Ελλάδα: Αύξηση μισθών, μείωση αγοραστικής δύναμης και η απάτη των στατιστικών

Του Αμφίμαχου

Στις 21 Μαΐου 2025, σε ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων και ενημέρωσης, υπήρξε άρθρο το οποίο αναφέρει ότι σύμφωνα με νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία, της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), κατά το χρονικό διάστημα της εξαετίας από το 2019 έως το 2024, το καθαρό μέσο ετήσιο εισόδημα, (μετά την καταβολή φόρου και την κράτηση ασφαλιστικών εισφορών), ενός Έλληνα άγαμου και άτεκνου εργαζόμενου, από τα 15.112 ευρώ που ήταν η ονομαστική του αξία το έτος 2019, αυξήθηκε αντίστοιχα σε 18.709 ευρώ το έτος 2024, πράγμα που σημαίνει ότι η απόλυτη τιμή της ονομαστικής αξίας του ετήσιου εισοδήματος αυξήθηκε κατά 3.597 ευρώ, γεγονός που ισοδυναμεί με ποσοστιαία αύξηση του ίση 23,8%.

 Το γεγονός αυτό κατέταξε την Ελλάδα στη 16η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως σε σχέση με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), δηλαδή τη συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγει η κάθε χώρα κατά τη διάρκεια ενός έτους, διαιρεμένη με τον συνολικό πληθυσμό της, η χώρα μας στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ κατατάσσεται προτελευταία, δηλαδή 26η!

Πρέπει να έχουμε όμως υπόψη, ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι στατιστικές υπηρεσίες, όπως η Ελληνική Στατιστική υπηρεσία, (ΕΛΣΤΑΤ) ή η Eurostat, περιέχουν δείκτες, έννοιες και συγκεντρωτικά μεγέθη, (όπως μέσος όρος, ποσοστά %, κ.α.), που διευκολύνουν να προκύπτουν συμπεράσματα που είναι υποκειμενικά, όπως τα επιθυμεί να τα χρησιμοποιήσει κάποιος κατά το δοκούν.

Έτσι λοιπόν η αναφορά σε ποσοστιαίες αυξήσεις που αφορούν  τα εισοδήματα εργαζομένων, μπορεί να φαίνεται ότι δείχνουν μία θετική τάση, όμως είναι δυνατόν να κρύβουν μια άσχημη πραγματικότητα όταν παραλείπουν πολλά άλλα σημαντικά οικονομικά στοιχεία, (πληθωρισμό, ακρίβεια στις τιμές των βασικών αγαθών, των ενοικίων, της ενέργειας και γενικά την ποικίλη αύξηση του κόστους ζωής), και συνεπώς απέχουν από την ουσιαστική οικονομική πραγματικότητα.

Το γεγονός ότι στην εξαετία 2019 – 2024, υπάρχει μία ονομαστική αύξηση των καθαρών εισοδημάτων, δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι υπάρχει πραγματική αύξηση της αγοραστικής δύναμής των, ούτε ότι βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής.  

 Κάνοντας μία αναγωγή με βάση την αγοραστική δύναμη, την ίδια περίοδο, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μία ελάττωση αυτής που αγγίζει το 17%.

 Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των 18.709 ευρώ το 2024, είναι χαμηλότερη από τα 15.112 ευρώ του 2019 και άρα ενώ αυξήθηκε η μέση μηνιαία ποσότητα των χρημάτων μας το 2024, αγοράζαμε λιγότερα!

 Μία υγιής οικονομική πολιτική της Πολιτείας, δεν μετριέται με υποκειμενικά στατιστικά τεχνάσματα των κομμάτων της εξουσίας, αλλά με εφαρμογή οικονομικού προγράμματος και φορολογικής πολιτικής που εξασφαλίζει στους πολίτες εισοδήματα που επαρκούν για δίκαιη και άμεση βελτίωση της ποιότητας της ζωής όλων των πολιτών της.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα ολοκληρωμένο και έτοιμο με τα απαραίτητα κεφάλαια που μπορούν να το στηρίξουν, είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα του πολιτικού φορέα της Ελλήνων Συνέλευσις, το οποίο σε λιτές γραμμές περιλαμβάνει τα εξής:

α) Κατάργηση όλων των υπαρχόντων φορολογικών νόμων, που καταδυναστεύουν τους πολίτες και τους οδηγούν σε διαπλοκή, δόλιες συναλλαγές και κακόβουλες ενέργειες με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

β) Καθιέρωση φορολογικού νόμου 10ετούς διάρκειας, που θα πηγάζει από την εφαρμογή τα Ελληνικά αξιακά πρωτόκολλα των 12 Αξιών, των 18 Αρχών και των τριών πολιτειακών νόμων.

Η φορολογία εισοδήματος, με αυτόν τον νόμο θα αρχίζει από εισόδημα 15.000 ευρώ, ενώ ο μικρότερος μισθός θα είναι διαμορφωμένος κατά τρόπο που ο μισός να καλύπτει όλες τις βιοτικές ανάγκες του εργαζόμενου, (ασφάλεια, υγιεινή διατροφή, μετακίνηση κ.α.) και ο άλλος μισός να είναι στην διάθεσή του για αποταμίευση, αναψυχή, διακοπές και ότι άλλο χρειάζεται.     

 Πρέπει επιτέλους οι άνθρωποι να βιώσουν σε μία Πολιτεία, που τους σέβεται και που θα προκαλεί τον σεβασμό της.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *