Του Δήμου Δημαρέση
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης με δημοσίευσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε πως η Ολυμπιακή αεροπορία ήταν ζημιογόνα για το κράτος καθώς κόστιζε 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Έπειτα προχώρησε στην σύγκριση με τις 2 αεροπορικές Aegean και Sky Express τονίζοντας πως παρέχουν υψηλότερο επίπεδο υπηρεσιών και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Μέσω των 2 εταιρειών το κράτος εισέπραξε από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές 200 εκατομμύρια ευρώ δίχως τα τέλη αεροδρομίων και υποστήριξε πως το δημόσιο δεν μπαίνει μέσα αλλά έχει έσοδα.
Έκλεισε δηλώνοντας πως οι «προοδευτικοί» κάνουν πολιτική με χρήμα φορολογουμένων και πως αυτοί θα πλήρωναν τον λογαριασμό αν συνέχιζε την λειτουργία της η Ολυμπιακή.
Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλά αόριστα δίχως να κατονομάσει ποιοι είναι οι «προοδευτικοί» ενώ ξεχνά πως το κόμμα του βρίσκεται εντός βουλής ασκώντας πολιτική σε κάθε επίπεδο από το 1974 και νομοθετώντας, συνεπώς είναι συνυπεύθυνο για την υποβάθμιση και διάλυση των Ολυμπιακών αερογραμμών. Το δε επιχείρημα πως η εταιρεία κατέληξε να κοστίζει υπερβολικά στο κράτος και ήταν ζημιογόνα αποτελεί υπεκφυγή για ευθύνες, συνηθισμένη μέθοδος και τακτική ενός κομματικού παράγοντα όπως έχουμε διδαχθεί τόσα χρόνια.
Η εταιρεία κατέστη προβληματική καθώς καμία κυβέρνηση δεν έδειξε τον απαιτούμενο σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων όπου δεν χρησιμοποιούνταν ανταποδοτικά.
Ο Κωστής Χατζηδάκης ξέχασε τα λόγια του το 2009 όπου ανέφερε ότι η Ολυμπιακή είναι μία κρατικοδίαιτη εταιρεία που συντηρεί ο Ελληνικός λαός ενώ αν έκλεινε θα μπορούσαν να χτιστούν 30 νοσοκομεία και 200 σχολεία, πράγμα που δεν συνέβη!
Στην ιδιωτικοποιημένη όμως Ολυμπιακή δόθηκαν μέσω πανδημίας 120 εκατομμύρια, ενώ μειώθηκε ο προϋπολογισμός στην υγεία και ανακοινώθηκε κλείσιμο νοσοκομείων.
Όταν πουλήθηκε η Ολυμπιακή στον όμιλο Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου για 200 εκατομμύρια δημιουργήθηκε η εντύπωση πως το δημόσιο θα απαλλάσσονταν από ένα οικονομικό βάρος ενώ θα δομούνταν ένα υγιές περιβάλλον ανταγωνισμού στις εγχώριες αερομεταφορές προς όφελος των επιβατών.
Το τελευταίο επιβεβαιώνονταν από τον Κωστή Χατζηδάκη στις 11 Μαρτίου 2009 όμως το «όνειρο» αυτό δεν βγήκε αληθινό διότι τα έσοδα της πώλησης δεν ήταν αρκετά να καλύψουν τις εκατοντάδες πρόωρες συντάξεις εργαζομένων της Ολυμπιακής, ούτε τα ταμεία ανεργίας όσων απορροφήθηκαν έπειτα από το δημόσιο.
Εφόσον προχώρησε η πώληση, δεν χτίστηκαν ούτε νέα νοσοκομεία, ούτε σχολεία, ενώ οι κομματικές κυβερνήσεις έχουν πολλάκις αποδείξει πως γνωρίζουν πως μπορούν να καταστρέψουν ένα κρατικό μονοπώλιο όπως έπραξαν με την ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, την εκχώρηση εθνικών οδών σε ιδιωτικές εταιρείες , τα λιμάνια, το νερό, τα ναυπηγεία, την αμυντική βιομηχανία και κάθε κρίσιμο τομέα που διασφαλίζει την αυτάρκεια υπηρεσιών και υποδομών σε ένα κράτος.
O φόρος αποτελεί το χρηματικό ποσό που αποδίδει στο κράτος ο πολίτης έμμεσα ή άμεσα ως ποσοστό του εισοδήματός του ή ως πάγια υποχρέωση σε κρατικούς οργανισμούς ώστε να λάβει ανταποδοτικότητα νομικά ορισμένη που μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον χαρακτήρα του φόρου.
Στην τρέχουσα χρονική περίοδο, ο πολίτης καλείται να πληρώνει συνεχώς δίχως όμως να γνωρίζει με ποιον τρόπο και πού αξιοποιούνται οι φόροι του. Υποχρεώνεται να ανταποκρίνεται πλήρως σε φορολογικές νομοθεσίες που στην πλειοψηφία τους τον «βάζουν μέσα» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βγάλει τα προς το ζην και να έχει αξιοπρεπή διαβίωση.
Ο πολίτης σήμερα δεν είναι φορολογούμενος, αλλά φοροκλοπούμενος. Καλείται να πληρώσει φόρους άμεσους σε κρατικούς μηχανισμούς, ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και έμμεσους σε προϊόντα, καύσιμα, ενέργεια και υπηρεσίες που λαμβάνει. Ουσιαστικά ο πολίτης είναι υποτελής σε ένα κράτος που δεν του επιτρέπει να ανασάνει οικονομικά και τον στενεύει συνεχώς με κάθε μέθοδο που μπορούμε να φανταστούμε.
Η Ελλήνων Συνέλευσις αναφέρει ξεκάθαρα στο πρόγραμμά της πως οι φόροι καλύπτουν τις ανάγκες κάποιου συγκεκριμένου έργου, ανταποδοτικού με προγραμματισμένο χρονικό πλαίσιο διεκπεραίωσης, ανάθεσης και παράδοσης ώστε να ωφελεί τους πολίτες αφενός και ώστε να διατηρούνται συνθήκες συνεχούς εξυπηρέτησης σε βασικές ανάγκες αφετέρου. Ως παράδειγμα υπάρχουν τα τέλη κυκλοφορίας, ισόποσα για κάθε όχημα, όπου αυτά θα αξιοποιούνται στην κατασκευή και συντήρηση του Εθνικού οδικού δικτύου.
Με διακυβέρνηση της Ελλήνων Συνέλευσις θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια για την αξιοποίηση των φόρων όλων των Ελλήνων και θα καταργηθεί κάθε κακώς κείμενο που εμποδίζει και βλάπτει την ευημερία του πολίτη.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ