοία, τανκς, τουφέκια, πιστόλια, σπαθιά. Καθημερινά εξολοθρεύονται άνθρωποι και το αίμα τους ρέει σε ποτάμια. Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, κατοικίες, κτίρια, σχεδόν τίποτα δεν μένει πιά αλώβητο.
Τίθενται αδυσώπητα τα ερωτήματα:
Αυτός είναι ο πολιτισμός που παράγει το σύνολο της ανθρωπότητας σήμερα;
Πώς αποδέχεται το σύνολο των ανθρώπων όλη αυτή την θηριωδία;
Ποιος είναι ο λόγος που την ανεχόμαστε και μένουμε αδρανείς;
Γιατί αδιαφορούμε για το δράμα των συνανθρώπων μας;
Γιατί σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, χωρίς λόγο, χωρίς καμία ουσία;
Γιατί ενδώσαμε στις διαστροφικές ορέξεις των σκοτεινών κέντρων, που θέλουν και αρέσκονται στο να κλέβουν τον χρόνο μας, εξοντώνοντάς μας;
Δεν είμαστε νοήμονα όντα;
Μήπως πάντα φταίει κάποιος άλλος ή συνειδητοποιούμε ότι και εμείς έχουμε σημαντικό μερίδιο της ευθύνης, καθώς χάσαμε τον στόχο και τον σκοπό της ύπαρξής μας;
Πρέπει να απομακρυνθούμε, επί τέλους, από την αυταπάτη του να θεωρούμε ότι κάποιος άλλος έχει την ευθύνη για όσα μας συμβαίνουν, για να κατορθώσουμε να ξεφύγουμε από τον στρόβιλο της λήθης που απειλεί να ρουφήξει την ύπαρξή μας και να μας φέρει σε σημείο που να παύσουμε να είμαστε άνθρωποι.
Είναι η ώρα που πρέπει να ενθυμηθούμε ότι ως άνθρωποι είμαστε τμήμα του συμπαντικού συνόλου και οφείλουμε να εστιάσουμε και πάλι στην Ελλάνια αξία του γνώθι σ’ εαυτόν, στην αυτογνωσία μας, για το ποιοι είμαστε, από που προερχόμαστε, σε ποιο σχέδιο εντασσόμαστε και ποιο προορισμό έχουμε.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ