Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη
Την Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινίασε το αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αίγες. Το συγκεκριμένο ανάκτορο, αποκαλούμενο και ως ο “Παρθενώνας της Μακεδονίας” από τον καθηγητή και μελετητή της αρχαιοελληνικής αρχιτεκτονικής, Βόλφραμ Χέφνερ, αποτελεί ένα μνημειώδες έργο της ιστορίας μας, το οποίο έχει συνδεθεί με σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος.
Εκεί στέφθηκε βασιλιάς ο Μέγας Αλέξανδρος, το 336 π.Χ., ύστερα από τη δολοφονία του πατέρα του, Φιλίππου Β’. Από εκεί επίσης ξεκίνησε την εκστρατεία του ο βασιλιάς των Μακεδόνων για την Ανατολή.
Το Μακεδονικό αυτό βασίλειο εκτείνεται στα 15.000 τ.μ., καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο οικοδόμημα εντός του ελλαδικού χώρου. Μάλιστα ο ναός του Ηρακλή, ο οποίος βρίσκεται εντός αυτής της έκτασης και προβάλλει τον πρόγονο όλων των Μακεδόνων, υπογραμμίζει το κλέος εκείνης της εποχής. Μιας ένδοξης εποχής που αποτυπώνεται σε αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι.
Το πολιτισμικό αυτό διαμάντι αναστηλώθηκε, αποκαταστάθηκε μετά από μια περίοδο εργασιών που ανέρχεται στα 16 χρόνια, και όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, λογίζεται ως “μείζονας αναπτυξιακός πόρος για τη Μακεδονία.” Σε αυτό το σημείο έρχονται να προστεθούν τα λόγια του Πρωθυπουργού, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρει πως το μνημείο αυτό “επιβεβαιώνει τη διαχρονική ελληνικότητα της Μακεδονίας” και πλέον “αναδεικνύεται από τη λήθη, από την σκόνη των αιώνων.”
Αυτές οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ωστόσο, έρχονται σε αντιδιαστολή αναφορικά με τη στάση του ίδιου (και κατ΄επέκταση ολόκληρης της κυβέρνησης) στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών που πούλησε το όνομα της Μακεδονίας.
Αυτή η αντιπαράθεση στα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει τη διαχρονική τακτική της γλώσσας των πολιτικών που ακούει στο όνομα “διπλή σκέψη”. Η τακτική αυτή παρουσιάζεται στο βιβλίο του συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ, 1984, και περιγράφεται ως εξής: “Διπλή σκέψη σημαίνει να διατηρεί κανείς δύο αντιφατικές πεποιθήσεις στο μυαλό του ταυτόχρονα και να αποδέχεται και τις δύο.”
Πώς είναι δυνατόν κ. Μητσοτάκη να αναγνωρίζετε την ελληνικότητα της Μακεδονίας μέσα από το μεγαλείο ενός αρχιτεκτονικού έργου και την ίδια στιγμή να αναγνωρίζετε τη συμφωνία που ξεπούλησε το όνομα αυτό, ρίχνοντάς το πίσω στη λήθη και στη σκόνη των αιώνων;
Πώς είναι δυνατόν να εγκαινιάζετε μνημεία και την ίδια στιγμή να ξεπουλάτε άλλα, όπως αυτό του Παρθενώνα δίνοντας τη διαχείρισή των εσόδων του σε ιδιωτική εταιρεία;
Η πολιτική γλώσσα του ψεύδους, της ανακρίβειας και των αντιφάσεων δεν μπορεί να ακυρώσει τη δυναμική ενός ονόματος όπως αυτό της Μακεδονίας και να σβήσει την αίγλη που το συνοδεύει. Οι αλήθειες που κρύβει μέσα του θα ανασύρουν πάντα τις μνήμες μιας ένδοξης ιστορίας στο παρόν καλώντας τα παιδιά των ηρώων να ακολουθήσουν την ίδια πορεία που χάραξαν οι προπάτορές τους.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ