Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη
«Ει θεοί διαλέγονται, την των Ελλήνων γλώττη χρώνται» (Εάν οι θεοί διαλέγονται, την ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούν) αναφέρει ο Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός Κικέρων.
Η ελληνική γλώσσα είναι αυτή που με την αέναη κίνηση των συμβόλων της συνθέτει έννοιες εκδηλώνοντάς τες μέσα από ιδέες οι οποίες υλοποιούνται και εφαρμόζονται από τον ίδιο τον άνθρωπο όταν αυτός τις επικοινωνεί δημιουργικά στο περιβάλλον του. Έννοιες όπως «ελευθερία», «δημοκρατία», «δικαιοσύνη», «ισονομία», «διαλεκτική», «πολιτεία» και πολλές άλλες γεννήθηκαν μέσα από την ελληνική γλώσσα παραμένοντας αθάνατες μέσα στο διάβα των αιώνων διατηρώντας πάντα το οικουμενικό τους πρόσημο.
Ολόκληρες επιστήμες και τέχνες πήραν σάρκα και οστά από την ελληνική γλώσσα, οι οποίες μέχρι και σήμερα και σε οποιαδήποτε γωνιά της γης δομούν το γνωσιακό και δημιουργικό τους πλαίσιο με λέξεις ελληνικές. Οι λέξεις αυτές ηχούν καθημερινά σε όλο τον πλανήτη δίνοντάς του κίνηση αλλά συνάμα και μορφή.
Η συμβολή της γλώσσας αυτής πραγματικά μοναδική για όλη την ανθρωπότητα τιμάται στις 9 Φεβρουαρίου ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», ημέρα που θα ανακηρυχθεί και επίσημα από την UNESCO στην 43η Γενική Διάσκεψή της τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO υιοθέτησε την απόφαση αυτή ομόφωνα τον περασμένο μήνα, μια απόφαση που σκοπεύει να αναδείξει την προσφορά της ελληνικής γλώσσας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ελληνική γλώσσα όντας άφθονη λεξιλογικά και γραμματικά, με αρμονική δόμηση συντακτικού το οποίο μπορεί κανείς να συνθέσει με ελευθερία αποτυπώνει με μαθηματική δύναμη και γεωμετρική αισθητική (καθώς τα γράμματα για τους προγόνους μας ήταν γεωμετρικά σχήματα) την αλήθεια του λόγου του ανθρώπου, δηλαδή την ίδια την αυτογνωσία του, για να επικοινωνήσει ο ίδιος τις ευδαιμονικές του ιδέες μέσα στα πλαίσια πάντα της ισότητας του διαλόγου και της ισηγορίας, οι οποίες και θα προβάλλουν το δίκαιό τους που θα αναδύεται από την αρετή του ανθρώπου.
Ουσιαστικά η ελληνική γλώσσα δομείται και κινείται από ένα σύστημα αξιών, το οποίο συνιστά πυρήνα δημιουργίας για τον ίδιο τον άνθρωπο, έτσι ώστε αυτός σε κάθε του λόγο και ιδέα να ταυτίζεται ολοένα και περισσότερο με την ευδαιμονία της αρμονίας του συνόλου που είναι αναπόσπαστο μέρος του.
Αυτός όμως ο πυρήνας στο πέρασμα των αιώνων αλλοιώθηκε και βεβηλώθηκε, καταστρέφοντας συνεπακόλουθα και την ίδια την ελληνική γλώσσα παράγοντας μια βαβέλ γλωσσών που προκαλεί εμπόδια στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, χάνοντας οι ίδιοι την αλήθεια της αυτογνωσίας τους.
Η κατασκευή γλωσσών και γραφών άλλοτε με χρήση γραμμάτων (σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και άηχων) και άλλοτε λογογραμμάτων, στις οποίες πολλές φορές αλλιώς γράφονται οι λέξεις και αλλιώς προφέρονται, δημιουργούν μία σύγχυση με αποτέλεσμα οι άνθρωποι άλλα να λένε, άλλα να εννοούν, άλλα να πράττουν, άλλα να καταλαβαίνουν οι άλλοι και άλλα οι υπόλοιποι.
Αυτή η σύγχυση είναι που φέρνει σκέψεις δαιδαλώδεις, συμφορές, πολέμους κι όλεθρο και πλέον έρχεται η ώρα που η γλώσσα η οποία γκρεμίστηκε θα πρέπει να ξαναχτιστεί και όλοι οι άνθρωποι να την αναγνωρίσουν όχι μόνο για μία μέρα, αλλά κάθε μέρα, σε κάθε τους λέξη και ιδέα.
Είναι η ώρα της επανόρθωσης και αποκατάστασης μιας γλώσσας, η οποία δεν είναι άλλη από το δίκαιο της αλήθειας, καθώς αυτή η γλώσσα μας κρατά ζωντανούς, μας σηκώνει με ανδρεία όταν πέφτουμε στέκοντας η ίδια φύλακας της ελευθερίας του λόγου μας.
Αυτή είναι η ελληνική γλώσσα, η μητέρα όλων των γλωσσών, των επιστημών και των τεχνών, των ιδεών και εννοιών, μία γλώσσα αθάνατη που περιμένει τον ίδιο τον άνθρωπο να την αναγνωρίσει και μέσα από αυτή να γράψει τη χρυσή του ιστορία συνεχίζοντας αυτή των προγόνων του που βάδισαν σε μονοπάτια θεών, ημίθεων και ηρώων.Η αλήθεια για τις γλώσσες και για τη μητέρα τους έχει βγει στο φως (πατήστε εδώ για περισσότερα). Καιρός να αναγνωρίσουμε την αλήθεια αυτή γιατί μέσα από αυτή θα βρει ο άνθρωπος την ελευθερία του λόγου του που δίνει νόημα στον στόχο και σκοπό της ίδιας του της ύπαρξης.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ