Της Καλλιόπης Αλτιντασιώτη
Την Τρίτη, 18 Μαρτίου, το ΜέΡΑ25 διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα τη δικαιοσύνη. Στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 τόνισε την ανάγκη μιας δικαιοσύνης ανεξάρτητης, μιας δικαιοσύνης που απονέμεται μη τιμωρητικά και επί ίσοις όροις, χωρίς τις διαπλεκόμενες σχέσεις πολιτικής και δικαστικής εξουσίας και χωρίς ταξικά χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση έκλεισε με την αναζήτηση του τρόπου μέσω του οποίου «οι φτωχοί και οι καταπιεσμένοι άνθρωποι» θα ζητήσουν ισότητα στην εφαρμογή της δικαιοσύνης αλλά και λογοδοσία.
Ωστόσο, η λογοδοσία αυτή θα έπρεπε να ζητηθεί από το ΜέΡΑ25 όσο αυτό ήταν στη βουλή και όχι ετεροχρονισμένα, θέτοντας ουσιαστικές και όχι επιφανειακές λύσεις στο θέμα της δικαιοσύνης, ξεκινώντας από τον ίδιο τον ορισμό της πάνω στον οποίο θα βασιστεί ένα κράτος δικαίου όπου δεν θα υπάρχουν φτωχοί και καταπιεσμένοι άνθρωποι αλλά θα υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι που θα χαίρουν αφθονίας καθώς οι νόμοι του θα διανέμουν την δικαιοσύνη με ισότητα και δεν θα την διαπλέκουν προς όφελος των λίγων προκαλώντας ανισότητες οι οποίες παράγουν ένα διαρκώς αυξανόμενο άδικο.
Σε ένα πραγματικό κράτους δικαίου, οι νόμοι νέμουν τη δικαιοσύνη καθώς η αλήθεια της ισότητας προβάλλει τον διανεμητικό χαρακτήρα της ίδιας της δικαιοσύνης, ο οποίος διασφαλίζει την αρμονική λειτουργία του δικαίου μιας ελεύθερης πολιτείας. Ο διανεμητικός αυτός της ρόλος εμποδίζει την εμφάνιση της ταξικότητας και της διαπλοκής διότι η ισχύς της ίδιας της ισότητας φιλτράρει τις λέξεις και τις έννοιες που συστήνουν τους νόμους, έτσι ώστε αυτοί να αναγνωρίζουν την ουσία της ύπαρξής τους, δηλαδή την αυτογνωσία τους η οποία και απορρέει από την αλήθεια της έννοιάς τους – ήτοι την ετυμολογία τους – που είναι το «νέμω». Με αυτόν τον τρόπο το δίκαιο χαίρει ευδαιμονίας και μαζί με αυτό και όλο το κοινωνικό σύνολο της πολιτείας.
Ακόμη και η έννοια της τιμωρίας όταν εφαρμόζεται το γράμμα του νόμου, ο οποίος και θεσπίζεται από νομοθέτες που τιμούν την έννοιά του, δηλαδή τα ίδια τα γράμματα που δομούν τον έτυμό του λόγο, τότε αναδεικνύεται και η αληθινή σημασία της τιμωρίας για να τιμήσουν (τιμω-) και οι πολίτες με τη σειρά τους τα όρια (-ρία) μέσα στα οποία ρέει (-ρια) η ολότητα (ό-) της πολιτείας τους.
Η απονομή της δικαιοσύνης σημαίνει ότι η ίδια η δικαιοσύνη πηγάζει (από-) το νέμω (-νομή), από την αξία της ισότητας που διαμοιράζει και διανέμει το δίκαιο έτσι ώστε οι πολίτες να χαίρουν ίσης μεταχείρισης και αντιμετώπισης, αποτρέποντας διαπλεκόμενα συμφέροντα και σχέσεις διαφθοράς.
Η μοναδική πολιτική κίνηση που σε κάθε της δράση και βήμα αναδεικνύει τον διανεμητικό χαρακτήρα της δικαιοσύνης είναι αυτή του πολιτικού φορέα Ελλήνων Συνέλευσις. Πρόκειται για έναν φορέα που φέρει μέσα του αξίες και αρχές οι οποίες προβάλλουν την ανδρεία της ισότητας και επαναφέρουν την αυτογνωσία των νόμων που συνθέτουν τη δικαιοσύνη για να μπορέσει να εμφανιστεί και πάλι το κάλλος του δικαίου. Η Ελλήνων Συνέλευσις μέσα από την Ιδρυτική της Διακήρυξη εμφανίζει το κάλλος αυτό, βάζοντας τέλος σε κάθε διαπλοκή, ψεύδος και άδικο, καλώντας όλους τους πολίτες σε μία ένωση που διανέμει την ευδαιμονική αλήθεια του ίδιου του δικαίου σε όλους εμάς.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ