Του Στέργιου Τζίντζιου
Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Σπυρόπουλου επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και 3 μήνες προσωρινή αφαίρεση άδειας στον μηχανολόγο μηχανικό της αναδόχου εταιρείας για την έκρηξη του λέβητα στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών που αφαίρεσε τη ζωή από τον 11χρονο Βασίλη, τον Δεκέμβριο του 2022.
Έντονη αίσθηση προκαλούν τα γεγονότα γύρω από την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης που προκάλεσε τον θάνατο ενός μαθητή, τον τραυματισμό ενός ακόμα και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης, τόσο των γονέων όσο και των παιδιών, στην ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων -τουλάχιστον στον νομό Σερρών.
Τραγική ολιγωρία στην ουσιαστική ενεργοποίηση των αρχών, πλην της αστυνομίας, αποδεικνύει το κείμενο της απόφασης του Αντιπεριφερειάρχη. Στην παράγραφο 20 του αιτιολογικού τμήματος αυτής, αναφέρεται ότι μόλις στις 15/3/2023 διετάχθη η αρμόδια υπηρεσία για τη διεκπεραίωση έκθεσης αυτοψίας όσον αφορά τα αίτια της έκρηξης. Δηλαδή, με καθυστέρηση 3 μηνών! Ωστόσο, τις ημέρες του συμβάντος, Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης δήλωναν στα ΜΜΕ ότι έχουν διατάξει να διενεργηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την εύρεση των υπευθύνων…
Εντύπωση επίσης εγείρει τόσο η ανυπαρξία απόδοσης ευθυνών από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη στους αρμόδιους της δημοτικής αρχής για την επίβλεψη της εξέλιξης του έργου όσο και η καθυστέρηση της ίδιας της δικαιοσύνης να εκδώσει σχετικό πόρισμα προανάκρισης και να ορίσει τακτική δικάσιμο σχεδόν έναν χρόνο μετά.
Πέρα όμως από τις επιφανειακές εντυπώσεις, εάν παρατηρήσουμε τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση θα αντιληφθούμε αμέσως ότι υπάρχει κομματική(;) συνάφεια μεταξύ τους.
Παρακάτω βλέπουμε τον Δήμαρχο Σερρών αγκαλιά με τον Κώστα Καραμανλή, τον υπεύθυνο υπουργό της Ν.Δ. για την πολύνεκρη (ΑΤΙΜΏΡΗΤΗ) σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κυρίου Σπυρόπουλου. Όλοι τους μέλη της Ν.Δ. από παλιά.
Οξύμωρο είναι και το γεγονός της ανάληψης της υπόθεσης από τον δικηγόρο Σερρών κύριο Γκολέμη Δημήτριο, υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. το 2019 και μόνιμο μέλος της ΝΟΔΕ Σερρών μαζί με τον κ. Σπυρόπουλο.
Αλίμονο εάν όλα αυτά έχουν ουσιαστική συνάφεια μεταξύ τους και δεν αποτελούν απλές συμπτώσεις. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι, σύμφωνα με την επιστήμη της συγχρονικότητας, πολλές συμπτώσεις προσδιορίζουν ένα γεγονός.
Παρόμοιες “συμπτώσεις” παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια (και όχι μόνο) και στην απονομή του δικαίου, όταν εμπλέκονται κομματικά στελέχη. Αυτό δημιουργεί στη συνείδηση των πολιτών την αίσθηση απουσίας του θεσμού της δικαιοσύνης από την καθημερινότητά τους -κατάσταση που προκαλεί και συντηρεί το άδικο και τον φόβο στα μέλη της Πολιτείας, με συνέπεια την εύκολη χειραγώγηση αυτών.
Το κομματικό καθεστώς, με τις ρίζες του να έχουν απλώσει ακόμα και στον θείο θεσμό της δικαιοσύνης, τείνει να περιορίσει ή και να πνίξει τη λειτουργία της Πολιτείας και των ιερών θεσμών της.
Τελικός αποδέκτης όλων αυτών των κομματικών πρακτικών είναι ο ίδιος ο πολίτης, ο οποίος μεταβιβάζει κάθε τόσο τη δύναμή του σε πρόσωπα που μετατρέπονται έτσι σε θεσμούς και χρησιμοποιούν αυτήν τη δύναμη μόνο προς ίδιον όφελος, σε βαθμό μάλιστα (ας μου επιτραπεί η έκφραση) συγκάλυψης ανθρωποκτονίας εξ αμελείας…
Γενικά, η μη απονομή δικαίου άμεσα και αντικειμενικά, με τρόπο διανεμητικό και διορθωτικό, είναι μια άρρωστη πραγματικότητα η οποία πρέπει να πάψει να υφίσταται.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ