Της Ντάσιου Μαρίας
Στις αρχές Νοεμβρίου διεξήχθη στην Ρόδο το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ- Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Ο δήμαρχος Αθηναίων κος Χάρης Δούκας στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής :
“Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος τομέας που παραμένει με σκληρό μνημόνιο. Η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια κι εμείς εδώ παραμένουμε. Ο Νόμος 3852, που καθορίζει τα έσοδα μας, παραμένει παγωμένος από τα χρόνια των μνημονίων. Ο κόφτης παραμένει, οι προσλήψεις και παραμένουμε υπό ασφυκτικό έλεγχο όχι νομιμότητας, αλλά σκοπιμότητας. Γι αυτό και πολλοί από μας καταλήγουμε να είμαστε διαδρομιστές στα υπουργεία για να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις κι αυτό βέβαια δεν είναι σύγκλιση με την Ευρώπη, αλλά είναι συνεχές και σταθερό άνοιγμα της ψαλίδας.”
Εντύπωση εξ αρχής προκαλεί η τοποθέτηση του δημάρχου πως η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και οι δήμοι παραμένουν. Πώς καταφέρνουν να ξεχωρίζουν αυτά που δεν διαχωρίζονται δημότες, δήμους, χώρα, μόνο αυτοί ξέρουν.
Από την άλλη, αναφέρει ότι ο νόμος 3852 για την “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης” παραμένει παγωμένος από τα χρόνια των μνημονίων. Άρα εννοεί ότι πρέπει να τροποποιηθεί ή να αλλάξει με άλλο νόμο για να ικανοποιήσει τις τρέχουσες ανάγκες.
Δεν θα έπρεπε να συμβεί το ίδιο και με τον νόμο που μπήκαμε στο μνημόνιο και παραδώσαμε τα πάντα για 99 χρόνια; Πώς έχουμε βγει, αφού δεν έχει ψηφιστεί κανένας τέτοιος νέος νόμος;
Θα θέλαμε πολύ τα θεσμικά όργανα των δήμων μας να είχαν πάρει θέση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Εν τούτοις, το κύριο θέμα που απασχόλησε τους δημάρχους ήταν αυτό που αναφέρει και ο κος Δούκας, το πρόβλημα χρηματοδότησης και η έλλειψη πόρων των δήμων. Σε αυτό εστίασε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κος Λάζαρος Κυρίζογλου.
Βλέπουμε ότι οι δήμοι αναγκάζονται να ψάχνουν για χρηματοδοτήσεις, προγράμματα και δανεικά, ενώ θα μπορούσαν να είναι αυτάρκεις με μια άλλη πολιτική διαχείριση.
Είναι γνωστό ότι όλοι οι δήμοι που είναι και δανειζόμενοι , που σημαίνει ότι πληρώνουν τόκο για τα χρήματα που λαμβάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό που ίσως δεν αναλογιζόμαστε είναι ότι αυτά τα χρέη βαρύνουν συνολικά όλους εμάς τους δημότες.
Ο δήμος όμως στην πραγματικότητα έχει τεράστια δύναμη και δυναμική μιας και είναι ο πρώτος και κυρίαρχος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ίσως οι δήμαρχοι που αναδείχθηκαν στις προηγούμενες εκλογές να μην γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να παρακαλάνε για να πάρουν χρήματα από την κυβέρνηση ή να παίρνουν έντοκα δάνεια και με τι εγγυήσεις τα παίρνουν, δεν γνωρίζουμε.
Αν και η πικρή αλήθεια είναι πως κάποιοι από αυτούς είναι παλιοί, με πολλές θητείες στο βιογραφικό τους και έχουν λάβει άμεσα γνώση για το άτοκο πρόγραμμα χρηματοδότησης των δήμων.
Μιλάμε για την λήψη και διαχείριση άτοκων κεφαλαίων από τους λογαριασμούς που διαθέτει και η χώρα μας στην συμφωνία των παγκόσμιων ταμείων.
Οι εθνικοί αυτοί λογαριασμοί της πατρίδας μας, αλλά και οι λογαριασμοί σχεδόν όλων των κρατών του πλανήτη που συμμετέχουν στην συμφωνία αυτή, αποτυπώνονται κάθε χρόνο στον παγκόσμιο ισολογισμό, ο οποίος πρώτα γνωστοποιείται στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους φορείς. Αμέσως μετά υπογράφεται για την κάθε χώρα από τρεις ανώτατους αξιωματούχους του κράτους, τον Υπουργό Οικονομικών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον εκάστοτε Πρέσβη στον Ο.Η.Ε..
Συνολικά τα χρήματα που ανήκουν στους Έλληνες, όπως φαίνεται στον ισολογισμό του 2007 (παρακάτω βλέπουμε την σελίδα που αφορά την Ελλάδα), είναι 115.500.000.000.000 (ΤΡΙΣ) Ευρώ το κεφάλαιο, πάνω στο οποίο προστίθεται τόκος 4% κάθε χρόνο από το 1966-67 μέχρι και σήμερα!
Για το συγκεκριμένο έτος (2007) υπογράφουν για την Ελλάδα οι τρεις αρμόδιοι, ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Αλογοσκούφης και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Τα κεφάλαια αυτά έχουν μαζευτεί από την ενέργεια όλων των ανθρώπων και από παγκόσμιες συμφωνίες που έχουν γίνει τα τελευταία 80 χρόνια και έχουν την μορφή κληρονομικού καταπιστεύματος. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, ότι κάθε κράτος μπορεί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τους δικούς του λογαριασμούς, εννοείται χωρίς να πληρώνει τόκο, όμως πρέπει να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις και έχει την υποχρέωση να τα επιστρέψει στην θέση τους μέσα στο χρονικό διάστημα 50 ετών για τους μελλοντικούς κληρονόμους.
Οι προϋποθέσεις είναι:
- Εγγυήσεις (χρεόγραφα ή αξιόγραφα, ομόλογα ΑΑΑ, ορυκτός πλούτος κ.α.)
- Σκοπός και σχέδιο υλοποίησης έργων ανάπτυξης
- Υπογραφή από δημόσιο θεσμό. Θεσμοί στην χώρα μας είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Οικονομικών, ο Αρχιεπίσκοπος και ο Δήμαρχος.
Ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό που έφερε στο φως ο πρόεδρος της Ελλήνων Συνέλευσις, κος Αρτέμης Σώρρας.
Ο ίδιος, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και υπογραφή πληρεξουσίου από εν ενεργεία δήμαρχο, δόμησε χρηματοδότηση ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ για 49.000 έργα κοινής ωφελείας και ανάπτυξης για όλους τους δήμους της χώρας, όπως και για εξαγορά χρεών από τράπεζες, δημόσιο και εξωτερικούς δανειστές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τόσο τους δήμους όσο και κάθε πολίτη ξεχωριστά.
Πολύ σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι ο ίδιος και η ομάδα επιστημόνων του ετοίμασαν τις μελέτες για τους 325 δήμους και τα 49.000 έργα, έβαλε δικές του εγγυήσεις ώστε να μην βαρύνουν τον δήμο και με την κρατική εξουσία που είχε από τον δήμαρχο εκπλήρωσε και την βασική προϋπόθεση της υπογραφής.
Κανείς δεν θέλησε να εκτελέσει! Ούτε οι δήμαρχοι να πιέσουν την κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση να δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος να εκταμιεύσει, μιας και μέσω αυτής λειτουργεί όλη η διατραπεζική της χώρας.
Εσύ, Έλληνα, που τα μαθαίνεις όλα αυτά, αντιλαμβάνεσαι από τι δεινά θα είχαμε γλιτώσει, αν δεν μας είχαν προδώσει όλοι αυτοί που τους δώσαμε την εξουσία να κυβερνούν τις ζωές μας;
Η χρηματοδότηση είναι εδώ έτοιμη και περιμένει από το 2014 να περάσει στους δήμους για να ολοκληρωθεί το σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησής τους.
Το ίδιο είναι εδώ και η Ελλήνων Συνέλευσις και ο κος Αρτέμης Σώρρας, περιμένοντας να εμφανιστεί ο ίδιος ο πολίτης, ο ίδιος ο άνθρωπος και να πάρει θέση.
Είναι ο καιρός να πράξει ο καθένας από την θέση που βρίσκεται για το δίκαιο όλου του κοινωνικού συνόλου.
Ας το λάβουν καλά υπόψιν τους όσοι είναι σε θεσμικές θέσεις ότι πρώτα απ’ όλα είναι άνθρωποι και μέρος του όλου!
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ